Punca Kolesterol Tinggi Selain Makanan - GueSehat

Seperti yang kita ketahui, makan makanan tertentu boleh mempengaruhi kadar kolesterol dalam badan. Ketika anda menjalani diet dan menghindari makanan tertentu tetapi kadar kolesterol masih tinggi, mungkin ada faktor lain yang menyebabkan kolesterol tinggi selain makanan. Lalu, apakah penyebabnya?

Kolesterol Tinggi Adalah…

Sebelum mengetahui apa yang menyebabkan kolesterol tinggi selain makanan, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa itu kolesterol tinggi. Sebenarnya, badan kita memerlukan kolesterol kerana peranannya yang penting. Kolesterol diperlukan untuk pembentukan dinding sel, terlibat dalam pengeluaran hormon, dan fungsi lain.

Namun, jika kadar kolesterol terlalu tinggi, ia akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Masalahnya adalah, sesiapa sahaja boleh mempunyai kadar kolesterol tinggi, walaupun anda masih muda atau mempunyai badan yang kurus. Ini kerana tahap kolesterol dalam badan dapat dipengaruhi oleh pelbagai perkara.

Perlu juga diperhatikan bahawa tahap kolesterol tinggi sering tidak menunjukkan gejala. Sebilangan besar orang dengan kolesterol tinggi tidak mengetahuinya, kecuali semasa ujian kolesterol.

Oleh itu, setiap orang perlu memeriksa kolesterol secara berkala. Selain kolesterol, jenis lemak lain dalam darah, iaitu trigliserida, juga dapat meningkat dan menyebabkan masalah kesihatan.

Punca Kolesterol Tinggi Selain Makanan

Kolesterol tinggi dapat diturunkan dengan pelbagai cara. Bermula dari perubahan gaya hidup yang lebih sihat, dan dibantu oleh ubat penurun kolesterol. Orang yang mempunyai kolesterol tinggi harus mengelakkan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan lemak trans, seperti daging merah atau produk tenusu yang mengandungi kolesterol tinggi lemak penuh kerana dapat meningkatkan kadar kolesterol.

Sekiranya sudah dilakukan dan pengurangan kadar kolesterol masih tidak optimum, mungkin ada penyebab kolesterol tinggi selain makanan. Lihat syarat di bawah, siapa tahu anda melakukannya!

1. Kurang bersenam

Adakah anda salah seorang yang tidak pernah melakukan sukan atau aktiviti fizikal? Kurang bersenam adalah salah satu penyebab kolesterol tinggi selain makanan.

Sekiranya anda sering makan makanan yang mengandungi lemak tepu atau lemak trans yang berlebihan dan tidak disertai dengan aktiviti fizikal biasa, ini pasti akan meningkatkan kolesterol anda.

Selain menurunkan kolesterol LDL dan trigliserida buruk, senaman dipercayai dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam tubuh, sehingga dapat menghindari risiko penyakit jantung.

2. Tabiat Merokok

Merokok juga merupakan salah satu penyebab kolesterol tinggi selain makanan. Merokok tidak hanya boleh mengganggu kesihatan paru-paru, tetapi juga dapat mempengaruhi kadar kolesterol anda. Tahukah anda bahawa bahan kimia dalam rokok dapat menurunkan kadar HDL atau kolesterol baik? Itulah sebabnya perokok adalah yang pertama mempunyai risiko serangan jantung.

3. Diabetes

Pesakit diabetes diketahui mempunyai profil kolesterol yang lebih teruk. Menurut penyelidikan, profil kolesterol penderita diabetes padat dan kecil (kolesterol padat kecil). Apa kesannya? Ia akan lebih mudah melekat pada dinding saluran darah dan menyebabkan penyumbatan aliran darah ke jantung atau otak.

Maka diabetes adalah penyebab kolesterol tinggi selain makanan. Pesakit kencing manis mesti mengawal kadar kolesterol dalam darah secara normal mungkin selain menjaga kadar gula darah dan tekanan darah secara berkala. Semuanya penting untuk mengelakkan komplikasi diabetes dalam bentuk serangan jantung dan strok.

4. Obesiti

Jelas bahawa kegemukan dapat meningkatkan kolesterol jahat (LDL) dan menurunkan kolesterol baik (HDL). Seseorang yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih dari 30 berisiko mengalami tahap kolesterol tinggi.

5. Tekanan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tekanan boleh menjadi penyebab kolesterol tinggi selain makanan. Tekanan akan meningkatkan kadar kolesterol darah dalam jangka masa panjang. Bagaimana ia berlaku? Apabila kita tertekan, kita cenderung memakan makanan yang tinggi lemak. Sekiranya ini terus dilakukan, lama-kelamaan ia dapat meningkatkan kadar kolesterol.

6. Sejarah dan Umur Keluarga

Dengan bertambahnya usia, kadar kolesterol dapat meningkat. Menurut American Heart Association, lelaki berusia lebih dari 45 tahun dan wanita berusia lebih dari 55 tahun berisiko mengalami kolesterol tinggi.

Di samping itu, terdapat beberapa orang yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi. Jadi masuk akal jika faktor genetik adalah penyebab kolesterol tinggi selain makanan. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai tahap kolesterol tinggi, anda harus kerap melakukan ujian kolesterol kerana siapa tahu anda berisiko untuk mengalami keadaan yang sama.

Menurunkan Tahap Kolesterol dengan Mengubah Gaya Hidup Anda

Tahap kolesterol tinggi hanya dapat diketahui dengan melakukan pemeriksaan. Ujiannya sangat mudah, hanya memerlukan ujian darah sederhana. Sekiranya anda sudah mempunyai kadar kolesterol tinggi, mulailah mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat. Berikut adalah petua untuk menurunkan kadar kolesterol dengan mengubah gaya hidup anda!

1. Mulakan Bersenam

Senaman dapat membantu menurunkan kolesterol. Bersenam dapat meningkatkan kadar HDL atau kolesterol baik. Oleh itu, anda harus bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Bukan itu sahaja, anda juga boleh melakukan senaman aerobik selama 20 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Melakukan aktiviti fizikal tambahan walaupun dalam selang waktu pendek beberapa kali sehari juga dapat membantu menurunkan berat badan. Cubalah jalan-jalan dengan cepat setiap hari pada waktu makan tengah hari, basikal ke tempat kerja, dan mulakan latihan yang anda nikmati bersama keluarga atau rakan.

2. Cuba Kurangkan Berat

Ternyata ada hubungan antara menurunkan berat badan dan menurunkan kadar kolesterol tinggi. Sekiranya anda gemar minum minuman bergula, cubalah beralih ke air minuman. Cuba juga mencari alternatif untuk makanan yang rendah kalori dan lemak.

Cuba kekal aktif di mana sahaja anda berada. Contohnya, jika anda di tempat kerja, cubalah mula menggunakan tangga daripada menggunakan eskalator atau lif. Sekiranya anda berada di rumah, buatlah kerja rumah anda atau masak sehingga anda tidak duduk-duduk tanpa melakukan apa-apa.

3. Pengambilan Makanan Sihat Jantung

Mulailah mengurangkan makanan dengan lemak tepu, terutama daging merah dan produk tenusu lemak penuh. Mengurangkan makanan yang mengandungi lemak jenuh juga dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat anda, anda tahu.

Selain lemak jenuh, anda juga harus mengelakkan makanan yang mengandungi lemak trans. Lemak trans dapat meningkatkan kadar kolesterol secara keseluruhan. Mula makan makanan yang mengandungi lemak omega-3, seperti salmon, biji rami, atau makarel.

Di samping itu, juga mengambil makanan yang tinggi serat larut. Serat larut ini dapat mengurangi penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah dan dapat ditemukan di oatmeal, kacang ginjal, pucuk Brussels, epal, atau pir.

4. Berhenti Merokok

Tahukah anda bahawa bahan kimia yang terkandung dalam rokok dapat menurunkan kadar kolesterol baik atau juga dikenali sebagai HDL? Yup, seperti yang kita tahu, merokok juga dapat meningkatkan komplikasi seperti serangan jantung.

Sekiranya anda berhenti merokok, anda akan meningkatkan kadar kolesterol baik anda. Dalam 20 minit pertama setelah berhenti merokok, tekanan darah dan degupan jantung akan pulih. Sementara itu, dalam masa 3 bulan berhenti, peredaran darah dan fungsi paru-paru akan bertambah baik.

Sekarang anda tahu apa yang menyebabkan kolesterol tinggi selain makanan? Sekiranya anda telah melakukan pemeriksaan dan hasilnya tinggi, segera ubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat! Dengan cara itu, anda dapat mencegah komplikasi, seperti strok atau serangan jantung.

Oh ya, jika anda keliru, ada pertanyaan, atau ingin berjumpa pakar mengenai masalah kesihatan anda, jangan ragu untuk memanfaatkan ciri-ciri tersebut perundingan dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Kesihatan eMedicine. Kolesterol tinggi .

Heart UK. Apa itu Kolesterol Tinggi?

Kesihatan yang Sangat Baik. 2018. Bolehkah Gula Darah Meningkatkan Kolesterol dan Trigliserida?

Klinik Mayo. 2018. 5 perubahan gaya hidup teratas untuk meningkatkan kolesterol anda .

Klinik Mayo. 2019. Kolesterol tinggi .