Manfaat bersin dan bahaya menahan bersin - guesehat.com

"Bersin adalah pengusiran udara semi-autonomi, yang terjadi dengan hebat melalui hidung dan mulut. Udara ini dapat mencapai kecepatan 250 km / jam."

-Wikipedia-

Tidak dapat dinafikan, hampir semua orang pernah mengalami sesuatu yang disebut bersin. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang mengalami bersin, sama ada sakit atau tidak. Beberapa penyebab umum seseorang bersin ketika tidak sakit termasuk alergi, perubahan suhu, misalnya setelah meninggalkan bilik berhawa dingin, terkena asap rokok, atau berbau rempah dan makanan tertentu.

Perlu bagi Gang Sihat untuk mengetahui, kita dapat mengenali sama ada bersin yang kita alami itu normal atau tidak. Sebagai hasil kajian dari Kesihatan Setiap Hari, kita dapat mengetahui sama ada bersin yang dialami adalah gejala penyakit atau tidak, dengan melihat kuantiti bersin yang dialami. Sekiranya anda hanya bersin 1-3 kali, maka ini bukan tanda anda menghidap penyakit. Ini mungkin disebabkan oleh faktor di atas.

Bersin itu sendiri mempunyai manfaat untuk tubuh, seperti yang dinyatakan oleh Neil Kao, MD., Pakar alergi dan asma di Greenville. Dia mengatakan bahawa bersin dapat melindungi tubuh kita, kerana akan membersihkan hidung dari bakteria dan virus. Sebaliknya, zarah-zarah yang dihirup dan terperangkap di hidung juga akan dilepaskan bersama dengan bersin, sehingga hidung menjadi lebih bersih.

Namun, bagi sesetengah orang, bersin adalah sinonim dengan penyebaran penyakit. Jadi, apabila seseorang bersin di sebelahnya, dia akan segera mengelak. Tidak ada keraguan bahawa ketika seseorang bersin, pada masa yang sama virus atau bakteria akan keluar dari hidung atau mulut.

Inilah yang menyebabkan apabila seseorang di dalam bilik bersin, virus menyebar dengan sangat cepat. Sebenarnya, dicatat bahawa hanya dalam satu bersin, seseorang akan mengeluarkan kira-kira 100,000 virus. Mungkin anda dapat membayangkan berapa banyak virus yang tersebar setiap kali anda bersin.

Tetapi jangan biarkan alasan itu, apabila anda ingin bersin anda sebenarnya membahayakan diri sendiri dengan menahannya, ya. Ini kerana ia sangat berbahaya bagi kesihatan kita. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa ketika seseorang menahan bersin, ia dapat menyebabkan kerosakan kekal pada hidung, telinga, mata, dan otak.

Di samping itu, ketika kita menahan bersin, risiko mengalami penyakit seperti vertigo dan pecahnya saluran darah di mata akan lebih tinggi. Ini disebabkan oleh adanya tekanan udara tinggi yang tidak dikeluarkan, sehingga masuk ke telinga.

Namun, semasa kita mahu bersin kita juga mesti melihat keadaan dan keadaan di sekeliling kita. Kita juga perlu menjaga keselesaan orang lain. Jangan biarkan orang lain terganggu dengan bersin yang kita lakukan. Beberapa perkara yang dapat kita lakukan untuk mencegah bersin adalah menjaga kebersihan lingkungan, di mana kita melakukan aktiviti harian, seperti rumah, pejabat, tempat belajar, dan tempat bermain.

Dan ketika kita ingin meninggalkan rumah, lebih baik kita menggunakan penapis udara, seperti topeng. Ini berguna untuk menutup hidung dan mulut, agar kita dapat mengelakkan pencemaran udara.