Mencari Ikigai di Tempat Kerja - GueSehat.com

Adakah anda pernah merasa bosan atau hilang motivasi dalam menjalankan tugas? Atau dengan perasaan yang melampau seperti anda tidak mempunyai alasan untuk bangun pagi dan melakukan semua rutin?

Mungkin anda belum menemui ikigai anda! Apa maksud ikigai? Adakah ikigai sama dengan semangat? Bagaimana kita tahu sama ada kita mencapainya atau tidak?

Ikigai: rahsia Jepun untuk hidup bahagia

Jepun tidak hanya terkenal dengan bunga sakura atau shinkansen yang sesuai dengan kelajuan pesawatnya. Orang Jepun juga sangat terkenal dengan etika kerja mereka. Mereka terbiasa dengan rutin harian yang sangat sibuk tetapi tetap kelihatan bersemangat dan bersemangat.

Di Jepun, kita akan dengan mudah menemui orang-orang yang sangat rajin menjalankan kemahiran mereka, baik dari segi masakan, sukan, perdagangan, dan sebagainya. Nampaknya, orang Jepun mempunyai konsep yang disebut ikigai.

Dikatakan bahawa tidak ada kata yang setara, baik dalam bahasa Inggeris atau bahasa Indonesia, untuk istilah ini. Secara sederhana, ikigai dapat ditafsirkan sebagai alasan menjadi atau sebab-sebab hidup. Ikigai pada dasarnya adalah gabungan beberapa nilai yang memberi makna kepada kehidupan. Ada orang Jepun yang menafsirkan ikigai sebagai alasan mengapa mereka bangun pada waktu pagi.

Sekiranya dicurahkan ke dalam gambar, konsep ikigai akan digambarkan dalam bentuk gambarajah Venn, yang terdiri daripada 4 komponen. Komponen tersebut adalah apa yang anda suka (apa yang anda gemarikemahiran apa yang anda ada (apa yang anda mahir, pembayaran apa yang akan diterima (apa yang anda boleh bayar, dan apa yang dunia perlukan (apa yang dunia perlukan).

Persimpangan keempat komponen tersebut disebut ikigai. Hanya dua atau tiga kepingan dari empat komponen tidak akan memberi anda kebahagiaan atau kepuasan yang sempurna dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Melakukan apa yang anda suka dengan kemahiran yang kami miliki dipanggil semangat. Melakukan kerajinan kita dan mendapat bayaran untuknya dipanggil profesion.

Melakukan apa yang kita sayangi dan keperluan dunia dipanggil misi. Sedangkan melakukan apa yang dunia perlukan dan dibayar untuk itu dipanggil panggilan. Tetapi jika keempat-empatnya dipenuhi, kita akan mendapat pemenuhan yang dikenali sebagai ikigai.

Contohnya, Gang Sihat melakukan pekerjaan yang mereka suka tetapi tidak menghasilkan wang yang mencukupi untuk bertahan hidup. Dalam jangka masa panjang, ada kemungkinan Gang Sihat akan merasa puas tetapi kesejahteraan hidup yang baik tidak dapat dicapai.

Begitu juga bagi mereka yang dibayar besar tetapi harus melakukan perkara yang tidak mereka sukai. Kehidupan yang sopan mungkin dapat dicapai tetapi perasaan kosong kerana tidak dapat melakukan perkara yang anda sukai juga boleh menyeksa. Mungkin inilah yang membuat banyak orang Jepun begitu bersemangat untuk melakukan apa yang mereka sukai, mereka pandai, dunia memerlukannya, dan mendapat ganjaran yang sewajarnya untuk melakukannya.

Tidak sedikit orang yang kembali dari melawat negeri sakura yang terkesan hanya kerana keadaan tandas di sana. Tidakkah anda berfikir bahawa orang yang bekerja membersihkan kemudahan awam di sana boleh bekerja dengan ikigai mereka?

4 soalan untuk membantu mencari ikigai anda

Memasuki tahun baru ini, Geng Sehat tentunya juga ingin meningkatkan kualiti kerja yang mereka lakukan. Memaksimumkan kepuasan kerja dapat dilakukan oleh Geng Sihat dengan mencari ikigai. Berikut adalah empat soalan yang boleh digunakan dalam menilai dan juga berusaha mencari ikigai Geng Sihat!

  • Apa yang disukai oleh Gang Sihat?

Peribahasa mengatakan, "Melakukan apa yang anda suka suka apa yang anda lakukan." Melakukan sesuatu yang pada dasarnya kita sukai akan menjadi modal yang baik untuk mencari ikigai. Oleh itu, seboleh-bolehnya pilih pekerjaan yang disukai oleh Geng Sihat.

Ini juga berlaku untuk mereka yang ingin beralih ke bidang keusahawanan. Memilih bidang keusahawanan yang sesuai dengan hobi atau minat anda akan lebih mudah dan menyeronokkan untuk hidup. Oleh itu, mulailah bertanya pada diri sendiri apa yang anda suka. Pasti ini akan memandu Gang Sihat pada awal perjalanan untuk mencari ikigai.

  • Apa keistimewaan Healthy Gang?

Keinginan untuk bidang pekerjaan idealnya harus seimbang dengan usaha mempertajam kepakaran dalam bidang itu. Contohnya, Geng Sihat yang suka kewartawanan, mula berlatih menulis secara berkala agar kemahiran menulis mereka terus meningkat.

Atau mereka yang suka dunia IT, terus membaca.kemas kini pengetahuan yang berkaitan dengan perkembangan terkini dalam dunia IT. Kemudian cuba juga periksa, apakah pekerjaan yang dilakukan oleh Healthy Gang sesuai dengan kemahiran yang mereka miliki? Bolehkah Geng Sihat terus mengasah kemahiran mereka dalam bidang mereka sehingga mereka dapat menghasilkan sesuatu yang lebih baik?

  • Sebagai balasan apa yang dapat diperoleh oleh Geng Sihat daripada melakukannya?

Memang benar bahawa kerja bukan hanya untuk menjana wang. Namun, jangan biarkan Geng Sihat mengabaikan pentingnya mendapatkan timbal balik dalam bentuk pendapatan agar kesejahteraan yang baik dapat dipertahankan (kesejahteraan).

Mencari pekerjaan dengan pendapatan yang baik boleh bermula dengan membina sebanyak mungkin hubungan. Sudah tentu, hubungan itu berkaitan dengan apa yang dilakukan oleh Gang Sihat. Contohnya, bagi mereka yang menyukai dunia fotografi, sertai komuniti penggemar fotografi, ambil bahagian dalam bengkel fotografi, dan sebagainya. Ini boleh menjadi permulaan untuk mendapatkan projek atau pekerjaan yang mungkin memberikan pendapatan yang lebih baik di masa depan.

  • Adakah persekitaran di sekitar Gang Sihat memerlukannya?

Soalan lain untuk membantu mencari ikigai adalah dengan bertanya apakah dunia atau persekitaran di sekitar Healthy Gang memerlukan pekerjaan atau perkhidmatan yang dilakukan oleh Healthy Gang. Inilah yang membezakan konsep Ikigai dari sekadar semangat.

Perasaan menyumbang kepada keperluan persekitaran sekitar akan menambah kesempurnaan kepuasan kerja. Mengetahui bahawa dunia memerlukannya, Healthy Gang pasti akan lebih bersemangat untuk bangun setiap pagi dan bekerja.

Jadi memasuki tahun 2019, mari cari ikigai anda!