Saiz Perut Semasa Mengandung | saya sihat

Salah satu tanda bahawa anda hamil adalah perut yang membesar. Oleh itu, jangan terkejut jika ada wanita hamil yang merasa bimbang jika perutnya tidak kelihatan besar pada trimester kedua kehamilan. Sebenarnya, sebilangan wanita hamil takut bahawa ukuran perutnya dapat mencerminkan masalah kesihatan bagi diri mereka sendiri atau bayi di dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, badan anda akan mengalami banyak perubahan semasa kehamilan. Apabila usia kehamilan telah mencapai trimester kedua, anda akan mula melihat perubahan ketara pada perut anda yang semakin meningkat. Jadi, bagaimana jika perut anda tidak kelihatan besar pada trimester kedua? Adakah ini normal? Untuk mengetahui jawapannya, baca artikel ini hingga akhir, Ibu!

Baca juga: Ini Menyebabkan Sesak Nafas Semasa Kehamilan

Saiz Perut Semasa Mengandung

Ibu perlu tahu bahawa ukuran perut bukanlah petunjuk utama kehamilan yang sihat atau tidak. Selagi anda tidak berlebihan berat badan atau gemuk semasa mengandung, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Anda tidak perlu bimbang tentang ukuran perut kerana semua wanita hamil mempunyai ukuran perut yang berbeza.

Perut yang kelihatan besar pada wanita hamil tidak berlaku pada masa yang sama. Umumnya, janin tidak cukup besar sehingga dapat dilihat sehingga trimester kedua. Namun, banyak wanita hamil yang perutnya sudah kelihatan besar sejak trimester pertama. Sebabnya ialah lemak di perut sebelum mengandung sudah tebal.

Sekiranya sebelum kehamilan Ibu sering bersukan, otot perut menjadi lebih kuat. Dengan cara itu, perut tidak akan kelihatan besar pada awal hingga pertengahan kehamilan. Sebab lain ialah adakah ini kehamilan pertama, kedua, atau ketiga anda. Pada kehamilan kedua dan seterusnya, perubahan pada perut akan kelihatan lebih cepat. Ini kerana, sebahagian otot anda tidak seketat dari kehamilan sebelumnya.

Ukuran perut tidak dapat menunjukkan tahap kehamilan dengan tepat. Sekiranya perut rakan anda cukup besar pada bulan ke-6 kehamilan, ini tidak bermakna perut anda akan sama dengan ukuran pada bulan kehamilan ke-6 berikutnya. Walaupun perut anda tidak kelihatan besar, jika doktor mengatakan kehamilan anda berjalan lancar, anda tidak perlu stres.

Baca juga: Menggaru Perut Gatal Semasa Kehamilan Menyebabkan Tanda Regangan, anda tahu!

Rata-rata, perut membesar satu sentimeter setiap minggu

Biasanya, doktor akan mula mengukur perut wanita hamil semasa lawatan pranatal, ketika kehamilan sekitar 20 minggu. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa kehamilan berjalan dengan normal dan cara lain untuk memeriksa pertumbuhan bayi. Kerana ukuran perut semua wanita hamil berbeza, anda tidak perlu risau jika perut anda tidak kelihatan besar pada trimester kedua kehamilan.

Rata-rata, perut anda akan mengembang sekitar satu sentimeter setiap minggu antara tulang kemaluan anda dan bahagian atas rahim anda. Pengukuran dilakukan untuk menganggar kadar pertumbuhan dan kedudukan janin. Sekiranya ukuran perut benar-benar kecil dan tidak sesuai dengan usia kehamilan, doktor akan mencadangkan ultrasound untuk memastikan pertumbuhannya baik-baik saja dan mengikut rancangan.

Menurut Sanjana, cairan ketuban yang mengelilingi janin semasa kehamilan boleh berubah-ubah. Cecair ketuban yang terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh menyebabkan masalah pada janin yang sedang membesar. Pada 20 minggu pertama kehamilan, badan anda akan mengeluarkan cecair ketuban. Selepas itu, bayi akan membesar untuk mengeluarkan cecair dari paru-paru. Oleh itu, jumlah cecair amniotik di dalam perut anda boleh mempengaruhi ukuran perut anda.

"Walaupun anda tidak menyedarinya, rahim anda akan bertambah besar sepanjang masa. Pada usia kehamilan 16 minggu, pakaian anda akan terasa lebih ketat dan terasa tidak selesa di pinggang. Pada usia 18 minggu hingga 20 minggu, anda akan mula merasakan pergerakan janin di dalam perut. Yang perlu diingat ialah trimester kedua adalah tempoh pertumbuhan bayi yang sihat dan cepat, "jelas Sanjana.

Baca juga: Perut Membentuk Huruf B semasa Kehamilan? Mungkin Ibu Mengalami Kehamilan B-Belly!

Rujukan:

Hellofy. Ibu mengandung 22 minggu

Garis Kesihatan. Kebenaran Mengenai Ukuran Perut Kehamilan Anda

firstcry. Saiz Perut Semasa Kehamilan - Carta Minggu demi Minggu

baiklah. 5 Keprihatinan Mengenai Perut Mengandung Anda

pusat bayi. Saya baru memulakan trimester kedua saya dan tidak lagi merasa hamil. Adakah bayi saya OK?