Mencukur Rambut Kemaluan untuk Wanita Hamil - GueSehat

Sebilangan orang berpendapat bahawa mencukur rambut kemaluan pada wanita hamil tidak boleh dilakukan. Namun, yang lain berpendapat sebaliknya. Sebenarnya, apa faedah mencukur rambut kemaluan pada wanita hamil? Adakah terdapat risiko mencukur?

Bilakah Rambut Kemaluan Harus Dicukur?

Mencukur rambut kemaluan sebenarnya adalah pilihan. Wanita hamil sebenarnya boleh melakukannya, tetapi ia mesti dilakukan dengan teliti dan betul. Semasa mencukur rambut kemaluan, pastikan anda menggunakan pencukur yang bersih.

Juga, elakkan menggunakan alat pencukur yang telah digunakan oleh orang lain. Sebelum mencukur rambut kemaluan, anda juga boleh memotong rambut kemaluan terlebih dahulu untuk mempermudah proses pencukuran. Bersihkan kawasan kemaluan selepas bercukur.

Ibu juga boleh mencukur rambut kemaluan di tempat yang ditangani secara profesional. Namun, jangan cukur atau lilin seminggu sebelum tarikh akhir tarikh. Ini untuk mengelakkan jangkitan akibat luka kecil setelah mencukur rambut kemaluan.

Apa Manfaat Mencukur Rambut Kemaluan pada Wanita Hamil?

Berikut adalah beberapa kebaikan mencukur rambut kemaluan untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui!

  • Rambut kemaluan adalah tempat yang sesuai untuk mikroba bersarang. Oleh itu, menjaga kebersihan kawasan kemaluan dan mencukur rambut kemaluan dapat mencegah jangkitan dari bayi anda.
  • Mencukur rambut kemaluan dapat mengurangkan peluh dan mengekalkan kelembapan, sehingga menjaga kebersihan kawasan kelamin.
  • Sekiranya pakar obstetrik melihat keperluan untuk campur tangan semasa bersalin dan untuk penglihatan yang lebih baik, mencukur rambut kemaluan mungkin dilakukan sebelum melahirkan.
  • Sekiranya terdapat pendarahan berlebihan selepas bersalin dan darah melekat pada rambut kemaluan, sukar dibersihkan. Dalam keadaan ini, anda akan lebih selesa jika rambut kemaluan dicukur.

Adakah Risiko Mencukur Rambut Kemaluan pada Wanita Hamil?

Bukan hanya bermanfaat, mencukur rambut kemaluan pada wanita hamil juga mempunyai risiko. Ayuh, cari tahu apa risikonya, Ibu!

  • Sekiranya anda menggunakan alat yang tidak bersih dan bersih, ia boleh menyebabkan jangkitan. Oleh itu, anda perlu menggunakan alat pencukur yang telah disterilkan atau hanya untuk penggunaan tunggal.
  • Apabila rambut dicukur tumbuh semula, ia sering gatal dan tidak selesa.

Mengapa rambut kemaluan dicukur sebelum bersalin?

Di kebanyakan hospital, wanita hamil mesti mencukur rambut kemaluan mereka sebelum melahirkan. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada pilihan peribadi atau prosedur yang diikuti oleh hospital pilihan anda.

Walaupun terdapat beberapa kaedah yang selamat untuk mencukur rambut kemaluan, yang terbaik adalah tetap pendek daripada mencukurnya. Sebelum mencukur rambut kemaluan atau ingin memilih kaedah mencukur rambut kemaluan, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Sekiranya anda tidak terbiasa mencukur rambut kemaluan, beritahu hospital bersalin pilihan anda. Mencukur rambut kemaluan atau tidak sebenarnya hanya pilihan peribadi dan bergantung pada kebiasaan anda.

Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu atau ingin berjumpa pakar, mari manfaatkan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. (AS)

boleh_vagina_back_normal_after_delivery?

Sumber:

Persimpangan Ibu. 2019. Mencukur Semasa Hamil: Sekiranya Anda Mencukur Rambut Kemaluan Anda?

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Cara Menghilangkan Rambut dari Bahagian Peribadi Semasa Kehamilan.