Kelebihan Badam untuk Busui - GueSehat.com

Tidak jauh berbeza dengan kehamilan, pilihan makanan dan minuman anda semasa menyusu memainkan peranan yang sangat penting dalam proses pertumbuhan anak anda. Lebih-lebih lagi, pemakanan dalam 1000 hari pertama kehidupan bayi adalah salah satu tonggak penting untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Oleh itu, jika selama ini, kacang almond hanya dijadikan pemanis untuk pencuci mulut, anda harus tahu bahawa jenis kacang ini termasuk makanan super untuk ibu menyusu, anda tahu! Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah badam untuk busui? Teruskan tatal ke bawah , ya!

Badam Sebagai Lactagogue

Pengeluaran susu ibu berdasarkan prinsip sederhana, iaitu penawaran dan permintaan ( penawaran dan permintaan ). Maksudnya, jumlah pengeluaran susu ibu sangat bergantung pada seberapa kerap susu dikeluarkan, sama ada dengan menyusukan bayi secara langsung atau dengan mengekspresikannya.

Walaupun penyusuan susu ibu adalah proses semula jadi yang secara automatik akan berlaku setelah anda melahirkan bayi, ada kemungkinan terdapat masalah dalam proses penghasilan susu ibu. Di sinilah peranan makanan laktogenik atau yang biasa disebut laktagogue / galactogogue biasanya diandalkan, iaitu sebagai pengambilan nutrisi untuk menghasilkan lebih banyak susu ibu.

Lactogogue mengandungi fitoestrogen dan sifat kimia lain yang merangsang prolaktin, hormon penghasil susu utama. Uniknya, walaupun fungsi laktagogue adalah sama, pilihannya dapat berbeza di setiap wilayah atau negara. Sebagai contoh, jika fenugreek telah dipercayai selama beberapa generasi di India sebagai laktagoge, di Indonesia laktagog yang paling dipercayai adalah daun katuk.

Baca juga: Cara Meningkatkan Daya Tahan Anak Anda Semasa COVID-19

Namun, sebenarnya ada banyak pilihan laktagoge, Ibu. Salah satu yang boleh anda pilih dan nikmati adalah kacang. Dan, badam adalah contoh yang baik dari banyak jenis kacang yang ada.

Dari segi kandungan nutrien, badam sebenarnya mempunyai profil pemakanan yang mengagumkan, anda tahu. Segenggam badam atau kira-kira 28 gram mengandungi nutrien berikut:

 • Serat: 3.5 gram.

 • Protein: 6 gram.

 • Lemak tak jenuh tunggal: 14 gram, di antaranya badam adalah salah satu daripada 9 lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk kesihatan kardiovaskular.

 • Vitamin E.

 • Mangan.

 • Tembaga

 • Vitamin B2 (riboflavin).

 • Fosfor.

Baca juga: Bolehkah Bayi dan Kanak-kanak Menggunakan Pembersih Tangan?

Menikmati Badam dengan Cara Lebih Sedap dan Praktikal

Pada masa kini kacang almond sangat senang diperoleh. Sebenarnya, anda boleh memilih bentuk badam yang ingin dimakan, iaitu keseluruhan, dihiris, dicincang, atau dicincang. Badam yang diproses juga mempunyai banyak pilihan, seperti tepung badam, susu, pasta, atau minyak. Masing-masing mempunyai keunikan tersendiri, dan semuanya bagus untuk anda konsumsi.

Salah satu susu badam yang popular dan terbukti baik untuk menyokong kelancaran pengeluaran susu ibu adalah susu badam. Penyediaan ini juga merupakan penyelesaian sekiranya anda belum dapat menikmati susu kerana alahan atau intoleransi laktosa. Oleh itu, pengambilan kalsium yang diperlukan untuk menyokong tulang yang kuat, serta sumber pemakanan untuk si kecil masih dapat dipenuhi.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa kelebihan susu badam berbanding susu lembu yang perlu anda ketahui, iaitu:

 • Kandungan kalori lebih rendah. Sebagai perbandingan, secawan susu badam tanpa gula mengandungi 40 kkal, sementara susu lembu mengandungi 150 kkal.
 • Menurunkan kandungan gula.
 • Menurunkan kandungan lemak
 • Mengandungi serat, sementara susu lembu sama sekali tidak mengandung serat.
 • Mengandungi vitamin E yang berfungsi sebagai antioksidan untuk memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, dan meningkatkan daya tahan.

Susu Almond ALMONA

Perkara yang menyeronokkan adalah, sekarang anda dapat menikmati susu badam dengan cara yang mudah dan praktikal, anda tahu, iaitu ALMONA! Susu Almond ALMONA mengandungi 100% badam asli, bukan ekstrak, jadi ia masih mengandungi nutrien lengkap, seperti serat dan protein.

Untuk kualiti, Susu Almond ALMONA menggunakan badam super halus diproses menggunakan teknologi zarah halus , sehingga mempunyai biji-bijian kecil dan sangat halus di tekak jika dibandingkan dengan banyak susu badam di pasaran. Dan untuk menyokong pengeluaran susu ibu yang lancar, ALMONA diformulasikan menggunakan ekstrak daun katuk yang telah terbukti dapat meningkatkan jumlah susu ibu.

Cara penyampaian ALMONA juga sangat praktikal. Dibungkus dalam sachet kebersihan, anda hanya perlu mencampurkan satu sachet ALMONA ke dalam 150 ml air suam dan gaul rata. Sebagai variasi, anda boleh menambah jeli, gelembung , atau buah kegemaran.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Susu Almond ALMONA? Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih lengkap dengan melayari barefood.co.id/almona.

Perkara penting yang perlu diingat ialah memperkayakan pengambilan nutrien semasa menyusu bukan sahaja bermanfaat untuk anda, tetapi juga baik untuk si kecil anda. Salah satunya adalah dengan memperkenalkan si kecil anda dengan banyak rasa, agar dia terbiasa dengan pelbagai makanan dan membuatnya tidak senang memilih makanan di kemudian hari.

Baca juga: 7 Petua Mengelakkan Tekanan Semasa Menginap di Rumah Kerana Coronavirus

Sumber

Garis Kesihatan. Susu badam.

Ibu.ly. Makanan Laktogenik.

Sains Langsung. Pemakanan Badam.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found