Kelebihan Jengkol untuk Diabetes

Peminat Jengkol pasti biasa dengan makanan yang satu ini. Jengkol sangat sedap untuk membuat rebusan atau sambal balado. Malah ada yang makan jengkol sebagai sayur segar. Jengkol sering disebut-sebut mempunyai manfaat kesihatan. Termasuk khasiat jengkol untuk diabetes.

Jengkol (Archidendron pauciflorum) adalah sejenis kekacang yang mempunyai bau yang khas. Tumbuhan Jengkol terdapat di Indonesia, Malaysia dan Thailand. Pokok Jengkol boleh tumbuh setinggi 10-26 meter.

Di setiap kawasan, jengkol mempunyai beberapa nama lain. Contohnya di Sumatera, sering disebut jaring, di Sunda disebut kicaang, blandingan (Bali). Jengkol juga dikenali dalam bahasa Inggeris, iaitu buah anjing.

Walaupun anda tidak suka makan jengkol, anda pasti sudah tahu bentuknya. Biji buah Jengkol rata, selebar syiling lebar. Satu biji jengkol terdiri daripada sepasang kepingan tebal yang akan terpisah dengan sendirinya apabila direbus. Biji jengkol adalah sebahagian dari tanaman jengkol yang banyak digunakan sebagai makanan dan juga dapat digunakan sebagai ubat.

Baca juga: Cadangan untuk Makanan Manis untuk Diabetes

Kandungan Pemakanan Jengkol

Walaupun kadang-kadang diremehkan, jengkol ternyata mempunyai kandungan nutrisi yang baik, anda tahu. Jengkol mengandungi alkaloid, minyak pati, steroid, glikosida, tanin dan saponin. Walaupun dalam 100 gram jengkol, terdapat nutrien yang bermanfaat untuk tubuh.

Selain itu, jengkol mengandungi protein seperti asid amino, dan beberapa asid lain.

1. Asid amino

Kandungan asid amino dalam jengkol dikuasai oleh asid sulfurik. Inilah yang menghasilkan bau buah jengkol yang khas. Walaupun bau ini dapat dikurangkan dengan proses merendam dan mendidih.

2. Asid jengkolat

Asid jengkolat adalah salah satu komponen dalam jengkol yang tidak memberikan sebarang faedah malah boleh menjadi racun dalam badan. Anda pasti pernah mendengar istilah jengkolan? Biasanya kerana makan terlalu banyak jengkol. Puncanya adalah asam jengkolat ini.

Asid jengkolat boleh menyebabkan kristal terbentuk yang akan menghalang pengeluaran air kencing. Jegkolan menyebabkan penghidapnya sukar membuang air kecil. Sudah tentu ia sangat tidak selesa.

Untuk mengurangkan kadar asam jengkolic pada buah jengkol ini, dikatakan dapat dilakukan dengan membuat jengkol bercambah, merebus jengkol dalam larutan yang berisi abu gosok, membuat serpihan jengkol, mendidih selama 6-7 jam atau menambahkan daun melinjo ketika mendidih jengkol.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Jengkol untuk Kesihatan

Kelebihan Jengkol untuk Diabetes

Diabetes Mellitus adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh ketidakupayaan badan untuk menghasilkan atau menggunakan hormon insulin dengan berkesan. Diabetes dicirikan oleh poliuria (banyak membuang air kecil), polidipsia (banyak minum), polifagia (peningkatan selera makan tetapi penurunan berat badan), kerana peningkatan kadar glukosa darah.

Pesakit kencing manis umumnya mengambil ubat diabetes sama ada secara oral atau insulin untuk membantu menurunkan kadar gula dalam darah mereka. Ada yang berusaha menurunkan gula darah dengan tanaman atau ubat herba.

Kandungan asid dan mineral yang terdapat di jengkol dipercayai boleh membantu mencegah diabetes. Namun, harus diingat bahawa asam jengkolat tidak mudah larut dalam air, jadi disarankan untuk tidak mengkonsumsi jengkol secara berlebihan.

Rasanya, khasiat Jengkol untuk diabetes adalah seperti pisau bermata dua. Di satu pihak, ia dapat menurunkan kadar gula darah, tetapi juga dapat menyebabkan kegagalan buah pinggang akut kerana kandungan asam jengkolat di dalamnya.

Satu kajian kecil yang dilakukan oleh penyelidik dari Universitas Lampung, melakukan analisis keberkesanan jengkol untuk diabetes pada tikus eksperimen. Selain kesan jengkol pada penurunan gula darah, ujian kreatinin juga dilakukan pada ginjal tikus.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pemberian ekstrak etanol biji jengkol berpengaruh terhadap penurunan kadar glukosa darah. Kajian ini juga mendapati bahawa tidak ada kesan pemberian jengkol terhadap peningkatan kadar urea dan kreatinin.

Namun, jika dilihat dari rata-rata tingkat kreatinin, pemberian ekstrak jengkol pada dosis 1200 mg / kilogram berat badan dapat menyebabkan penurunan fungsi ginjal seperti yang ditunjukkan oleh peningkatan kadar kreatinin.

Baca juga: Selain makanan, apa lagi yang boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah?

Makanan Terbaik untuk pesakit kencing manis

Ketika datang ke makanan terbaik untuk pesakit diabetes, kacang adalah makanan super untuk pesakit diabetes. Persatuan Diabetes Amerika menasihati pesakit diabetes untuk menambahkan kacang kering, tanpa garam atau rebus ke dalam diet mereka setiap minggu.

Kacang adalah makanan indeks glisemik rendah dan dapat membantu menguruskan kadar gula dalam darah dengan lebih baik daripada makanan berkanji lain. Kacang juga mengandungi protein dan serat, dua komponen pemakanan yang penting dalam menguruskan kadar gula dalam darah. Dengan banyak jenis kacang yang ada, Diabestfriend tidak perlu bingung tentang mana yang disukai.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kacang dan makanan sihat lain dapat menjadi bahagian biasa dalam diet Diabestfrined, berjumpa dengan pakar diet atau pendidik diabetes.

Ingatlah bahawa pendidikan adalah salah satu tonggak penting dalam pengurusan diabetes. Dengan berunding dengan pakar, Diabestfriend boleh mendapatkan maklumat berguna mengenai perancangan makanan yang betul.

Selain menguruskan diet anda, lebih baik jika Diabestfriend bergabung dengan komuniti atau sekumpulan pesakit diabetes. Di sini, Diabestfriend boleh mendapatkan maklumat dan mengetahui petua mengenai diet dan gaya hidup serta bersenam bersama. Senaman sangat baik membantu menurunkan gula darah. Semasa anda bersenam, otot anda memerlukan gula untuk aktiviti, sehingga kadar gula darah anda turun.

Jadi menguruskan diabetes bukan hanya dari makanan sahaja. Pada dasarnya apa-apa makanan boleh dimakan oleh pesakit diabetes asalkan mempunyai indeks glisemik rendah. Jengkol dikatakan berkhasiat untuk penderita diabetes. Tetapi memandangkan kesan sampingan pada buah pinggang, lebih baik jika anda mengambilnya, ia juga harus diukur!

Baca juga: Menurut Pakar, Pesakit Diabetes Harus Melakukan Latihan Ini!

Rujukan

Omiconline.org. Kacang Djenkol daripada mencabar uronephrology.

Researchgate.net. Laporan kes djekolisme dan tinjauan literatur

Juke.kedokteran.unila.ac.id. Kesan Djenkol (Pithecellobium Lobatum Benth.) Ekstrak Etanol Benih pada Tahap Glukosa Darah, Urea dan Kreatinin pada Tikus Lelaki Putih

Healthline.com. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kencing Manis dan Kacang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found