Latih Otak Kanak-kanak dengan Latihan Shichida - guesehat.com

Ada yang tahu mengenai Shichida, Latihan Otak Kanan? Kedengarannya agak aneh, kenapa ada latihan untuk otak kanan. Jadi apa sebenarnya? latihan otak kanan? Dan apa itu Shichida? Saya juga baru mengetahui mengenai Shichida ini kira-kira 2 bulan yang lalu. Bermula dari kemalangan saya ketika melihat Kisah Instagram seorang rakan, saya melihat dia membawa anaknya ke sebuah Pusat Latihan. Di sana, anaknya ditunjukkan kad flash dalam masa yang sangat pantas. Nah, dari situlah minat saya terhadap kaedah Shichida bermula, yang dikatakan melatih otak kanan!

Apa itu Shichida?

Shichida adalah kaedah yang diciptakan oleh Profesor Shichida dari Jepun, yang berguna untuk melatih otak kanan kanak-kanak dari 9 bulan hingga 6 tahun. Mengapa hanya sehingga 6 tahun? Kerana menurut Profesor Shichida, otak kanan hanya dikembangkan secara optimum sehingga usia 6 tahun. Jadi berdasarkan sumber yang saya baca, kanak-kanak berumur antara 0-3 tahun mempunyai otak yang lebih maju dan menggunakan otak yang betul. Sementara itu, pada usia 3-6 tahun, otak kiri mula digunakan secara meluas. Sehingga akhirnya membesar, otak kiri ini akan lebih kerap digunakan.

Jadi, apa perbezaan antara otak kanan dan otak kiri? Otak kanan membantu manusia untuk dapat menumpukan perhatian, fokus, mempunyai naluri yang lebih baik, dan juga dapat mengingat dengan cepat. Manakala otak kiri lebih berpengaruh dalam kecerdasan dalam akademik. Saya sendiri berpendapat bahawa mempunyai keseimbangan antara dua otak ini sangat penting. Terutama ketika anda dewasa, otak kanan sangat penting untuk membantu memutuskan sesuatu berdasarkan naluri. Inilah faedah utama yang akhirnya membuatkan saya merasa perlu memasukkan anak saya ke kelas ini. Ya, saya akhirnya mendaftarkan anak kecil saya yang berusia 13 bulan ketika itu.

Apa yang diajar di kelas Shichida?

Kelas Shichida selalu mempunyai irama yang sama. Berikut adalah beberapa perkara yang diajar semasa kelas:

  • Senses Play - Permainan ini bertujuan untuk membuat kanak-kanak mempraktikkan semua deria mereka.
  • Latihan Mata - Biasanya guru akan menggunakan boneka yang menjadi fokus utama, sehingga mata si kecil mengikuti pergerakan anak patung tersebut.
  • Flashcard - Di sini, kanak-kanak ditunjukkan kad flash dengan sangat cepat, yang bertujuan untuk merangsang otak kanan mereka untuk berfungsi.
  • Memory Game - Kanak-kanak dilatih untuk mula mengingat gambar yang telah ditunjukkan sebelumnya.
  • Muzik Perfect Pitch - Di sini, kanak-kanak dimainkan dengan pelbagai muzik dan terdorong untuk mengingati muzik yang pernah didengar sebelumnya.
  • Main Jari - Biasanya di sini kanak-kanak akan diberi krayon untuk mencoret-coret di atas kertas. Ini berguna untuk melatih kemahiran motor halus kanak-kanak, sehingga kemudian dia dapat belajar menulis dengan lebih mudah.

Di mana saya boleh mengikuti kelas ini?

Di Indonesia, pusat Shichida terletak di Jakarta dan Makassar. Untuk Jakarta, anda boleh pergi ke pusat di Darmawangsa Square dan AEON mall. Saya mendaftarkan anak kecil saya di Dataran Darmawangsa. Jadualnya hanya sekali seminggu, iaitu 45 minit. Ibu bapa diminta menemani anak semasa kelas. Ini kerana Profesor Shichida percaya bahawa hubungan emosi antara ibu bapa dan anak sangat penting untuk membantu anak-anak menerima pelajaran dengan lebih baik. Ini juga yang menjadikan peranan ibu bapa wajib dilakukan di setiap kelas Shichida. Anda bahkan tidak boleh digantikan oleh pengasuh, anda tahu! Jadi jika kedua ibu bapa tidak dapat menemani, si kecil mungkin ditemani oleh datuk dan nenek. Yang paling penting ialah mesti ada hubungan kekeluargaan. Oh ya, kos kelas ini adalah Rp. 4 juta untuk 1 tempoh. Satu tempoh terdiri daripada 10 sesi. Oleh itu, setiap sesi, kos yang dikenakan adalah IDR 100,000. Cukup mahal memang. Namun, saya menganggapnya sebagai pelaburan untuk anak-anak saya pada masa akan datang. Jadi, sekarang simpan wang demi pendidikan anak kecil anda!

Jadi, apa pendapat anda? Berminat untuk mengikuti Shichida ini? Ayuh, kongsi pendapat anda dalam komen!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found