Ubat loya dan muntah yang selamat untuk bayi - GueSehat

Mual dan muntah adalah keadaan biasa yang dialami oleh bayi. Dalam kebanyakan kes, masalah ini akan hilang dengan sendirinya. Tetapi ketika anak kecil anda mual dan muntah, sesetengah ibu pasti risau. Sekiranya anak kecil anda mempunyai keadaan ini, adakah ubat mual dan muntah selamat untuk bayi?

Muntah sebenarnya adalah cara untuk menyingkirkan bahan yang berpotensi membahayakan tubuh. Walaupun loya biasanya berlaku sebelum muntah. Walau bagaimanapun, muntah tidak selalu didahului oleh loya.

Punca Mual dan Muntah pada Bayi

Mual dan muntah boleh disebabkan oleh banyak perkara. Oleh kerana bayi belum dapat bercakap, sukar untuk mengetahui apakah loya dan muntahnya disebabkan oleh refluks asid atau sesuatu yang lain. Di sinilah peranan doktor untuk mengetahui punca mual dan muntah, serta rawatan yang diperlukan.

Pada bayi yang baru lahir hingga usia 3 bulan, muntah yang teruk dapat menunjukkan keadaan yang serius dan memerlukan pemeriksaan perubatan lebih lanjut. Penyebab muntah yang teruk pada bayi adalah penyumbatan gastrik (stenosis pilorik) atau penyumbatan usus (penyumbatan usus).

Selain itu, muntah juga boleh disebabkan oleh jangkitan usus atau jangkitan pada bahagian badan yang lain. Oleh itu, jika suhu badan bayi mencapai 38 ℃ atau lebih tinggi, dia harus segera mengunjungi hospital terdekat atau berjumpa doktor.

Sementara itu, penyebab muntah yang paling biasa pada bayi lebih dari 3 bulan adalah jangkitan saluran pencernaan (jangkitan perut atau usus), yang disebabkan oleh virus. Muntah yang disebabkan oleh gastroenteritis biasanya berlaku secara tiba-tiba dan cepat sembuh dalam 24-48 jam.

Tanda-tanda gastroenteritis lain adalah loya, demam, atau cirit-birit. Gastroenteritis dapat dialami oleh anak anda setelah memakan makanan yang tercemar dengan virus atau meletakkan objek yang terkena virus ke dalam mulut. Menjaga kebersihan adalah langkah yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan.

Mengatasi Mual dan Muntah pada Bayi

Dalam kebanyakan kes, loya dan muntah pada bayi akan berhenti tanpa rawatan perubatan khas. Tetapi ketika bayi atau anak kecil anda mual dan muntah, pastikan dia berada dalam keadaan rawan untuk mengelakkan muntah itu disedut ke dalam nafasnya.

Muntah pada bayi adalah kejadian yang tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya berterusan, ia akan menyebabkan dehidrasi akut. Selain itu, selama 24 jam pertama mengalami mual dan muntah, jauhkan anak anda dari makanan padat dan dorong dia untuk mengambil larutan elektrolit, seperti pedialyte.

Sekiranya bayi anda masih menyusu, dia harus terus diberi susu ibu, kecuali jika doktor memberi nasihat sebaliknya. Penyelesaian elektrolit biasanya tidak diperlukan pada bayi yang disusui kerana susu ibu lebih mudah dicerna.

Namun, jika bayi diberi susu formula, berikan 2 sudu teh atau 10 ml pedialyte setiap 15-20 minit untuk mengelakkan dehidrasi. Sekiranya anda muntah selepas minum, tunggu 30 minit dan cuba lagi. Sekiranya keadaannya lebih baik, teruskan memberi susu formula kepada bayi anda selepas 8 jam tanpa muntah.

Adakah Ubat Muntah Mual Selamat untuk Bayi?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, muntah pada bayi tidak dapat dipandang ringan kerana jika berlanjutan ia akan menyebabkan dehidrasi. Ubat untuk mengurangkan loya dan muntah atau yang disebut antiemetik mungkin disyorkan oleh doktor untuk mengurangkan risiko dehidrasi dan muntah berulang pada anak anda.

Ibu disarankan memilih ubat muntah yang selamat untuk bayi, supaya kesan sampingan tertentu dapat dielakkan. Sebelum memberi ubat, anda harus berjumpa doktor atau ahli farmasi terlebih dahulu, ya!

Oleh itu, Ibu perlu ingat bahawa pemilihan ubat mual dan muntah yang selamat untuk bayi sangat penting agar mereka selamat dari kesan sampingan. (AS)

Sumber:

Sehingga kini. 2019. Pendidikan pesakit: Mual dan muntah pada bayi dan kanak-kanak (Di Luar Asas).

Masa Farmasi. 2017. 3 Petua Menguruskan Muntah pada Bayi dan Kanak-kanak .

Anak Sihat. 2017. Merawat Muntah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found