Inilah Perbezaan Antara Ubat Suntikan dan Ubat Lisan!

Salah satu keluhan yang sering saya dengar dari pesakit yang dirawat di hospital adalah: 'Saya tidak mahu suntikan, Mbak. Tidak bolehkah anda minum ubat itu? '. Tetapi di sisi lain, ada juga banyak pesakit yang bertanya, 'Puan, ubat itu disuntik, bukan hanya diambil seperti ini. Mari menjadikannya lebih berkesan! 'Mungkin anda juga tertanya-tanya, mengapa ada ubat yang diambil secara normal, tetapi ada juga ubat yang harus diberikan melalui suntikan? Dan apakah perbezaan antara ubat suntikan dan ubat oral? Ayuh, lihat ulasan di bawah!

Jenis laluan pentadbiran ubat

Terdapat pelbagai cara untuk memberikan ubat kepada pesakit, atau biasa disebut sebagai jalan pemberian ubat. Secara umum, ia terbahagi kepada laluan oral dan parenteral. Laluan parenteral sebenarnya adalah semua laluan bukan oral, tetapi laluan parenteral lebih sering dikaitkan dengan pemberian ubat melalui suntikan atau suntikan.

Pentadbiran ubat secara lisan

Seperti namanya, pemberian ubat secara oral dilakukan melalui mulut, baik dalam bentuk tablet, kapsul, sirap, dan bentuk dos lain. Pentadbiran ubat oral mempunyai beberapa kelebihan. Pertama, kaedah ini adalah kaedah termudah dalam pemberian ubat untuk pesakit kerana tidak memerlukan kemahiran dan alat khas. Kedua, kaedah pemberian ini juga lebih mudah bagi pesakit kerana tidak invasif seolah-olah ubat itu mesti disuntik. Dan ketiga, harga ubat oral cenderung lebih menjimatkan daripada ubat suntikan. Ini kerana kos pengeluaran per unit ubat oral cenderung lebih murah daripada ubat suntikan.

Baca juga: Mengapa kesan ubat berbeza dari orang ke orang?

Walau bagaimanapun, pemberian ubat secara oral juga mempunyai beberapa kekurangan. Yang pertama adalah kerana terdapat variasi penyerapan ubat. Jadi ceritanya adalah, apabila anda mengambil ubat secara lisan, ubat tersebut akan memasuki saluran pencernaan. Apabila ubat sampai ke perut atau usus, ubat akan diserap dari saluran gastrointestinal untuk memasuki saluran darah. Proses ini dikenali sebagai penyerapan ubat. Setelah memasuki peredaran darah, ubat boleh pergi ke tempatnya berfungsi dan di situlah ubat tersebut akan memberikan kesan terapeutiknya kepada tubuh. Oleh itu, proses penyerapan memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan seberapa banyak ubat dapat berfungsi untuk memberi kesan terapeutik kepada tubuh. Kelemahan ubat yang diberikan secara lisan adalah penyerapan dapat dipengaruhi oleh adanya makanan, enzim, atau asam lambung yang merosakkan ubat. Sekiranya jumlah yang diserap tidak maksimal, maka kesan terapi juga tidak akan maksimal. Kelemahan kedua adalah bahawa kaedah pemberian oral tidak sesuai untuk pesakit dengan beberapa keadaan khas. Contohnya, pesakit yang sukar menelan. Ia juga tidak sesuai untuk pesakit yang mengalami muntah, kerana ubat yang mereka ambil mungkin tidak diserap sepenuhnya dan keluar dengan muntah. Pemberian ubat secara oral juga tidak boleh digunakan untuk pesakit yang tidak sedarkan diri (mis. Pingsan atau masih berada di bawah pengaruh anestesia selepas pembedahan), dan juga untuk pesakit yang tidak bekerjasama (misalnya pesakit mengalami tantrum).

Pentadbiran Dadah Dengan Suntikan

Pentadbiran ubat secara suntikan atau suntikan dapat dilakukan dengan beberapa cara, iaitu intravena (IV), intramuskular (IM), subkutan (SC), dan intratecal (IT). Pentadbiran intravena adalah apabila ubat disuntik ke dalam vena. Laluan intravena biasanya dilakukan untuk mendapatkan kesan ubat dengan cepat, kerana tidak memerlukan proses penyerapan seperti yang saya jelaskan di atas. Ini kerana ubat memasuki aliran darah secara langsung. Sekiranya anda menerima ubat tersebut secara intravena, ia boleh diberikan sebagai suntikan langsung (bolus), atau boleh disuntik secara berterusan. Pentadbiran ubat intramuskular adalah dengan memasukkan ubat ke lapisan otot. Biasanya laluan ini dipilih sekiranya kesan ubat yang diinginkan perlahan-lahan dilepaskan ke saluran darah. Sementara laluan subkutan dipilih untuk ubat-ubatan dengan struktur kimia yang besar, seperti produk protein. Nah, jika suntikan intratekal diberikan kepada tulang belakang, misalnya anestesia serantau apabila ia dilakukan sekte caesarea . Kelebihan memberi ubat melalui suntikan, salah satunya telah saya nyatakan sebelumnya. Ya, kesan terapi berlaku dengan cepat! Saya akan memberikan satu perbandingan. Ubat penahan sakit ( ubat tahan sakit ketorolac bernama boleh didapati dalam bentuk suntikan dan tablet oral. Setelah diberi atau dimakan, suntikan ketorolac akan mula menghilangkan rasa sakit dalam masa 10 minit, sedangkan jika diberi tablet, kesan menghilangkan rasa sakit hanya berlaku 30 hingga 60 minit selepas pemberian! Kelajuan permulaan kesan terapeutik ini penting bagi ubat-ubatan yang menyelamatkan nyawa, misalnya dalam keadaan serangan jantung. Pemberian melalui suntikan juga lebih disukai pada pesakit yang berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dan tidak bekerjasama. Walau bagaimanapun, pemberian ubat dengan suntikan juga mempunyai beberapa kekurangan. Pertama, diperlukan pekerja kesihatan profesional seperti doktor atau jururawat untuk memberikan ubat tersebut kepada pesakit. Kedua, seperti yang telah saya jelaskan di atas, ubat-ubatan dalam bentuk suntikan biasanya mempunyai harga yang lebih tinggi. Ini kerana ubat yang diberikan dalam bentuk suntikan mestilah steril, dan proses pengeluarannya lebih efisien rumit berbanding dengan persediaan oral.

Pilihan ubat oral vs parenteral (suntikan)

Setelah anda membaca penjelasan di atas, anda dapat melihat bahawa memberi ubat atau suntikan oral dan parenteral mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Jadi, tidak ada yang benar-benar lebih baik daripada yang lain. Doktor anda mesti memilih jalan pentadbiran terbaik untuk keadaan anda, jadi anda tidak perlu risau. Dalam praktik klinikal, biasanya jalan oral akan menjadi pilihan terapi ubat pertama. Jalan suntikan akan dipilih sekiranya pesakit tidak dapat minum ubat melalui mulut, misalnya dalam keadaan tidak sedar atau tidak bekerjasama. Di samping itu, ada beberapa ubat yang hanya tersedia dalam bentuk suntikan (tidak ada bentuk oral), jadi suntikan adalah pilihan. Bagi pesakit yang berada dalam keadaan yang mengancam nyawa di mana pertolongan segera diperlukan, suntikan pastinya menjadi pilihan. Nah, itulah perbezaan antara ubat suntikan dan ubat oral. Ternyata ada banyak perkara yang perlu diberi perhatian, ya! Dan ternyata bahawa pilihan pemberian ubat secara lisan atau suntikan ditentukan oleh banyak faktor, mulai dari keadaan fizikal pesakit, bentuk dos yang ada, dan kesan yang diharapkan.

Salam sihat!