Rawatan Demam Denggi - guesehat.com

"Dok, apakah demam denggi berbahaya, bukan?" atau "Adakah berbahaya jika saya sedang haid?" adalah jenis soalan yang sering diajukan kepada saya. Sebabnya, demam denggi adalah salah satu jenis penyakit yang sering menjangkiti kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa dari pelbagai kalangan.

Penyakit yang disebabkan oleh nyamuk ini boleh menyerang orang-orang dari semua peringkat umur. Oleh kerana kerap berlakunya demam denggi, dan kemungkinan terdapat jangkitan berulang, saya sering melihat pesakit luar dan pesakit dalam disebabkan oleh demam denggi. Saya sendiri pernah mengalami dua jangkitan kerana virus denggi ini.

Tetapi ketika kita dijangkiti demam denggi, apa yang perlu kita perhatikan? Adakah pantang larang tertentu yang harus kita hindari?

Demam denggi jangan selalu dilayan. Demam denggi mempunyai pelbagai kategori, dari ringan hingga sederhana teruk dan mengancam nyawa. Demam denggi ringan dan membolehkan pesakit mengekalkan pengambilan cecair mereka, mereka masih boleh melakukan rawatan pesakit luar dan berehat di rumah. Walau bagaimanapun, pesakit demam denggi sering mengalami gejala tambahan yang teruk, seperti mual, muntah, dan sesak nafas, yang memerlukan kemasukan ke hospital untuk mengekalkan cairan di dalam badan.

Nampaknya, demam denggi telah perjalanan penyakit biphasicdemam selama 2-7 hari, diikuti dengan tempoh bebas demam selama beberapa hari, dan kemudian diikuti dengan fasa demam. Baik dalam tempoh bebas demam, anda harus berhati-hati.

Sebabnya, ini adalah fasa yang cenderung kekurangan cecair di dalam badan. Cecair di saluran darah kita dapat 'meresap' keluar kerana ketidakstabilan saluran darah ini. Oleh itu, pastikan anda mendapat pengambilan cecair yang mencukupi semasa fasa ini. Sekiranya anda dirawat, biasanya minum cairan dan air kencing akan dipantau dengan teliti.

Jika anda adalah haid, adakah berbahaya atau tidak? Demam denggi boleh disertai dengan gejala pendarahan spontan, seperti mimisan, gusi berdarah, dan sebagainya. Di samping itu, wanita yang dijangkiti demam denggi semasa haid mereka sering mengalami tempoh yang lebih berat dan lebih lama. Ia tidak berbahaya dan jarang memerlukan terapi tambahan. Sekali lagi, pengambilan cecair yang mencukupi adalah kunci terapi demam denggi!

Sekiranya anda pernah menghidap demam denggi, anda biasanya akan ingat bahawa doktor akan melakukannya susulan mengenai hasil pemeriksaan platelet setiap hari. Sebenarnya, mengapa saya mesti memeriksa platelet? Platelet adalah platelet dan boleh digunakan sebagai faktor dalam perjalanan penyakit ini.

Sekiranya jumlah platelet kurang dari 50,000, biasanya doktor akan menasihati anda untuk berehat di tempat tidur dan mengurangkan pergerakan. Sebenarnya, hanya menggosok gigi adalah dilarang. Ini kerana platelet rendah berkait rapat dengan pendarahan, seperti lebam, gusi berdarah, dan sebagainya.

adalah perlu mengambil ubat lain untuk meningkatkan jumlah platelet?Tidak, platelet akan naik dengan sendirinya dan merupakan salah satu titik perubahan untuk fasa penyembuhan. Pelbagai jus dan ubat-ubatan yang dikatakan dapat meningkatkan jumlah platelet, belum terbukti berkesan. Transfusi platelet juga akan dipertimbangkan jika jumlah platelet kurang dari 20,000 atau dalam kes tertentu. Jadi, cecair tetap menjadi kunci utama penyakit ini!

Untuk demam denggiAdakah anda memerlukan antibiotik atau tidak? Antibiotik bertujuan untuk penyakit yang disebabkan oleh bakteria. Sementara demam denggi disebabkan oleh virus denggi. Infusi, ubat demam, ubat mual dan muntah jika perlu, cukup untuk mengatasi keadaan ini. Walau bagaimanapun, jika jangkitan ini disertai oleh jangkitan lain yang disebabkan oleh bakteria, perlu memberi antibiotik untuk jangkitan lain ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found