Mana Yang Lebih Baik untuk Diabetes | Saya sihat

Pesakit kencing manis perlu menyedari pengambilan karbohidrat yang mereka makan setiap kali makan. Semasa kita makan, badan mereka mengubah karbohidrat dan gula dalam makanan menjadi glukosa. Kemudian, glukosa akan memasuki aliran darah dan diedarkan ke seluruh sel. Banyak sumber makanan karbohidrat, termasuk beras dan kentang. Mana yang lebih baik untuk pesakit kencing manis, nasi atau kentang?

Memandangkan orang yang menghidap diabetes telah merosot pengurusan gula darah, di mana lebih banyak gula terkumpul dalam aliran darah, pengambilan makanan yang mengandung gula harus dibatasi. Penyebabnya adalah prestasi insulin, hormon yang membawa gula ke dalam sel, telah menurun, atau kemampuan tubuh untuk menghasilkan insulin berkurang.

Insulin adalah hormon yang membolehkan glukosa memasuki sel untuk digunakan sebagai tenaga. Ini bermaksud, glukosa meninggalkan aliran darah. Walau bagaimanapun, penghidap diabetes tidak dapat menghasilkan atau menggunakan insulin dengan berkesan. Akibatnya, glukosa tidak dapat memasuki sel dan tinggal di dalam darah, yang kemudian meningkatkan kadar gula darah. Atas sebab ini, penting bagi pesakit diabetes untuk memantau pengambilan karbohidrat mereka.

Baca juga: Cubalah Pengganti Karbohidrat Ini untuk Diabetes!

Mana yang lebih baik untuk pesakit kencing manis, beras atau kentang?

Nasi dan kentang adalah makanan yang mengandungi karbohidrat. Pesakit kencing manis boleh memakan kedua-dua jenis makanan selagi mengehadkan bahagiannya.

"Sekiranya anda ingin mencari pengganti, ada banyak pilihan. Biji-bijian penuh seperti gandum, quinoa, kacang, dan produk soya. Makan bijirin penuh, yang tinggi serat dan menyebabkan gula darah turun, "kata Judy Caplan, pakar pemakanan dan ahli diet di Akademi Pemakanan dan Dietetik.

Seperti nasi putih, kentang adalah karbohidrat kompleks yang menjadi ruji di banyak negara. Kentang boleh dinikmati dalam pelbagai hidangan dan merupakan sumber tenaga yang baik.

Sama seperti kebanyakan jenis beras putih, kentang mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Maksudnya, cepat terpecah menjadi glukosa sekaligus dapat menyebabkan kadar gula dan insulin meningkat, membuat anda merasa lapar setelah memakannya.

Kentang juga dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2. Namun, ada satu perbezaan antara nasi putih dan kentang, iaitu kanji dalam beras dapat dikurangkan dengan mengeringkan air rebus, sementara kentang tetap berkanji walaupun setelah dimasak.

Walau bagaimanapun, amalan 'menyiram' air dari beras semasa proses memasak tidak digalakkan kerana nutrien yang larut dalam air juga dikeluarkan. "Nasi putih dan kentang adalah makanan berkanji yang popular dengan nilai pemakanan yang sama dan jumlah kalori yang sama setiap hidangan," kata Peggy Tan, ahli diet di Pusat Kesihatan Komuniti Tiong Bahru.

Baca juga: Jenis Karbohidrat Yang Harus Anda Elakkan

Nasi Coklat Lebih Baik

Jadi, mana yang lebih sihat untuk dimakan untuk pesakit kencing manis, nasi atau kentang? BaiklahSekiranya anda menghidap diabetes, anda tidak perlu risau kerana anda masih boleh memakan dua jenis karbohidrat ini. Dengan syarat, makan dalam bahagian kecil dan tidak sekaligus dalam satu hidangan. Satu kentang bersaiz sederhana adalah bahagian yang sesuai untuk anda yang menghidap diabetes.

“Nasi boleh menjadi tantangan kerana tidak banyak mempengaruhi jumlah karbohidrat yang dikonsumsi. Anda mesti makan nasi dalam bahagian kecil, lebih kecil daripada tetikus komputer. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan karbohidrat yang berbeza, "kata Dee Sandquist, pakar pemakanan dan pemakanan di Akademi Pemakanan dan Dietetik.

Sekiranya anda memilih untuk makan nasi, pastikan anda makan nasi perang. “Nasi coklat mempunyai lebih banyak protein dan serat. Selain itu, beras perang memerlukan masa lebih lama untuk dicerna. Maksudnya, ia kurang memberi kesan pada gula darah anda, ”jelas Lona Sandon, pakar pemakanan.

Sekiranya anda lebih suka makan kentang, penting untuk tidak mengupas kulit dan biarkan sejuk sebelum makan. Ini kerana, ketika sejuk, kentang akan mengembangkan pati tahan, sejenis serat yang tidak dapat dicerna dan akan memperlambat pencernaan dan meningkatkan gula darah.

"Jangan lupa memasukkan protein tanpa lemak dan lemak sihat dengan beras perang atau kentang. Ia dapat melambatkan pencernaan karbohidrat dan menurunkan kenaikan glukosa darah. Isi bahagian pinggan dengan sayur-sayuran yang tidak berkanji, ”jelas Lona.

Baca juga: Shirataki Rice, Penyelesaian Sihat untuk Diet dan Diabetis

Rujukan:

MedicalNewsHari ini. Bolehkah orang yang menghidap diabetes makan kentang?

Penjagaan saham. Apa yang boleh menggantikan nasi dan kentang dalam diet diabetes?

Quora. Adakah kentang lebih baik daripada beras untuk diabetes?