Sakit Sendi dalam Kencing Manis

Diabetes boleh menyebabkan sakit sendi dalam beberapa cara, termasuk merosakkan sendi atau saraf. Termasuk, hubungannya dengan arthritis. Tidak hairanlah jika sakit sendi pada pesakit kencing manis adalah masalah biasa.

Lama kelamaan, diabetes yang tidak terkawal dapat mempengaruhi otot dan tulang, menyebabkan sakit sendi, kerosakan saraf, dan gejala lain. Di samping itu, menurut Yayasan Arthritis, pesakit kencing manis mempunyai risiko dua kali ganda terkena arthritis.

Untuk mengetahui maklumat lengkap mengenai sakit sendi pada pesakit diabetes bersama dengan sebab dan cara mengatasinya, baca penjelasan ini!

Baca juga: Kajian: Inilah Profesion dengan Diabetes Paling Berisiko!

Apa yang menyebabkan sakit sendi pada pesakit kencing manis?

Diabetes adalah penyakit kronik yang menyebabkan masalah dengan peraturan insulin dan gula darah. Insulin adalah hormon yang menyampaikan gula darah ke sel-sel badan. Sekiranya seseorang mempunyai kadar gula darah tinggi dan tidak mengambil ubat, ia boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan yang lain.

Terdapat dua jenis diabetes. Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun, di mana pankreas tidak menghasilkan insulin. Sementara itu, diabetes jenis 2 adalah penyakit yang disebabkan oleh gaya hidup. Diabetes jenis 2 menyebabkan ketahanan insulin di mana hormon insulin tidak berfungsi dengan berkesan sehingga boleh menyebabkan penurunan pengeluaran insulin di dalam badan.

Berikut adalah beberapa penyebab sakit sendi pada pesakit kencing manis:

1. Gangguan Muskuloskeletal

Sekiranya kawalan gula darah tidak berkesan, diabetes boleh menyebabkan gangguan sistem muskuloskeletal (tulang, sendi, dan tisu sokongan). Organ yang paling sering mengalami masalah adalah sendi. Apabila sendi rosak, bantal sendi tidak akan dapat berfungsi dengan berkesan lagi. Akibatnya, tulang dapat menggosok satu sama lain, menyebabkan keradangan, kekakuan, dan sakit sendi.

Kerosakan sendi menyebabkan pergerakan dan kesakitan sendi terganggu, termasuk pada orang yang menghidap diabetes. Diabetes juga boleh menyebabkan perubahan pada saraf dan saluran darah kecil.

Terdapat beberapa gangguan saraf dan sendi yang sering mempengaruhi pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2. Masalah sendi ini biasanya berkaitan dengan jangka masa dan kawalan diabetes. Gangguan ini merangkumi:

  • sindrom terowong karpal
  • Kontrak Dupuytren
  • Jari pencetus (tangan kaku)

Sebilangan orang yang menghidap diabetes juga mengalami penebalan kulit pada jari serta pergerakan yang berkurang di dalam sendi. Orang yang menghidap diabetes juga boleh mengalami sakit bahu kerana radang pada tendon (tendonitis).

2. Kerosakan Sendi Charcot

Sendi charcot, atau arthropathy neurogenik seperti yang biasa disebut, disebabkan oleh kerosakan saraf akibat diabetes. Istilah perubatan untuk kerosakan saraf akibat diabetes adalah neuropati diabetes.

Neuropati diabetes boleh menyebabkan kebas pada bahagian kaki, seperti kaki dan pergelangan kaki. Lama-kelamaan, Diabestfriends boleh mengalami mati rasa, kehilangan sensasi pada anggota badan ini.

Akibat dari keadaan ini, teman Diabest dengan mudah mengalami kecederaan atau kecederaan pada kaki mereka tanpa menyedari betapa teruknya kerosakan tersebut. Kecederaan atau ketegangan otot boleh memberi tekanan pada sendi kaki.

Pengurangan bekalan darah dan faktor lain dari masa ke masa juga boleh menyebabkan kerosakan sendi. Dalam beberapa kes, penghidap diabetes dapat mencegah kerosakan ini.

Berikut adalah beberapa gejala sendi Charcot yang perlu diperhatikan:

  • Bengkak atau kemerahan
  • Kebas
  • Sakit sendi
  • Bahagian badan yang terkena terasa panas apabila disentuh
  • Perubahan pada penampilan kaki

Jadi, sakit sendi pada pesakit kencing manis boleh disebabkan oleh sendi Charcot. Sekiranya penyakit ini menyebabkan kesakitan, elakkan menggunakan kaki yang terkena sehingga sembuh sepenuhnya. Sekiranya kaki mati rasa, biasanya doktor akan mengesyorkan menggunakan alat bantu pelakon pelindung kaki.

Baca juga: Bolehkah pesakit kencing manis mengambil ubat herba?

Hubungan antara Diabetes dan Artritis

Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko dua kali ganda terkena arthritis. Walau bagaimanapun, risikonya mungkin berbeza bagi setiap orang, bergantung pada jenis diabetes, jenis 1 atau jenis 2.

Hubungan antara Rheumatoid Arthritis dan Diabetes Jenis 1

Kedua-dua rheumatoid arthritis dan diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Ini bermaksud, dalam kedua-dua penyakit, sistem kekebalan tubuh menyerang bahagian tubuh yang sihat. Pada artritis reumatoid, sistem imun menyerang tisu sendi, menyebabkan bengkak, sakit, dan kecacatan. Pada diabetes jenis 1, sistem imun menyerang pankreas, sehingga menghentikan pengeluaran insulin.

Kedua-dua rheumatoid arthritis dan diabetes jenis 1 menyebabkan keradangan. Beberapa penanda keradangan penting, termasuk tahap protein C-reaktif dan interleukin-6, umumnya tinggi pada orang yang mempunyai penyakit ini.

Pada dasarnya, mempunyai satu penyakit autoimun meningkatkan risiko penyakit autoimun yang lain. Inilah sebab mengapa orang dengan diabetes jenis 1 sering mendapat rheumatoid arthritis.

Hubungan antara Diabetes Jenis 2 dan Osteoartritis

Tidak seperti diabetes jenis 1, diabetes jenis 2 sangat berkaitan dengan berat badan berlebihan. Berat badan berlebihan atau gemuk juga dapat meningkatkan risiko anda menghidap osteoartritis. Sebabnya, berat badan meningkatkan tekanan dan tekanan pada sendi, terutama di bahagian bawah badan.

Seseorang dapat mengurangkan risiko mereka menghidap diabetes jenis 2 dan rheumatoid arthritis dengan mengekalkan berat badan yang sihat, iaitu melalui pengambilan makanan yang sihat dan senaman yang teratur.

Sekiranya Diabestfriend anda menghidap osteoartritis, menjaga berat badan yang sihat dapat meredakan gejala. Menurut Yayasan Arthritis, penurunan berat badan 7 kg dapat melegakan sakit lutut dari osteoartritis. Di samping itu, pada orang yang menghidap diabetes jenis 2, kehilangan 5 - 10 peratus daripada jumlah berat badan dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan ketara.

Rawatan Sakit Sendi pada pesakit kencing manis

Mengambil ubat anti-radang seperti ibuprofen sering dapat melegakan sakit sendi dan bengkak. Walau bagaimanapun, Rakan-rakan Diabest perlu terlebih dahulu berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang ubat.

Sekiranya sakit sendi dan gejala lain belum reda, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan. Sebilangan orang pulih dengan ortotik, ubat oral, perubahan gaya hidup, dan kombinasi ketiganya.

Diabetes jenis 1 dan jenis 2 mempunyai sebab dan rawatan yang berbeza. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 biasanya memerlukan bentuk insulin tertentu untuk mengawal kadar gula dalam darah mereka.

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 juga mungkin memerlukan insulin. Namun, banyak juga yang hanya menggunakan ubat oral untuk meningkatkan tindak balas insulin terhadap gula darah.

Kedua-dua pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2 mesti menjaga diet harian dan bersenam secara teratur. Mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat juga memberikan manfaat tambahan bagi penderita diabetes jenis 2. Menerima rawatan lebih awal dapat mencegah penderita diabetes daripada mengalami komplikasi, termasuk kerosakan sendi.

Baca juga: Senarai Sayuran dan Buah untuk Diabetis

Jadi, sakit sendi pada pesakit kencing manis adalah perkara biasa dan boleh berlaku jika tahap gula dalam darah tidak terkawal. Kesakitan sendi pada pesakit kencing manis boleh disebabkan oleh masalah dengan sistem muskuloskeletal dan sistem saraf.

Kesakitan sendi pada penghidap diabetes juga boleh berlaku sekiranya penyakit kronik menyebabkan arthritis. Untuk merawat sakit sendi pada pesakit kencing manis, mesti melalui nasihat doktor.

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Bagaimana diabetes boleh menyebabkan sakit sendi?.

Yayasan Arthritis. Artritis & Diabetes.