Jadual Penyusuan Bayi Baru Lahir - Guesehat

Masa yang paling penting selepas mengandung adalah menyusu. Semasa anak kecil anda dilahirkan, sangat penting bagi anda untuk mengetahui cara mempersiapkan penyusuan dan yang paling penting, jadual yang tepat untuk menyusukan bayi yang baru lahir. Kerana tidak semua ibu, terutama mereka yang baru melahirkan anak pertama, memahami dan memahami persiapan dan jadual untuk menyusui bayi yang baru lahir.

Namanya hanyalah bayi yang baru lahir, tentunya berbeza dengan bayi yang lebih tua. Bayi yang baru lahir mempunyai badan yang masih rapuh, jadi anda mesti berhati-hati semasa membawanya atau membawanya.

Termasuk ketika menyusu, tulang bayi masih dalam masa bayi dan sangat berbahaya jika memegangnya dengan cara yang salah. Posisi penyusuan juga wajib diperhatikan. Lalu, apakah persediaan dan jadual yang betul untuk menyusukan bayi yang baru lahir?

Jadual dan Persediaan Penyusuan Bayi yang Baru Lahir

Persiapan untuk menyusu sebenarnya harus dimulakan sebelum bayi dilahirkan, ya, ibu. Oleh itu, semasa anak anda dilahirkan, anda sudah bersedia untuk menyusui kerana anda sudah tahu dan belajar bagaimana menyusukan bayi yang baru lahir dengan betul.

Perkara yang paling penting dalam menyiapkan bayi yang baru lahir adalah mengetahui kedudukan bayi dan ibu ketika menyusu. Jangan salah, Ibu meletakkan anak kecil anda ketika menyusu kerana boleh membawa maut.

Sebelum ini, pastikan peredaran Susu Ibu (ASI) lancar atau sekurang-kurangnya keluar jika disusukan oleh bayi. Selepas itu, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu sehingga bersih.

Seterusnya, sediakan tempat dan peralatan penyusuan, seperti kerusi untuk duduk, penutup kejururawatan, bantal menyusu, dan sebagainya. Pastikan kedudukan mulut bayi tepat pada puting susu, agar tidak menyukarkannya semasa proses penyusuan.

Kemudian, apa yang perlu dilakukan seterusnya?

 1. Dekatkan puting anda ke mulut bayi anda sehingga dia membuka mulutnya lebar seolah-olah dia menguap. Sekiranya dia tidak membuka mulutnya, cubalah mengurut perlahan puting susu sehingga susu keluar dan menyentuh mulut si kecil.
 2. Sekiranya bayi berpaling, belat perlahan-lahan bahagian pipinya yang bertentangan dengan payudara. Refleks akar akan membuat si kecil memalingkan wajahnya secara automatik ke arah payudara anda.
 3. Arahkan kepala si kecil ke arah areola anda ketika mulutnya terbuka lebar. Jangan bersandar dan masukkan mulut bayi anda dengan payudara anda. Biarkan dia mengambil inisiatif. Pegang payudara sehingga bayi menghisap areola dengan baik.
 4. Anda akan tahu bahawa selak betul ketika dagu bayi anda dan hujung hidungnya menyentuh payudara anda. Kedudukan bibir bayi akan melebar seperti bibir ikan. Juga, pastikan dia tidak menghisap bibir bawah atau lidahnya sendiri. Jadi, tarik bibir bawah dengan lembut ke bawah.
 5. Perhatikan sama ada bayi anda benar-benar menghisap puting anda atau hanya menghisapnya. Sekiranya dia menyusui, anda akan melihat corak menghisap, menelan dan bernafas secara berkala dan kuat. Anda juga akan melihat pergerakan berirama di pipi, rahang dan telinga bayi anda. Semasa menyusu, dengarkan juga bunyi menelan. Sekiranya anda mendengar bunyi "klik-klik", ini bermakna lampiran tidak betul.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya penyusuan susu ibu tidak betul? Cuba lepaskan penghisap bayi anda dengan perlahan dengan memasukkan jari anda ke sudut bibir si kecil atau menekan bahagian payudara yang dekat dengan mulutnya. Kemudian, cubalah menyentuh bibir si kecil dan mulakan langkah di atas.

Lalu bilakah jadual untuk menyusui bayi yang baru lahir?

Mengenai jadual penyusuan bayi yang baru lahir, sebenarnya ada, anda tahu, masa yang tepat untuk dapat menyusui bayi anda yang baru lahir. Namun, mungkin tidak semua ibu tahu bila masanya tepat. Nah, ada cara mudah yang boleh anda gunakan untuk menjadualkan makan bayi baru lahir berdasarkan irama makannya!

 1. Perhatikan Kitaran Penyusuan Bayi

Untuk mengatur jadual penyusuan bayi yang baru lahir, anda mesti mengetahui terlebih dahulu mengenai kitaran minum susu ibu. Perhatikan bagaimana kitarannya, ini adalah irama tabiat si kecil ketika menyusu. Biasanya, si kecil akan lapar pada waktu yang sama dan berkala setiap hari.

 1. Perhatikan Tanda-tanda Bayi Lapar

Untuk mengetahui bila jadual yang tepat untuk menyusui bayi yang baru lahir adalah dari mengetahui tanda-tandanya. Tanda terakhir bahawa bayi anda lapar dan ingin menyusu adalah menangis. Mungkin tidak semua tangisan bayi dapat ditafsirkan sama. Tetapi bagi bayi yang baru lahir, alasan terbesar mengapa mereka menangis adalah kerana mereka lapar.

 1. Gunakan Jadual Penyusuan Bayi yang Baru Lahir

Sekiranya anda sudah mengetahui kitaran penyusuan bayi anda dan mengetahui tanda-tanda jika anak anda lapar, anda boleh menggunakan jadual untuk menyusukan bayi anda secara berkala. Jadual untuk menyusui bayi yang baru lahir boleh dilakukan dengan memberi susu ibu setiap 2 hingga 3 jam. Ini boleh menjadi perangsang yang baik untuk bayi.

Berapa lamakah masa penyusuan yang betul?

Mungkin ada nasihat yang mengatakan jangan menyusui terlalu lama sehingga payudara anda tidak sakit dan tidak menyakitkan puting anda. Walau bagaimanapun, 2 perkara ini berlaku bukan kerana tempoh penyusuan susu ibu terlalu lama, tetapi kerana kedudukan dan hubungan penyusuan tidak betul. Oleh itu, daripada membatasi bayi anda menyusu, biarkan dia menyusui sehingga dia kenyang. Inilah peraturannya!

 • Setiap sesi makan biasanya berlangsung sekitar 20-30 minit. Namun, si kecil anda mungkin menyusui sedikit lebih lama atau lebih lama dari itu. Biasanya, bayi anda akan menyusui lebih lama pada awal kelahiran dan semasa pertumbuhan meningkat.
 • Kosongkan 1 payudara terlebih dahulu. Sebaik-baiknya, salah satu payudara anda mesti kosong sebelum bayi anda bergerak ke payudara yang lain. Kerana, susu belakangSusu terakhir yang keluar dari payudara lebih kaya dengan lemak dan kalori. Tunggu sehingga bayi benar-benar kenyang dengan 1 payudara. Sekiranya payudara terasa kosong, maka untuk sesi penyusuan seterusnya, hanya memberi makan bayi dari payudara yang lain. Dan sebagainya.
 • Tunggu sehingga bayi memberi isyarat untuk berhenti. Sesi makan berakhir apabila si kecil melepaskan puting anda. Tetapi jika dia tidak melepaskan puting anda, maka perhatikan corak menghisapnya. Hentikan penyusuan ketika corak menghisap dan menelan melambatkan, iaitu 4 menghisap per 1 telan. Kadang kala, bayi akan tertidur di tengah sesi makan. Sekiranya ini berlaku, hentikan proses penyusuan dengan menekan bahagian payudara yang melekat pada mulut bayi untuk melepaskan puting dari mulutnya. Anda juga boleh memasukkan jari anda dengan teliti ke sudut bibir bayi anda untuk melepaskan puting.

Nah, itu sedikit ulasan mengenai persiapan, cara menyusukan bayi dan jadual penyusuan bayi yang baru lahir yang boleh anda gunakan sendiri di rumah. Susu ibu adalah makanan bayi terbaik, jadi berikan pemakanan dan optimumkan penyusuan untuk anak kecil anda untuk keperluan pertumbuhan dan perkembangan mereka. (AS)