Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak yang Memegang Pintu - GueSehat.com

Beberapa hari yang lalu, melalui akaun Instagram mereka (@ raffinagita1717), pasangan Raffi Ahmad dan Nagita Slavina mendedahkan bahawa anak mereka, Rafathar Malik Ahmad baru saja mengalami kemalangan kecil.

Dalam catatan yang dimuat naik, pasangan yang berkahwin sejak 4 tahun lalu mendedahkan bahawa tangan Rafathar terperangkap di pintu, menyebabkan paku pada jari manis dan jari tengahnya terlepas.

Baca juga: Percutian Rahsia Sihat Raffi Ahmad!

Raffi dan Nagita Muat Naik Gambar Keadaan Rafathar

Pada hari Sabtu, 9 Mac 2019, Raffi dan Nagita memuat naik foto Rafathar. Berlainan dengan tulisan biasa yang selalu menunjukkan kegembiraan keluarga kecil itu, dalam posting ini kelihatan seperti Rafathar menunjukkan kedua jari tangan kirinya yang dibalut dengan pembalut. Kapsyen itu juga menyatakan sebab mengapa jari Rafathar harus dibalut.

"Doakan pemulihan yang cepat, oke ... Kuku jari Aa Rafathar dicubit di pintu, sehingga patah dan jatuh. Doakan aku, oke?" tulis Raffi dan Nagita. Sejurus selepas catatan itu dimuat naik, sejumlah rakan selebriti dan netizen sibuk memberikan komen sokongan untuk pemulihan Rafathar.

Rafathar kembali gembira selepas kejadian itu

Entah bagaimana pada mulanya jari Rafathar tersangkut di pintu, tetapi menurut pelbagai sumber, Rafathar segera mendapat rawatan dan rawatan dari doktor.

Rawatan cepat ini nampaknya memberi kesan yang baik terhadap keadaan Rafathar. Sebabnya, walaupun keadaan kuku jarinya belum pulih sepenuhnya, kini Rafathar kelihatan ceria dan aktif kembali.

Ini terbukti dari beberapa catatan di Instagram Raffi dan Nagita, budak lelaki berusia 3 tahun itu tersenyum gembira. Sebenarnya, Raffi dan Nagita sempat memuat naik gambar selfie Rafathar memakai cermin mata hitam, tersenyum dan menunjukkan jari-jarinya yang dibalut.

"Tangan yang sakit dibalut tetapi masih meminta untuk difoto untuk ada,""tulis Raffi dan Nagita dalam kapsyen pos. Wah, mari kita berdoa, geng supaya keadaan Rafathar dapat pulih segera!

Bagaimana jika tangan anak tersangkut di pintu?

Sebagai ibu bapa, tentu anda mahu si kecil sentiasa dalam keadaan baik, ya. Kemalangan sedikit pun, misalnya tersekat di pintu seperti apa yang berlaku pada Rafathar, pasti akan membuat Ibu sangat panik dan risau.

Ini juga yang dialami Gigi, nama panggilan Nagita Slavina ketika dia mengetahui tentang keadaan Rafathar, yang disematkan di pintu. Dalam kisah Instagram yang dimuat naik oleh artis Dian Sastro (@therealdisastr), ekspresi panik Gigi dilihat bercakap dengan seseorang di telefon bimbitnya.

"Ini panik, anak itu terjepit. Oh, saya benar-benar minta maaf," kata Diane.

Rupanya Gigi ada di telefon dengan seseorang yang bersama Rafathar. Dia meminta agar anak kesayangannya segera dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Jika suatu hari anda berada dalam keadaan yang sama, iaitu ketika anak anda terperangkap di dalam pintu, berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda lakukan sebagai pertolongan cemas:

1. Bersihkan dan balut luka

  • Tekan perlahan-lahan luka di jari yang dicubit menggunakan kain kasa steril selama 10 minit untuk menghentikan pendarahan.
  • Bersihkan kotoran dan habuk untuk mengelakkan jangkitan. Anda boleh membersihkannya dengan air sabun selama 5 minit, kemudian gunakan antibiotik dan tutup dengan pembalut.
  • Sekiranya bahagian kulit jari terkena, mungkin memerlukan rawatan lebih lanjut, seperti jahitan. Untuk itu, biarkan jari kelingking itu dibalut dengan pembalut steril dan segera bawa ke doktor.

2. Mengurangkan bengkak dan lebam

Rendam jari yang dicubit dalam air sejuk atau gunakan icepack selama tidak lebih dari 10 minit 2 kali sehari.

3. Mengatasi kecederaan kuku dan gumpalan darah di bawah kuku

Sekiranya kecederaan sangat menyakitkan sehingga berdenyut, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan membuang kuku.

4. Mengurangkan kesakitan

Untuk mengurangkan kesakitan yang timbul, anda boleh memberi acetaminophen atau ibuprofen kepada anak anda. Namun, masih berjumpa doktor sebelum memberi ubat tersebut.

Kanak-kanak mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi. Tidak jarang kerana rasa ingin tahu ini, mereka melakukan beberapa perkara yang sebenarnya membahayakan diri mereka sendiri.

Kemalangan kecil, seperti terjebak di pintu, yang dialami oleh Rafathar boleh menjadi peringatan kepada Ibu bahawa keadaan ini boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk anak anda.

Selain mengambil langkah berjaga-jaga dengan menjaga keadaan rumah dengan selamat dan selalu mengawasi anak kecil anda, anda juga perlu melengkapkan diri dengan pertolongan cemas ketika anak kecil anda berada dalam keadaan kecemasan. Ibu boleh mengetahui beberapa petua lain seperti ini di Ciri Petua Aplikasi Rakan Hamil! (TAS / AS)

Sumber:

"Jari yang dihancurkan"