Fasa Perkembangan Awal Kanak-kanak - GueSehat.com

Kanak-kanak membesar dengan cepat. Sebagai ibu bapa, pasti anda ingin tahu mengenai tahap perkembangan anak kecil anda, bukan? Anda mungkin masih kagum dengan keajaiban pertumbuhan anak kecil anda. Sepertinya baru dilahirkan semalam, dia sudah boleh merangkak, berjalan, berbual, bercakap dan sebagainya. Ayuh, lihat fasa-fasa di sini.

Tahap perkembangan anak dipengaruhi oleh faktor genetik dan persekitaran. Sudah tentu, keperluan asas juga penting, seperti pemakanan, rangsangan, imunisasi, aktiviti dan tidur yang mencukupi. Untuk menjadikan perkembangan ini berjalan dengan baik, ibu bapa mesti turut serta. Anak kecil anda tidak boleh diserahkan sepenuhnya kepada sekolah atau pengasuh. Mari kita lihat perkembangan kanak-kanak awal dari usia 1-3 tahun.

Berumur 1 tahun

Pada usia 1 tahun, anak kecil anda dapat mengucapkan dan menyambut Ibu dan Ayah. Dia juga belajar meniru kata-kata yang sering diucapkan oleh orang. Pada tahun pertamanya juga, dia mulai merasa malu dan takut ketika bertemu dengan orang yang tidak dikenali.

Anak kecil anda juga akan menangis jika ditinggalkan oleh ibu bapa mereka dan orang-orang terdekat. Dia juga dapat mengambil mainan dengan betul dan mengenali dan menunjuk barang yang telah dimainkan.

Umur 2 Tahun

Sekiranya pada usia 1 tahun anak anda belajar meniru kata-kata, maka pada usia 2 tahun dia meniru kegiatan dan tindakan orang lain. Oleh itu, tidak pelik jika si kecil mahu memakai pakaian ibu bapanya atau apa sahaja yang dilakukan oleh ibu bapanya. Dia juga mula gemar bermain dengan rakan sebaya dan mengikuti arahan dengan lebih baik.

Umur 3 Tahun

Perkembangan emosi sangat kuat pada usia 3 tahun. Anak kecil anda sudah dapat memberikan kasih sayang kepada orang di sekelilingnya. Dia boleh memeluk atau duduk dekat dengan orang yang sedih. Dari segi komunikasi, ibu juga akan lebih senang bercakap dengannya.

Selain tahap perkembangan, anda juga perlu mengetahui tahap pertumbuhan anak kecil anda, seperti fizikal, kognitif, motor, bahasa, dan sosial. Pertumbuhan fizikal adalah segala yang berkaitan dengan perkara yang dapat dilihat secara langsung, seperti berat badan, tinggi badan, lilitan dada, lilitan kepala, dan banyak lagi. Kebiasaannya, pertumbuhan fizikal si kecil anda akan terus bertambah sehingga dia remaja atau dewasa muda.

Pembangunan motor itu sendiri terdiri daripada 2 bahagian, iaitu motor kasar dan halus. Motor kasar adalah keupayaan untuk menggerakkan setiap bahagian badan, seperti duduk, berdiri, menuruni tangga, melompat, dan sebagainya. Manakala kemahiran motor halus berkaitan dengan menggerakkan otot halus, iaitu menggenggam, menulis dan lain-lain.

Perkembangan kognitif berkaitan dengan kemampuan anak untuk belajar dan memerhatikan persekitarannya. Perkembangan ini telah berlaku sejak lahir. Untuk peringkat perkembangan kanak-kanak, anda boleh membaca teori Jean Piaget, yang telah memenangi anugerah mengenai perkembangan kognitif kanak-kanak.

Perkembangan bahasa adalah salah satu petunjuk perkembangan yang memerlukan perhatian tambahan. Dari kemahiran berbahasa, anda dapat menilai sama ada anak anda lambat tumbuh secara fizikal, bermotor, kognitif, atau sosial. Sekiranya keadaan anak anda terlambat tumbuh dan berkembang, anda boleh menghubungi pakar pediatrik anda untuk penjelasan lebih lanjut.

Perkembangan sosial adalah perkembangan yang berkaitan dengan anak itu sendiri, termasuk emosi, watak, motivasi, dan juga bagaimana dia berinteraksi dengan orang di sekelilingnya. Perkembangan ini juga merangkumi tanggungjawab dan dapat mengawal emosi.

Ini adalah peringkat perkembangan awal kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Saya harap pertumbuhan anak kecil anda akan sentiasa lancar, Ibu!