Buasir Selepas Melahirkan | Saya sihat

Setelah bertungkus-lumus hamil selama 9 bulan dan melahirkan bayi dengan selamat, Ibu pasti merasa lega. Tetapi kadang-kadang, tidak semuanya berjalan lancar seperti yang anda mahukan. Kadang-kadang masalah itu bukan disebabkan oleh bayi, tetapi dari diri anda sendiri. Ibu mungkin mengalami kesakitan semasa buang air besar (BAB) dan merasa bengkak di rektum selepas melahirkan. Keadaan ini disebut buasir atau biasa disebut buasir.

Apa itu Buasir?

Buasir atau buasir berlaku kerana terdapat keradangan atau pembengkakan yang muncul di bibir dubur yang disebabkan oleh peningkatan tekanan pada urat di dubur atau rektum, yang dicirikan oleh munculnya benjolan yang umumnya kecil dengan ukuran anggur. Keadaan ini akan sangat mengganggu aktiviti harian seperti duduk, berjalan dan membuang air besar.

Ini boleh menyebabkan pendarahan ketika anda mengalami pergerakan usus. Buasir boleh muncul semasa kehamilan kerana berat dan tekanan tambahan bayi dan boleh muncul setelah melahirkan pada ibu yang tidak pernah mengalami buasir sebelumnya. Anda juga boleh menghidap buasir kerana anda terlalu kuat semasa bersalin.

Terdapat empat tahap keparahan buasir, termasuk:

 • Tahap 1: buasir yang berdarah tetapi tidak berlarutan (organ pelvis merosot lebih dari yang sepatutnya)
 • Tahap 2: buasir yang merebak dan menarik diri (dengan atau tanpa pendarahan)
 • Tahap 3: buasir yang berlarutan tetapi mesti ditolak dengan jari
 • Tahap 4: buasir yang berlarutan dan tidak dapat ditolak ke belakang sehingga dapat membentuk trombosis (gumpalan darah) atau menarik lapisan rektum melalui dubur

Pada ibu yang mengalami buasir ketika hamil, biasanya disebabkan oleh tekanan pada parenium (kawasan antara bukaan vagina dan dubur). Semasa mengandung, rahim terus membesar, memberi tekanan pada urat besar di bahagian kanan badan yang menerima darah dari kaki. Tekanan ini kemudian dapat memperlambat pengembalian darah dari bahagian bawah badan, sehingga meningkatkan tekanan pada saluran darah di bawah rahim dan menyebabkannya membesar.

Baca juga: Sembelit Pada Bayi, Adakah Berbahaya?

Selain itu, peningkatan hormon progesteron semasa hamil juga menyebabkan dinding saluran darah menjadi rileks, sehingga saluran darah menjadi bengkak dengan lebih mudah. Hormon progesteron juga boleh menyebabkan sembelit dengan melambatkan pergerakan usus.

Gejala Buasir Selepas Bersalin

Buasir pada wanita hamil adalah jenis yang sama dengan mereka yang mempunyai buasir. Satu-satunya perbezaan terletak pada jenis tekanan yang mencetuskan pembentukannya. Buasir akan menggumpal di sekitar dubur, selalunya sensitif atau sakit pada sentuhan. Gejala buasir berikut adalah:

 • Gatal, kerengsaan di sekitar dubur kerana keradangan saluran darah yang bengkak
 • Bengkak seukuran kacang
 • Sakit ketika membuang air besar tanpa darah dan sakit
 • Perasaan tidak selesa

Selain itu, anda juga boleh berjumpa doktor untuk penjelasan lebih lanjut kerana jika anda mengambil ubat secara sembarangan, ia boleh mempengaruhi pengeluaran susu ibu dan juga boleh mempengaruhi bayi.

Ibu boleh merawat buasir dengan:

 • Anda boleh merendam diri dengan air suam, terutama di kawasan rektum, dua kali sehari. Ini akan membantu pengurangan buasir anda.
 • Anda juga boleh memampatkan kawasan yang bengkak dengan bungkus ais beberapa kali sehari semasa duduk.
 • Elakkan duduk dan berdiri terlalu lama
 • Semasa duduk, anda harus meletakkan bantal sebagai alas untuk mengurangkan tekanan pada rektum. Elakkan duduk di permukaan yang terlalu keras.
 • Selepas setiap pergerakan usus, anda harus membersihkan kawasan rektum dengan lembut. Sekiranya anda ingin menggunakan tisu, gunakan tisu yang terbuat dari lembut sehingga tidak merengsa
 • Gunakan krim buasir untuk menghilangkan rasa sakit dan menjadikan benjolan lebih kecil

Penting bagi anda untuk berunding dengan doktor anda mengenai apa yang anda alami kerana buasir di Ibu selepas bersalin sering muncul semula jika hanya disembuhkan dengan memampatkan tanpa menggunakan ubat. Ubat yang anda ambil juga mesti sesuai dengan preskripsi doktor, kerana anda masih perlu memberi susu ibu si kecil. (IKLAN)