Kuat! Ubat Semula jadi untuk Mengubati Demam Denggi

Virus denggi yang menyebabkan demam denggi, sekarang tidak memilih siapa pesakitnya, sama ada bayi, kanak-kanak, atau bahkan orang tua. Virus ini akan menyerang sel darah putih dan sistem peredaran darah menyebabkan jumlah platelet menurun. Untuk itu anda juga perlu tahu cara mengatasinya dengan memberi ubat semula jadi demam denggi semasa dia sakit dan belum sempat pergi ke hospital. Indonesia masih merupakan salah satu negara dengan jumlah penderita demam denggi yang tinggi, walaupun angka kematiannya menurun sebanyak 2% dari total kasus. Sebenarnya, perkara yang perlu dipertimbangkan pada pesakit demam denggi bukan hanya jumlah platelet yang jatuh, tetapi tidak dapat dinafikan bahawa peningkatan platelet adalah salah satu perkara yang dipertimbangkan dan dipelihara. Salah satu cara yang dipercayai dapat membantu meningkatkan jumlah platelet adalah dengan memakan makanan atau minuman, seperti kurma, daun jambu biji, daun betik, dan buah jambu biji. Malangnya, tidak semua orang menyukai makanan atau minuman ini, kerana rasa dan aromanya mungkin tidak menyenangkan dan pahit. Sekiranya anda mempunyai ini, proses penyembuhan akan lebih perlahan. Selain meningkatkan jumlah platelet pada penderita demam berdarah, ekstrak daun jambu biji juga dapat digunakan untuk membantu menghentikan cirit-birit, menstabilkan kadar gula darah pada pesakit diabetes mellitus, mengurangi kadar kolesterol, dan banyak lagi.

Perubatan Semula jadi Demam Denggi

Sekarang ada ubat yang selamat dan praktikal untuk meningkatkan platelet, iaitu PSIDII. Apa itu PSIDII? PSIDII adalah ubat penambah platelet yang mengandungi ekstrak daun jambu biji, yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Ubat ini termasuk dalam kelas Standard Herbal Medicine (OHT). Ubat ini sesuai untuk mereka yang tidak menyukai rasa pahit dari ekstrak daun jambu biji dan boleh dimakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak. PSIDII tersedia dalam bentuk kapsul, sehingga boleh diminum dengan segera, dan dalam bentuk sirap untuk anak-anak. Kanak-kanak akan menyukai rasa manis. Pada tahun 2008, ubat ini telah melalui uji klinis multisenter yang dilakukan di Rumah Sakit Cipto Mangunkusumo Jakarta, Rumah Sakit Hasan Sadikin Bandung, dan DR. Soetomo Surabaya, dengan kesimpulan bahawa PSIDII mempunyai kelebihan untuk meningkatkan jumlah platelet dengan cepat. Setiap kapsul PSIDII mengandungi 71.4% ekstrak daun jambu biji (Psidii folium) dan 100% pati yang bersamaan dengan 500 mg ekstrak Psidii folium. Dos penggunaan PSIDII yang disyorkan adalah 1-2 kapsul dalam satu penggunaan dengan maksimum 3 kali dalam satu hari. Ubat ini sangat selamat untuk dimakan, kerana berasal dari bahan semula jadi dan tidak mempunyai kesan sampingan, kontraindikasi, atau amaran khas. Anda boleh mendapatkan PSIDII di farmasi terdekat.

Baca juga: Pantas! Lakukan Ini Dengan Cara Mengendalikan DHF

Penyembuhan Denggi

Pengambilan ekstrak daun jambu biji dapat berfungsi dengan lebih cepat dan berkesan apabila digabungkan dengan memakan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Sekiranya pesakit demam denggi masih dalam tahap awal yang tidak parah, menurut WHO, 90% pesakit demam denggi masih dapat disembuhkan dengan perawatan di rumah. Rawatan difokuskan pada makan makanan yang sihat dan selamat, termasuk ubat-ubatan dan makanan yang dapat meningkatkan jumlah platelet. Perlu diperhatikan juga, ketika penderita demam denggi mengalami demam. Pastikan demam tidak terlalu tinggi untuk mencegah pendarahan, dan pastikan pesakit mendapat cukup cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Rehat yang mencukupi adalah salah satu perkara terpenting dalam proses penyembuhan. Ini kerana apabila jumlah platelet menurun, pesakit akan merasa sangat lemah. Sekiranya proses rawatan di rumah memberi perhatian kepada perkara-perkara ini, maka proses penyembuhan akan berjalan dengan baik.