Tanda-tanda Anak Perlu Diambil Oleh Doktor | saya sihat

Akhir-akhir ini, kerana wabak Covid-19, rumah tangga mesti menyedari gejala penyakit yang menyerupai gejala Covid-19. Demam, batuk, dan bahkan cirit-birit harus disyaki sebagai gejala Covid-19.

Sebagai ibu bapa, terutama mereka yang mudah panik, tentu saja tidak sabar untuk membawa anak mereka berjumpa doktor. Sebenarnya, tidak perlu segera membawa anak itu ke doktor. Terdapat tanda-tanda yang perlu diperhatikan sebelum membawa anak anda berjumpa doktor. Apakah tanda-tandanya?

Baca juga: Mencegah COVID-19, Kelewatan Membawa Anak Kecil Anda ke Pediatrik

Tanda-tanda bahawa anak anda perlu dibawa oleh doktor

Nah, kanak-kanak berikut perlu dibawa ke doktor, mengikut jenis penyakit:

1. Demam

Menurut IDAI, tidak semua demam menjadi perhatian. Kerana sebenarnya demam adalah mekanisme pertahanan tubuh ketika bakteria atau virus menyerang. Namun, menurut laman web IDAI yang saya baca, kanak-kanak harus segera dibawa ke doktor sekiranya mereka mengalami perkara seperti berikut:

 • Umur anak kurang dari 3 bulan tanpa mengira keadaan umum anak
 • Kanak-kanak berumur 3-36 bulan yang mengalami demam lebih dari 3 hari atau terdapat tanda-tanda bahaya
 • Kanak-kanak berumur 3-36 bulan dengan demam tinggi (≧ 39 ° c)
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur yang suhunya> 40 ° c
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur dengan sawan demam
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur yang mengalami demam berulang lebih dari 7 hari walaupun demam hanya berlangsung beberapa jam
 • Kanak-kanak dari semua peringkat umur dengan penyakit kronik seperti penyakit jantung, barah, lupus, penyakit buah pinggang
 • Anak demam dengan ruam

2. Selsema

Selsema adalah penyakit yang sangat biasa pada bayi dan kanak-kanak. Biasanya ia boleh disebabkan oleh jangkitan, jangkitan atau virus. Sekiranya virus, selsema biasanya akan hilang dengan sendirinya dalam masa 7-10 hari.

Jika selesema tidak sembuh dalam jangka waktu tersebut, biasanya disebabkan oleh virus yang mesti dibasmi dengan antibiotik. Baiklah, pemberian antibiotik ini mestilah sesuai dengan preskripsi doktor. Jadi boleh dikatakan bahawa jika anak anda demam, bawa dia ke doktor jika demam sudah melebihi 7-10 hari.

Tidak boleh membawa anak yang demam selepas lebih dari 10 hari dan tidak hilang. Selsema yang terlalu lama boleh menyebabkan kanak-kanak mendapat sinusitis atau jangkitan telinga. Ia sangat berbahaya! Oleh itu, tempoh menunggu tidak lebih dari 5 hari setelah gejala sejuk muncul.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Selsema dan Selsema?

3. Batuk

Sama seperti selesema, batuk adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria atau virus sehingga benar-benar dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika batuk ini mengganggu sehingga anak tidak mahu makan dan minum, menyebabkan dehidrasi, lebih baik segera membawa anak ke doktor.

Batuk yang memerlukan perhatian adalah batuk dengan kahak yang sangat menjengkelkan kerana bayi dan anak kecil tidak dapat mengeluarkan kahak mereka sendiri. Walau bagaimanapun, batuk kering juga tidak dapat diabaikan, kerana salah satu gejala Covid-19 adalah batuk kering.

4. Cirit-birit

Cirit-birit sebenarnya bukan penyakit yang perlu dikhawatirkan selagi ibu bapa sentiasa berwaspada dan tidak membiarkan anak-anak mereka mengalami dehidrasi kerana itu. Walau bagaimanapun, ada kalanya ibu bapa harus segera membawa anak mereka ke doktor jika anak mengalami tanda-tanda berikut:

 • Cirit-birit lebih daripada 3 hari
 • Umur di bawah 6 bulan
 • Muntah darah, atau warna hijau / kuning
 • Muntah lebih dari dua kali sehari dan tidak ada cecair yang masuk
 • Demam lebih dari 40 ° C atau demam lebih dari 38 ° C untuk kanak-kanak di bawah 6 bulan
 • BAB bercampur darah

Jadi, sekarang anda tahu bila hendak membawa anak anda berjumpa doktor? Sekiranya anak anda jatuh sakit lagi, anda tidak perlu panik dan membawa si kecil anda ke hospital!

Baca juga: Bagaimana Mengubati Cirit-birit pada Kanak-kanak?