Pencahar untuk Mengatasi Sembelit - GueSehat.com

Sembelit adalah salah satu bentuk gangguan saluran pencernaan yang paling biasa. Sembelit adalah keadaan yang dicirikan oleh membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu, sukar untuk melewati jisim najis semasa buang air besar, atau jisim najis kering atau keras.

Sembelit boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Perkara yang paling biasa yang menyebabkan sembelit adalah kekurangan pengambilan serat (buah, sayur-sayuran, atau bijirin), kekurangan pengambilan cecair, berada dalam keadaan duduk atau tidur berterusan untuk waktu yang lama (misalnya pesakit yang rehat di atas katil, dan kekurangan aktiviti fizikal. Sembelit juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu dan keadaan tekanan, kegelisahan, atau kemurungan.

Untuk mengatasi sembelit, rawatan yang paling awal adalah mengubah diet dan gaya hidup anda. Contohnya, dengan meningkatkan penggunaan cecair dan serat, dan mengelakkan pengambilan minuman yang mengandungi alkohol. Begitu juga dengan gaya hidup, tingkatkan aktiviti fizikal dan elakkan tidak aktiftingkah laku aka kekurangan aktiviti fizikal boleh menjadi kaedah untuk mengelakkan sembelit.

Sekiranya semua kaedah bukan farmakologi ini telah dicuba, tetapi sembelit masih tidak dapat diselesaikan, Geng Sihat boleh menggunakan julap atau julap. Sebagai ahli farmasi, saya sering menerima soalan daripada rakan dan keluarga mengenai pelbagai jenis julap yang terdapat di pasaran, dan julap mana yang lebih baik digunakan.

Geng Sihat juga mengalami sembelit dan tertanya-tanya tentang perkara yang sama? Mari lihat dahulu pelbagai julap yang terdapat di Indonesia!

1. Makanan tambahan serat

Sebenarnya, kumpulan makanan tambahan ini bukanlah ubat. Walau bagaimanapun, ia boleh digunakan untuk membantu sembelit. Makanan tambahan serat yang dijual adalah dalam bentuk serbuk dalam sachet, yang kemudian dilarutkan dalam segelas air.

Fungsinya adalah untuk menambahkan serat bagi orang yang kurang mengkonsumsi serat, di mana serat makanan (serat) akan menyerap air yang menjadikan jisim najis lebih lembut dan lebih senang dikeluarkan.

2. Pencahar osmotik

Seperti namanya, julap jenis ini berfungsi dengan menarik air secara osmotik dari luar saluran pencernaan untuk memasuki saluran pencernaan. Ini menyebabkan jisim najis menjadi lebih lembut dan senang dilalui.

Contoh julap jenis ini adalah sirap yang mengandungi laktulosa (Duphalac, Lactulax, dan tanda dagangan lain) dan polietilena-glikol (Laxadine dan tanda dagangan lain). Pencahar osmotik juga memerlukan penggunaan 2 hingga 3 hari untuk kesan maksimum.

Apa yang harus diperhatikan dari penggunaan julap jenis ini adalah bahawa pesakit mesti mengambil sejumlah besar cecair. Sebabnya, ubat itu akan menarik air ke saluran pencernaan. Sekiranya cecair tidak mencukupi, maka ubat akan berfungsi kurang daripada maksimum.

3. Pencahar perangsang

Jenis pencahar seterusnya adalah kumpulan pencahar perangsang. Seperti namanya, jenis ubat ini merangsang otot-otot di saluran pencernaan untuk berkontraksi dan menghasilkan dorongan agar massa tinja bergerak ke arah dubur.

Bisacodyl (Dulcolax, Laxacod, Custodiol, dan tanda dagangan lain) adalah sejenis pencahar perangsang yang banyak diedarkan di Indonesia, baik dalam bentuk tablet atau supositoria yang dimasukkan ke dalam dubur. Biasanya, julap jenis ini memerlukan masa 6 hingga 12 jam untuk berfungsi dan memberikan kesan yang diingini. Harap maklum bahawa salah satu kesan yang tidak diingini menggunakan julap jenis ini adalah kekejangan pada perut.

4. Pencahar pelembut kotoran

Julap jenis ini juga menjadikan jisim najis lebih lembut (lembut), mudah dikeluarkan. Contoh jenis pencahar pelembut kotoran termasuk sodium docusate.

Setelah kita mengetahui pelbagai julap berdasarkan bagaimana ia berfungsi untuk melancarkan pergerakan usus ketika sembelit atau sembelit berlaku, persoalan seterusnya ialah jenis pencahar yang biasa dipilih sebagai pencahar?

Pertama sekali, harus difahami bahawa setiap orang mempunyai reaksi yang berbeza terhadap ubat-ubatan, termasuk julap. Ubat mungkin berkesan untuk satu orang, tetapi tidak semestinya berkesan untuk orang lain. Jadi, apa yang mesti dipertimbangkan adalah penyebab sembelit itu sendiri.

Contohnya, sembelit yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, biasanya akan lebih berkesan jika dirawat menggunakan sejenis julap. pelembut kotoran atau osmotik. Contoh kes lain, sembelit atau sembelit yang disertai dengan sakit perut tidak boleh menggunakan julap perangsang. Sebabnya, seperti dijelaskan di atas, julap jenis ini mempunyai kesan sampingan kekejangan, yang dapat memperburuk sakit perut.

Secara amnya, sebagai ahli farmasi, saya biasanya mengesyorkan penggunaan suplemen serat kepada pesakit terlebih dahulu. Sekiranya jisim tinja masih sukar dilalui, anda boleh mencuba pencahar osmotik untuk menjadikan najis lebih lembut. Sekiranya jisim najis terasa lembut, tetapi masih sukar dilalui, maka saya biasanya mengesyorkan menggunakan julap jenis pencahar perangsang.

Tetapi apa jua jenis pencahar yang dipilih, faktor yang paling penting dalam mencegah dan merawat sembelit atau sembelit adalah diet dan gaya hidup yang baik. Diet dengan pengambilan serat dan cairan yang mencukupi, serta gaya hidup yang lebih aktif dapat menjadi kunci untuk menjaga sembelit dari kehidupan. Salam sihat! (AS)

Rujukan

Jin, J. (2014). Pencahar yang dijual bebas. JAMA, 312 (11), hlm.167.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found