Adakah OK untuk membuka kapsul - Saya Sihat

Sebilangan orang dewasa masih sukar mengambil ubat dalam bentuk pil atau kapsul. Terutama kapsulnya cukup besar. Biasanya mereka mengambil jalan pintas dengan menghancurkan tablet, pil, atau membuka cangkang kapsul. Tetapi adakah benar dibenarkan membuka kapsul dengan tujuan agar ubat lebih mudah ditelan?

Ya, tujuan orang membuka kapsul ubat atau mengisar tablet ke dalam bentuk serbuk adalah untuk mempermudah pengambilan ubat. Dadah yang sudah dalam bentuk serbuk biasanya akan dimasukkan ke dalam satu sudu makan, kemudian dicampurkan dengan air, kemudian dimasukkan ke dalam mulut. Dengan bantuan air, ubat akan memasuki esofagus dengan lancar.

Walaupun rasanya akan lebih pahit daripada jika ubat itu ditelan secara langsung dalam bentuk tablet atau kapsul, namun sebilangan orang memilih kaedah ini. Biasanya jika pesakit adalah kanak-kanak atau orang yang tidak boleh menelan kapsul.

Tahukah anda bahawa Gang Sihat, ubat yang dibungkus dalam kapsul mempunyai tujuan, anda tahu! Oleh itu, bolehkah membuka kapsul sebelum mengambilnya?

Baca juga: Fakta Menarik Mengenai Ubat Kapsul

Bolehkah Saya Membuka Ubat Kapsul?

Sebenarnya kita tidak dibenarkan mengunyah, menghancurkan pil / tablet, atau membuka kapsul, kecuali jika doktor am atau pekerja kesihatan lain mengizinkannya. Sebilangan sifat ubat-ubatan dalam bentuk tablet, pil, dan kapsul akan berkurang atau bahkan tidak ada kesan sama sekali jika dihancurkan atau dibuka.

Ubat yang dibungkus dalam kapsul mempunyai tujuan. Salah satunya sehingga ubat dapat masuk ke dalam badan sekaligus dalam satu menelan. Adakah sebab lain? Sudah tentu ada. Kapsul berwarna-warni bukan untuk hiasan! Tetapi ia mempunyai tujuan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Ubat pelepasan perlahan

Terdapat ubat-ubatan yang sengaja dirancang untuk dilepaskan dan kemudian secara beransur-ansur diserap oleh badan, misalnya dalam 12-24 jam. Biasanya nama ubat disertakan dengan kod CR atau CRT (pelepasan terkawal, atau tablet pelepasan terkawal), LA (berlakon lama), SR (pelepasan yang berterusan), XR (pelepasan dilanjutkan) dan lain-lain.

Membuka kapsul sama seperti membuat ubat akan diserap langsung oleh tubuh dalam 10-15 minit yang berpotensi menyebabkan overdosis awal dan bahkan kesan sampingan yang tidak dijangka.

2. Lindungi ubat daripada rosak oleh asid perut

Kapsul dan tablet sengaja diberikan lapisan pelindung (tablet bersalut) yang bertujuan untuk mencegah asid perut merosakkannya. Ubat atau bahan aktif ubat akan selamat di belakang kapsul dan salutan. Tujuannya agar ubat dapat diserap secara maksimum di usus kecil.

3. Dadah boleh merosakkan perut

Berbeza dengan alasan nombor 2, terdapat beberapa ubat yang sangat kuat dan boleh merosakkan lapisan perut. Kemudian kapsul diberikan sehingga ketika melalui perut tidak menimbulkan kesan pada perut.

4. Ubatnya sangat pahit

Tidak ada ubat yang baik. Tetapi ada beberapa ubat yang sangat pahit sehingga harus diminum dalam bentuk kapsul, atau jika dalam bentuk tablet, kadang-kadang dimasukkan gula dengan gula. Tujuannya ketika memasuki mulut, tidak akan menimbulkan rasa pahit malah muntah. Kemudian kapsul dan membran ubat akan meluncur lancar ke saluran pencernaan.

5. Mencegah penyedutan

Kapsul juga mencegah serbuk ubat terbang dan penyedutan saluran pernafasan. Sudah tentu ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini, kerana ubat itu harus memasuki saluran pencernaan.

Baca juga: Ketahui Pelbagai Jenis Tablet untuk Penyembuhan Penyakit

Bagaimana Sekiranya Anda Selalu Mengalami Masalah Menelan Tablet dan Kapsul?

Sekiranya anda atau anak anda selalu menghadapi masalah menelan tablet, pil atau kapsul, ada baiknya anda memberitahu doktor anda semasa dia menulis preskripsi. Mungkin doktor akan memberikan ubat alternatif dalam bentuk sirap atau tablet yang dapat dilarutkan dalam air.

Sekiranya tidak ada ubat alternatif, anda boleh mencuba kaedah berikut untuk mempermudah pengambilan ubat dalam bentuk pil atau kapsul.

- Ambil pil dengan air. Sekiranya tidak ditelan, anda boleh mengganti air dengan yogurt atau minuman berperisa buah. Di Indonesia, banyak orang malah minum ubat dengan pisang.

- Bersandar sedikit ke hadapan semasa anda menelan ubat.

- Amalkan menelan gula-gula dalam bentuk tablet kecil atau gula-gula agar-agar. Bermula dari kepingan kecil, kemudian diperbesar hingga ukuran tablet atau kapsul. Dengan cara itu, menelan ubat yang sebenarnya akan menjadi lebih mudah

Baca juga: Mengambil ubat dengan kopi atau teh, baik atau tidak?

Jangan buat begini!

- Membuang atau meletakkan pil di bahagian belakang tekak.

- Condongkan kepala ke belakang terlalu banyak semasa menelan, kerana akan menyukarkan menelan.

- Pil pecah, membuka kapsul atau menukar bentuk ubat tanpa kebenaran doktor kerana akan mengurangkan kebaikan ubat tersebut.

Baca juga: Berhati-hati! Minum Susu Selepas Mengambil Ubat

Rujukan:

Nhs.uk. Bolehkah saya menghancurkan ubat sebelum mengambilnya?

Anda.md. Pil menelan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found