Akupunktur untuk Diabetes - Hidup Sihat

Beberapa kajian menunjukkan bahawa akupunktur untuk diabetes adalah baik. Akupunktur dianggap dapat meningkatkan kawalan gula darah dan melegakan gejala neuropati. Di China khususnya, orang sering menggunakan akupunktur untuk diabetes. Para saintis juga berusaha untuk mengetahui faedah akupunktur untuk diabetes.

Setakat ini mereka mendapati bahawa akupunktur dapat:

 • Meningkatkan kawalan gula dalam darah
 • Membantu menurunkan berat badan
 • Melindungi pankreas
 • Merawat ketahanan insulin
 • Menyelaraskan keseimbangan hormon yang mempengaruhi diabetes, misalnya melatonin, insulin, glukokortikoid, dan epinefrin

Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai faedah akupunktur untuk diabetes dan risikonya, berikut adalah penjelasan!

Baca juga: Sukan Barefoot, Terapi Akupuntur Sihat

Kelebihan Akupunktur untuk Diabetes

Beberapa kajian telah menunjukkan beberapa faedah akupunktur untuk diabetes. Berikut adalah beberapa faedah yang dimaksudkan:

1. Meningkatkan Tahap Gula Darah dan Insulin

Pada tahun 2018, para penyelidik di China menerbitkan penemuan yang menunjukkan bahawa akupunktur meningkatkan kawalan diabetes pada tikus dengan diabetes. Mereka mendapati bahawa dalam masa 3 minggu dari tikus menerima elektro akupunktur, terdapat:

 • Penurunan kadar gula dalam darah
 • Tahap insulin meningkat
 • Toleransi gula dalam darah meningkat

2. Meningkatkan Kepekaan dan Daya Tahan Insulin

Penyelidikan pada tahun 2016 cuba melihat apakah akupunktur adalah rawatan yang baik untuk ketahanan insulin dan adakah akupunktur adalah rawatan masa depan yang baik untuk kepekaan insulin.

Hasil kajian menunjukkan bahawa electroakupunktur intensiti rendah dan frekuensi rendah dapat membantu mengurangkan ketahanan insulin dan meningkatkan kepekaan insulin. Ini adalah satu lagi faedah akupunktur untuk diabetes.

3. Gabungan Akupunktur dan Metformin sangat baik

Pada tahun 2015, sebuah artikel yang diterbitkan dalam jurnal Acupunture in Medicine mengkaji kajian menggunakan tikus, di mana para saintis menggabungkan elektro akupunktur dengan ubat anti-diabetes, metformin.

Pakar mendapati bahawa berbanding dengan mengambil metformin sahaja, kombinasi keduanya dapat menurunkan gula darah dengan lebih baik dan meningkatkan kepekaan insulin dengan lebih jauh.

Baca juga: 5 Cara Mengatasi Rambut Gugur, Salah satunya dengan Akupunktur!

Teknik Akupunktur untuk Diabetes

Teknik akupunktur untuk diabetes berbeza dengan teknik akupunktur konvensional yang bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit. Akupunktur perubatan mempunyai banyak teknik, tetapi akupunktur untuk diabetes biasanya khusus menggunakan ketiga teknik ini:

1. Pergelangan Tangan

Rawatan pergelangan kaki adalah sejenis akupunktur yang menggunakan rangsangan mendalam pada jarum di pergelangan kaki dan pergelangan tangan. Pada tahun 2014, penyelidikan yang diterbitkan di Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti mendapati bahawa akupunktur pergelangan kaki adalah prosedur yang selamat dan berkesan untuk merawat kesakitan, termasuk neuritis periferi diabetes.

Walau bagaimanapun, para saintis juga menambah bahawa belum ada bukti yang mencukupi untuk mengesahkan bahawa kaedah ini selamat dan berkesan.

2. Elektroakupunktur

Elektroakupunktur adalah jenis akupunktur yang paling biasa digunakan untuk diabetes. Teknik akupunktur ini dilakukan dengan memasukkan sepasang jarum ke dalam sendi akupunktur. Rawatan ini berkesan untuk:

 • Mengubati kesakitan akibat neuropati diabetes
 • Kawal kadar gula dalam darah

3. Akupunktur Herba

Akupunktur herba adalah teknik akupunktur di mana herba dicucuk ke sendi akupunktur. Ini adalah teknik moden. Menurut satu tinjauan dari jurnal Experimental and Therapeutic Medicine, akupunktur herba membantu mengekalkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Risiko Akupunktur untuk Diabetes

Sesiapa yang ingin mencuba akupunktur perlu mengetahui kesan sampingan rawatan ini, seperti:

 • Sakit
 • Berdarah
 • Lebam

Sebelum melakukan akupunktur, Teman Diabesti perlu memastikan jarum yang digunakan steril, dan tempat yang dipilih untuk melakukan akupunktur boleh dipercayai.

Rakan diabetes juga harus berjumpa doktor sebelum mencuba akupunktur. (UH)

Baca juga: Bolehkah Diabetis Makan Mangga?

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Adakah akupunktur untuk diabetes berfungsi? Mac 2019.

Persatuan Diabetes Amerika. Komplikasi.