Cara Menyembuhkan Stye | Saya sihat

Stye atau dalam dunia perubatan yang disebut hordeolum adalah benjolan kecil, seperti jerawat, merah dan muncul di tepi kelopak mata. Pewarna adalah keadaan biasa, tetapi boleh menjengkelkan. Jadi, Geng Sihat perlu tahu bagaimana menyembuhkan noda.

Kelopak mata mempunyai banyak kelenjar minyak kecil, terutama di sekitar bulu mata. Kulit mati, kotoran, atau penumpukan minyak dapat menyumbatnya. Apabila tersumbat, bakteria dapat tumbuh dan menyebabkan pewarna.

Inilah penjelasan mengenai cara menyembuhkan pewarna!

Baca juga: Petua Menghilangkan Kantung Mata Secara Semula Jadi

7 Cara Menyembuhkan Gaya

Hampir semua orang telah mengalami stye. Walaupun biasanya hilang dengan sendirinya, stye sangat menjengkelkan sehingga kebanyakan orang mencari jalan untuk menghilangkannya dengan cepat. Berikut adalah 7 cara untuk menyembuhkan pewarna yang boleh anda cuba:

1. Menggunakan Compress Warm

Kompres hangat adalah kaedah paling berkesan untuk menyembuhkan pewarna. Kehangatan membantu membawa cecair di dalam stye ke permukaan. Kehangatan juga membantu melarutkan cecair dan minyak di dalamnya, sehingga pewarna dapat mereda dengan lebih cepat.

Ambil tuala bersih dan basahi dengan air suam. Pastikan air tidak terlalu panas. Peras tuala agar air tidak menetes. Kemudian, letakkan tuala di atas mata anda selama kira-kira 5-10 minit.

Jangan memerah atau cuba memecahkan pewarna. Anda boleh memampatkan stye tiga hingga empat kali sehari.

2. Bersihkan Kelopak Mata dengan Sabun Ringan dan Air

Gunakan syampu atau sabun bayi ringan (tidak menjengkelkan), kemudian campurkan dengan sedikit air suam. Ambil busa menggunakan sapu kapas atau tuala bersih, kemudian lap kelopak mata dengan lembut.

Anda boleh melakukan ini setiap hari sehingga pewarna sembuh. Membersihkan kelopak mata juga membantu mengelakkan pewarnaan di kemudian hari.

3. Menggunakan Beg Teh Panas

Anda juga boleh memilih untuk menggunakan beg teh hangat sebagai cara untuk menyembuhkan pewarna. Beg teh hitam khususnya sangat baik untuk mengurangkan bengkak dan mengandungi sifat antibakteria.

Sangat mudah, anda hanya perlu mencelupkan beg teh ke dalam air panas, seperti membuat teh. Biarkan beg teh di dalam air panas selama 1 minit. Kemudian, angkat beg teh dan tunggu panas mereda, sehingga boleh diletakkan di atas kelopak mata. Pegang beg teh pada mata selama 5-10 minit.

Baca juga: Ingin Bebas dari Kacamata, Cuba Pembedahan Lasik!

4. Ambil Perubatan

Anda boleh mengambil ibuprofen atau acetaminophen untuk menghilangkan rasa sakit akibat pewarna. Kedua-dua ubat tersebut boleh dibeli secara percuma di farmasi. Ikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat.

Pastikan anda mengambilnya dalam dos yang betul. Sekiranya stye yang anda alami menyebabkan kesakitan yang mengganggu aktiviti harian, berjumpa doktor.

5. Elakkan Memakai Alat solek dan kanta lekap

Apabila anda mempunyai pewarna, anda tidak boleh memakainya alat solek. Alat solek dapat memperburuk kegatalan dan melambatkan proses penyembuhan. Anda juga boleh menghantar bakteria ke alat alat solek dan menyebarkan jangkitan ke mata yang lain.

Sekiranya anda memakai kanta lekap setiap hari, anda mesti menggantinya dengan cermin mata terlebih dahulu. Sebabnya, bakteria dari pewarna dapat memasuki kanta lekap dan menyebarkan jangkitan.

6. Menggunakan Salap Antibiotik

Cara lain untuk menyembuhkan pewarna adalah dengan menggunakan salap antibiotik. Anda boleh membeli salap antibiotik di farmasi terdekat. Untuk cara menggunakannya, lakukan mengikut arahan pada pembungkusan. Elakkan menggunakan steroid topikal untuk menyembuhkan masalah. Sebabnya, steroid topikal boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu.

7. Menggunakan Perubatan dari Doktor

Doktor akan memberikan ubat dan krim antibiotik yang tepat untuk menyembuhkan jangkitan. Untuk pembengkakan, doktor boleh memberikan pilihan suntikan steroid untuk melegakannya. (UH)

Baca juga: Hati-hati, gamer terdedah kepada gejala mata kering!

Sumber:

Garis Kesihatan. Ubat Gaya Terbaik. Jun 2020.

Persatuan Optometrik Amerika. chalazion.