Kacang boleh menurunkan kolesterol

Walaupun lazat, kacang umumnya mempunyai mitos negatif dalam masyarakat. Masih ramai yang berpendapat makanan rangup ini menyebabkan jerawat dan mempunyai kandungan kalori yang tinggi. Sebenarnya, menurut pakar pemakanan, beberapa jenis kacang sangat disyorkan untuk dimakan kerana ia adalah makanan yang sihat.

Kacang-kacangan mengandungi protein, serat, lemak tak jenuh tunggal yang sihat, vitamin, nutrien, dan antioksidan. Banyak kajian menunjukkan bahawa kacang juga dapat menurunkan kolesterol.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) secara rasmi telah mengumumkan pada tahun 2003 bahawa beberapa jenis kacang, termasuk badam, hazelnut, pecan, pistachio, dan walnut, termasuk dalam kategori makanan sihat. Tuntutan ini diperkuatkan lagi oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa memakan satu ons kacang setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Jadi, inilah masanya untuk anda menyingkirkan pemikiran negatif mengenai kacang tanah. Sudah tentu, bilangan kacang yang dimakan juga mesti terhad, ya. Sekiranya berlebihan, kesannya tidak baik untuk kesihatan.

Baca juga: 3 Manfaat Utama Makan Kacang Tanah

Walnut

Dipetik dari WebMDWalnut mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang sangat tinggi. Ini tidak dimiliki oleh jenis kacang lain. Asid lemak omega-3 juga boleh didapati dalam ikan berlemak seperti tuna dan salmon. Asid lemak omega-3 sendiri dapat menurunkan kadar trigliserida, yang merupakan sejenis lemak di saluran darah. Asid lemak omega-3 juga dapat memperlambat penumpukan plak di arteri dan mencegah pembekuan darah.

Terdapat sejumlah kajian yang menunjukkan bahawa walnut dapat membantu menurunkan kolesterol. Kajian tahun 2004 melibatkan 58 orang dewasa dengan diabetes. Para penyelidik memerhatikan kesan makan walnut setiap hari pada pesakit diabetes. Mereka mendapati bahawa rata-rata, penderita diabetes yang makan walnut mengalami peningkatan 10% kolesterol HDL yang baik dan penurunan 10% kolesterol LDL buruk.

Hasil kajian itu diterbitkan dalam jurnal Penjagaan Diabetes. Pada tahun 2004, FDA mengeluarkan tuntutan rasmi khas mengenai kenari, bahawa jenis kacang dapat menurunkan risiko penyakit jantung.

Badam

Banyak kajian menunjukkan bahawa badam juga mempunyai banyak manfaat kesihatan ketika dimakan. Sama seperti kacang lain, badam kaya dengan protein, serat, lemak tak jenuh tunggal yang sihat, mineral dan nutrien lain. Selain itu, kacang jenis ini juga mengandungi vitamin E dan antioksidan yang tinggi.

Seorang penyelidik bernama dr. David Jenkins telah melakukan banyak penyelidikan mengenai kesan pengambilan badam. Dalam satu kajian, dia memerhatikan 27 lelaki dan wanita yang mempunyai kolesterol tinggi selama tiga bulan. Dari hasil kajian, didapati bahawa orang yang mengonsumsi badam setiap hari dalam jumlah terhad mengalami penurunan kadar kolesterol LDL sebanyak 9.4%. Hasil kajian ini diterbitkan dalam jurnal Peredaran.

Jenkins juga melakukan penyelidikan mengenai kesan pengambilan badam dengan makanan penurun kolesterol lain. Dalam penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika Pada tahun 2005, Jenkins dan beberapa penyelidik mengkaji keberkesanan ubat penurun kolesterol berbanding makanan penurun kolesterol, termasuk badam, buah, dan sayur-sayuran. Dari hasil penelitian ditemukan bahwa mengkonsumsi makanan penurun kolesterol sama efektifnya dengan mengambil obat penurun kolesterol.

Baca juga: Badam, Kacang Sihat dengan Banyak Manfaat

Tidak semua jenis kacang mempunyai manfaat kesihatan yang sama. FDA tidak memasukkan kacang Brazil, kacang macadamia, kacang tanah, dan kacang mete, ke dalam kategori sihat. Kerana kacang jenis ini mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Namun, jika dikonsumsi dengan cara yang terbatas, kacang-kacangan ini masih mempunyai sejumlah manfaat kesihatan.

Sebagai contoh, kajian kecil yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan pada tahun 2003 melibatkan 17 lelaki yang mempunyai kadar kolesterol tinggi diarahkan untuk mengambil 1.5 - 3.5 auns kacang macadamia setiap hari. Selepas empat minggu, jumlah kolesterol mereka turun sebanyak 3%. Sementara itu, tahap LDL mereka juga turun sebanyak 7%.

Berapa Banyak Kacang yang Anda Perlu?

Kacang adalah makanan ringan yang sangat mudah dimakan secara berkala. Sebilangan kacang mesti dikupas sebelum dimakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menemui versi yang dikupas di pasar raya. Kacang juga tidak perlu disediakan atau diproses sebelum dimakan. Sebagai cadangan, anda boleh memasukkan kacang dalam salad, bijirin, atau yogurt yang biasanya dimakan. Kuncinya ialah, pastikan anda makan kacang mentah dan bukan garam.

Menurut pakar, penggunaan kacang yang optimum adalah 1 - 1,5 ons sehari. Jangan makan kacang secara berlebihan. Sebabnya, jika terlalu banyak dimakan, kacang masih boleh meningkatkan kalori. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan kacang sebagai pengganti makanan berlemak yang tidak sihat, seperti lemak tepu dalam daging. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh faedah kesihatan kacang tanpa menambahkan lebih banyak kalori.

Baca juga: Bolehkah Kencing Manis Makan Kacang?

Baiklah, mulai sekarang, hapuskan pemikiran negatif anda mengenai kacang tanah. Dengan memakan kacang dalam jumlah dan peraturan sesuai dengan saranan pakar, seperti yang dijelaskan di atas, anda akan mendapat manfaat kesihatan maksimum. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found