Kelebihan Leunca untuk Kecantikan - GueSehat.com

Sekiranya anda peminat sayur-sayuran segar atau makanan khas Jawa Barat, sudah tentu anda tidak asing dengan leunca. Buah-buahan bulat kecil ini sedap dimakan secara langsung atau diproses menjadi pemanis untuk pelbagai variasi sos cili.

Namun, jika anda tidak kreatif, anda bukan orang Indonesia. Selain daripada menjadi bahan makanan, kelebihan leunca untuk kecantikan juga ada, anda tahu. Bagi anda yang suka penjagaan kulit berasaskan semula jadi, baca hingga akhir, OK?

Sejarah Di Sebalik Faedah Leunca untuk Kecantikan

Seperti kebanyakan tumbuhan herba lain, leunca mempunyai banyak nama lain. Nama saintifik leunca adalah Solanum nigrum. Sekiranya di tanah Parahyangan ia terkenal sebagai leunca, tanaman ini disebut nighthade hitam dalam bahasa Inggeris, ranti dalam bahasa Jawa dan Melayu, bobosa oleh orang Ambon, kama-kamatisan dalam bahasa Filipina, juga panjang kui dalam bahasa Cina.

Berhampiran dengan masakan Sunda, menurut ahli ekologi, Edwards Salisbury, leunca berasal dari Britain, bahkan sebelum pertanian Neolitik bermula. Namun, banyak yang percaya bahawa leunca berasal dari Eropah dan Asia Barat, yang dibawa masuk ke Indonesia melalui Malaysia.

Tidak kira dari mana asalnya, Solanum nigrum Telah biasa digunakan dalam perubatan tradisional India untuk menyembuhkan banyak penyakit. Leunca juga termasuk sebagai tanaman alami dengan fungsi hepatoprotector, yaitu sebatian perubatan untuk mencegah kerusakan hati akibat ubat, sebatian kimia, atau virus.

Leunca adalah tanaman tahunan, dengan jangka masa pertumbuhan 40-60 hari. Batang leunca tegak dan banyak cabang, dengan ketinggian 30-175 cm. Buahnya berry (buah buni), berbentuk bulat, dan mengandungi banyak biji. Tumbuhan Leunca juga sangat mudah disesuaikan dalam lingkungan yang luas, sehingga mudah tumbuh, baik di kebun maupun di halaman.

Baca juga: Sebab mengapa penjagaan kulit tidak kurang pentingnya daripada solekan

Kelebihan Leunca untuk Kecantikan

Sebagai tumbuhan herba yang telah lama dikenali, tentu saja leunca tidak hanya baik untuk makanan. Meneliti kandungan nutrisi, setiap 100 gram buah leunca mempunyai komposisi pemakanan berikut:

 • Air 90 gr.
 • Protein 1.9 g.
 • Lemak 0.1 g.
 • Karbohidrat 7.4 g.
 • Kalsium 274 mg.
 • Zat besi 4.0 mg.
 • Karotenoid 0.5 mg.
 • Vitamin B1 0.10 mg.
 • Vitamin C 17 mg.

Nah, bagi anda yang tidak tahu, gabungan vitamin B1 dan C dalam leunca baik untuk kesihatan kulit anda, anda tahu! Vitamin B1 aka tiamin, berperanan dalam pertumbuhan semula kulit. Walaupun vitamin adalah agen antioksidan, untuk menangkal radikal bebas yang dapat menyebabkan penuaan dini, kusam, dan bintik hitam.

Dalam amalan tradisional, manfaat leunca untuk kecantikan biasanya digunakan untuk rawatan psoriasis dan eksim. Ini kerana leunca mengandungi bahan antiprurit atau anti-gatal. Caranya, daun leunca dihaluskan menjadi pasta, kemudian dioleskan pada kawasan kulit yang bermasalah.

Apabila diproses menjadi minyak pati, leunca menjadi sumber asid linoleik (asid linoleik) sebagai agen pembinaan ceramide, yang berperanan penting dalam menjaga kelembapan kulit.

Kandungan asid linoleik dalam penjagaan kulit juga dapat membantu menghilangkan jerawat ringan, mengurangkan hiperpigmentasi yang disebabkan oleh sinar UV, dan membantu memulihkan keadaan penghalang kulit yang rosak. kelebihan lain, asid linoleik mempunyai tekstur ringan, sehingga dapat diserap dengan baik oleh kulit, sambil membantu memaksimumkan penyerapan bahan-bahan penjagaan kulit yang lain.

Tidak berhenti di situ, pada tahun 2014, leunca juga dikembangkan menjadi pelindung matahari, dalam sebuah penelitian yang dibuat oleh sekumpulan pelajar dari Widya Mandala Catholic University (WM) Surabaya.

Dalam inovasi ini, ramuan leunca tertentu diekstrak dan digabungkan dengan teknologi farmaseutikal, sehingga kestabilan dan keberkesanan terjaga. Menurut pengakuan pasukan penyelidik, inovasi mengubah leunca menjadi pelindung matahari adalah pengembangan inovasi salap antikanker, yang juga dibuat dengan mengekstrak buah leunca. Sebabnya, ekstrak leunca mengandung zat dan sebatian yang tinggi antioksidan, sehingga dapat menangkal kesan radiasi bebas yang memicu sel barah, terutama barah kulit. Hebat, ya!

Baca juga: 7 Tanda Kekurangan Vitamin C yang Perlu Anda Perhatikan!

Kebaikan Leunca Bukan Hanya untuk Kecantikan

Bercakap tentang kehebatan leunca, tentu saja, ia tidak jauh dari banyak manfaat kesihatannya. Oleh kerana itu, leunca telah menjadi tumbuhan herba yang terus diproses kerana dipercayai turun temurun.

Umumnya, buah dan daun leunca digunakan untuk rawatan. Tetapi sebenarnya, semua bahagian tanaman leunca dapat dimaksimumkan menjadi perubatan. Sekiranya dipecah mengikut bahagian, faedah leunca untuk kesihatan adalah seperti berikut:

 • Daunnya dapat digunakan untuk mengobati penyakit rematik, batuk kering, mual, dan buasir (buasir).
 • Merebus buah dan bunga boleh digunakan untuk merawat batuk, bronkitis, dan asma.
 • Buahnya dapat digunakan untuk mengobati cirit-birit, disentri, demam, dan malaria.
 • Akarnya dapat digunakan untuk mengatasi gangguan hati.
 • Serbuk boleh berfungsi sebagai antiulcerogenic (rawatan gastrik).

Semasa di negara lain, leunca juga sering diandalkan sebagai rawatan. Buah dan daun leunca diproses menjadi ubat sakit kepala di Mexico. Di China, leunca digunakan untuk menyembuhkan radang ginjal. Dan di India, ia digunakan untuk menyembuhkan rabies.

Kisah Lain Di Sebalik Faedah Leunca untuk Kecantikan

Ada satu perkara yang menarik perhatian ketika mengetahui lebih banyak mengenai manfaat leunca untuk kecantikan, iaitu maklumat bahawa leunca juga boleh menjadi toksik. Benarkah? Ya, memakan leunca, baik buah dan daun, boleh menyebabkan keracunan. Ini kerana terdapat solanin glycoalkaloid toksik, yang berlaku secara semula jadi pada daun, buah, dan ubi leunca. Tujuan solanine adalah sebagai anti-hama, supaya tanaman dapat mempertahankan diri dari herbivora.

Kerana leunca berasal dari keluarga Solanum, seringkali disalah anggap sebagai tumbuhan beracun yang mematikan dari genus Solanum lain, yaitu Atropa belladona. Sebenarnya, penampilan leunca dan belladona sangat berbeza, di mana leunca hijau dan belladona ungu kehitaman mirip dengan beri hitam.

Gejala keracunan biasanya dirasakan 6-12 jam setelah makan leunca. Gejala biasa termasuk demam, berpeluh, muntah, sakit perut, cirit-birit, kekeliruan, kelemahan, air liur berlebihan, gegaran, dan masalah pernafasan. Sementara itu, risiko paling berat memakan leunca dalam jumlah besar adalah kematian, walaupun ia jarang terjadi.

Tetapi, itu tidak bermaksud leunca tidak dapat dinikmati lagi, bukan? Risiko keracunan leunca, biasanya berlaku jika leunca dimakan mentah dan dalam jumlah yang sangat banyak. Selagi jumlahnya berpatutan dan telah diproses dengan betul, buah ini masih merupakan sumber pemakanan anda yang baik.

Caranya lain, jika anda ingin memproses daun leunca untuk rawatan semula jadi, rebus daun hingga mendidih dan ubah air masak beberapa kali untuk menghilangkan potensi toksin di leunca.

Siapa di sini yang suka leunca rangup? Setelah mengetahui faedah leunca untuk kulit dan kesihatan, menjadi lezat menjadi lezat, makan leunca.

Baca juga: Jangan Tekan Geng, Ini Kesan Buruk pada Kecantikan!

Sumber

ResearchGate. Kajian mengenai Solanum Nigrum.

Tinjauan Pharmacognosy. Solanum Nigrum.