Bagaimana Oksimeter Berfungsi | saya sihat

Pulse oximeter atau Oksimetri nadi baru-baru ini menjadi salah satu alat yang diburu sejak kes itu berlaku Selamat Hipoksia pada COVID-19 adalah topik perbincangan. Alat yang biasanya digunakan di hospital, kini dibeli dan digunakan oleh orang ramai kerana dianggap dapat mengesan gejala COVID-19.

Oksimeter dikatakan dapat mengukur ketepuan oksigen di dalam badan kita. Di hospital, alat ini sering dijumpai di ruang operasi, Unit Rawatan Rapi (ICU), Unit Kecemasan (ER), bilik pemulihan dan rawatan pesakit kritikal.

Bagaimana alat ini berfungsi? Sebelum kita menggali lebih mendalam, kita mengenal pasti apa itu tepu oksigen. Setiap hari kita menghirup udara rata-rata 11,000 liter sehari. Udara yang kita hirup mengandungi sekitar 20% oksigen. Oksigen memasuki paru-paru dan kemudian disalurkan ke dalam darah. Darah membawa oksigen ke pelbagai organ di dalam badan kita.

Baca juga: Gangguan Hipoksia yang Disyaki Gejala Baru COVID-19

Cara utama oksigen dibawa ke dalam darah adalah melalui hemoglobin (Hb). Anda boleh menganggap molekul hemoglobin (Hb) sebagai "kereta" dan saluran darah anda sebagai "jalan". Oksigen molekul (O2) masuk ke dalam kereta-kereta ini dan mengembara ke seluruh badan sehingga sampai ke tempat tujuan.

Kereta tidak selalu dipenuhi dengan oksigen. Hemoglobin tanpa oksigen dipanggil hemoglobin deoksigenasi (deoxy Hb). Hemoglobin dengan oksigen, disebut sebagai hemoglobin beroksigen (oxy Hb). Ketepuan oksigen merujuk kepada peratusan hemoglobin yang dapat membawa oksigen atau yang terikat dengan oksigen.

Mari cuba kira berapa ketepuan oksigen dalam keadaan ini. Terdapat 16 kereta (Hb) tetapi tidak ada yang membawa oksigen. Ini bermaksud ketepuan oksigen adalah 0%. Kemudian ada 16 kereta dan 12 kereta membawa oksigen, yang bermaksud bahawa ketepuan oksigen adalah 75%. Sekiranya semua kereta membawa oksigen, ketepuan oksigen adalah 100%.

Apakah ketepuan oksigen normal pada manusia? Oksigen vaskular arteri normal berkisar antara 75 hingga 100 mm Hg. Nilai di bawah 60 mm Hg memerlukan oksigen tambahan. Bacaan pada oksimeter nadi normal berkisar antara 95% hingga 100%. Nilai di bawah 90% dianggap rendah.

Baca juga: Bolehkah Vaksin Pneumonia dan Influenza Meringankan Gejala Covid-19?

Bagaimana Oksimeter Berfungsi

Bagaimana oksimeter nadi (oksimetri nadi) berfungsi mengesan ketepuan oksigen? Suatu oksimeter nadi menggunakan cahaya untuk mengira ketepuan oksigen. Cahaya dipancarkan dari sumber cahaya yang melewati siasatan nadi oksimeter dan mencapai pengesan cahaya.

Oksimeter digunakan dengan mengepit hujung jari atau di cuping telinga. Apabila jari diletakkan di antara sumber cahaya dan pengesan cahaya, cahaya melewati jari untuk mencapai pengesan. Bahagian cahaya akan diserap oleh jari dan bahagian yang tidak diserap mencapai pengesan cahaya.

Jumlah cahaya yang diserap oleh jari digunakan oleh oksimeter nadi untuk mengira ketepuan oksigen. Jumlah cahaya yang diserap bergantung kepada faktor berikut:

  1. kepekatan bahan penyerap cahaya.
  2. panjang jalur cahaya dalam bahan yang menyerap
  3. oxyhemoglobin (Oxy Hb) dan deoxyhemoglobin (deoxy Hb) menyerap cahaya merah dan inframerah secara berbeza

Hemoglobin (Hb) menyerap cahaya. Jumlah cahaya yang diserap berkadar dengan kepekatan Hb di saluran darah. Semakin banyak Hb per unit kawasan, semakin banyak cahaya yang diserap. Dalam fizik ia dikenali sebagai Undang-undang Bir.

Walaupun kepekatan Hb sama di kedua arteri, cahaya menemui lebih banyak Hb di saluran darah yang lebih luas kerana bergerak dalam jalan yang lebih panjang. Oleh itu, semakin lama jalan yang dilalui cahaya, semakin banyak cahaya yang dapat diserapnya. Dalam bidang fizik dikenali sebagai "Lambert's Law".

Suatu oksimeter nadi menggunakan dua lampu untuk menganalisis hemoglobin. Lampu merah, yang mempunyai panjang gelombang kira-kira 650 nm dan inframerah 950 nm. Oxy Hb menyerap lebih banyak cahaya inframerah daripada lampu merah, dan sebaliknya. Deoxy Hb menyerap lebih banyak cahaya merah daripada inframerah.

Pulse oximeter mengira ketepuan oksigen dengan membandingkan berapa banyak cahaya merah dan inframerah yang diserap oleh darah. Bergantung pada jumlah oksigen Hb dan deoksi Hb yang ada, nisbah jumlah cahaya merah yang diserap berbanding dengan jumlah cahaya inframerah yang diserap mungkin berubah.

Baca juga: Cirit-birit, Salah satu Gejala Covid-19 di Saluran Pencernaan

Pulse Oksimeter mempunyai Had

Alat ini mempunyai beberapa batasan sehingga dalam penggunaannya perlu dipertimbangkan. Kawan apa?

1. Oleh kerana jumlah cahaya sedikit, oksimeter sangat terdedah kepada kesalahan jika probe tidak diposisikan dengan betul atau jika pemakainya bergerak penyiasat. Semasa jari bergerak, tahap cahaya dapat berubah secara mendadak

2. Oksimeter berfungsi paling baik apabila semua cahaya melewati darah arteri. Tetapi, jika ukurannya siasatan dipasang dengan tidak betul atau tidak betul, mengurangkan kekuatan isyarat berdenyut yang menjadikan oksimeter nadi terdedah kepada ralat. Oleh itu pilihlah ukurannya siasatan yang betul dan meletakkan jari dengan betul

3. Selain cahaya dari LED, lampu bilik juga memukul alat pengesan.Jika lampu bilik terlalu kuat, isyarat lampu LED "tenggelam". Ini boleh menyebabkan pembacaan yang salah

4. Aliran darah periferal yang baik menjadikan arteri di jari berdenyut dengan baik. Apabila perfusi periferal lemah (contohnya, keadaan hipotensi), arteri kurang berdenyut. Oksimeter mungkin menemui isyarat yang tidak mencukupi untuk mengira ketepuan oksigen dengan betul

5. Pulse oximeter tidak dapat menunjukkan hasil yang tepat jika terdapat terlalu banyak oksigen dalam darah (hyperoxia), sedangkan hyperoxia juga dapat mengancam nyawa.

6. Pewarna biru metilena dapat menurunkan ketepuan oksigen yang ditunjukkan. Cat kuku (kutex) boleh mempengaruhi ketepatan penentuan tepu.

7. Pada pengguna dengan keadaan hemoglobin yang tidak normal boleh mempengaruhi bacaan oksimeter

Bagaimana Gang Sihat, adakah anda masih akan membeli oksimeter untuk kegunaan harian? Keputusan kembali kepada Geng kerana alat ini bukan satu-satunya yang dapat mengesan ketepuan oksigen. Penggunaan oksimeter akan bermanfaat sekiranya ia digunakan dengan betul dan mengikut petunjuk.

Baca juga: Kisah pesakit, gejala Covid-19 telah dirasakan selama lebih dari sebulan

Rujukan

  1. Cara kerja oksimeter nadi dijelaskan secara sederhana. //www.howequipmentworks.com/pulse_oximeter/
  2. D. Chan et al. 2013. Pulse oximetry: Memahami prinsip asasnya memudahkan penghayatan hadnya. Perubatan Pernafasan. Jilid 107. hlm.789-799.
  3. Pertubuhan Kesihatan Dunia. Menggunakan Pulse Oximetry. //www.who.int