Selsema Tidak Pernah Sembuh | Saya sihat

Bersin, batuk, dan kadang-kadang mengalami sesak nafas boleh menjadi tanda anda demam. Namun, seiring berjalannya waktu, di mana selesema anda tidak hilang, anda mungkin tertanya-tanya adakah selesema yang tidak hilang dapat berubah menjadi jangkitan sinus? Walaupun selesema dan jangkitan sinus mempunyai beberapa kesamaan, ada cara untuk membezakannya.

Pada orang dewasa, gejala selesema akan muncul sekitar satu hingga tiga hari setelah terdedah kepada virus yang menyebabkan selesema. "Pada hari keempat, gejala jangkitan saluran pernafasan atas muncul dan hilang sendiri dalam masa 7 hingga 10 hari," kata Aaron E. Glatt, MD, seorang ahli epidemiologi di Hospital Mount Sinai South Nassau, New York, Amerika Syarikat.

Baca juga: Atasi Gejala Selsema di Musim Hujan untuk Menjaga Kelancaran Aktiviti

Sekiranya sejuk tidak hilang

Selsema adalah penyakit yang disebabkan oleh pelbagai jenis virus, mikroorganisma yang boleh menyebabkan gejala penyakit. Beberapa gejala selesema biasa adalah hidung tersumbat, sakit kepala, hidung berair, keletihan, batuk, dan mungkin demam rendah.

Beberapa ubat dapat melegakan simptom selesema. Contohnya, dekongestan dapat mengurangkan pembuangan lendir dari hidung dan membuka saluran hidung sehingga anda dapat bernafas. Ubat penahan sakit juga dapat merawat demam dan sakit kepala yang muncul.

Ketahui bahawa selesema adalah penyakit berjangkit dan disebarkan melalui sentuhan langsung atau titisan yang dijangkiti ketika batuk dan bersin. Biasanya, penularan selesema bermula satu atau dua hari sebelum anda mengalami simptom selesema.

Oleh itu, penting untuk mencegah penyebaran jangkitan sejuk dengan kerap mencuci tangan, menutup mulut dan hidung dengan siku atau tisu semasa batuk dan bersin, dan tidak menyentuh orang lain.

Gejala awal selesema yang lain adalah hidung tersumbat dan sakit tekak. Ini bermaksud, virus ini secara langsung akan mempengaruhi sistem pernafasan anda. "Pada tahap ini, sangat penting untuk berehat sebisa mungkin untuk mengurangkan keletihan dan mengekalkan sistem kekebalan tubuh," kata Nathan Favini, MD, pengarah perubatan sistem penjagaan kesihatan nasional. ke hadapan.

Baca juga: Inilah Gejala Perbezaan Jangkitan Virus Selsema, Selsema, dan Corona!

Perbezaan Antara Gejala Selsema dan Sinusitis

Kadang kala, selesema boleh menyebabkan pembengkakan sinus, tempat kosong di tengah tengkorak (belakang rongga hidung) yang saling bersambung. Bengkak dapat mengelakkan lendir mengalir keluar dan menyebabkan jangkitan sinus.

Oleh itu, jika anda mengalami selesema dengan rasa sakit di muka dan mata anda dan lendir kuning atau hijau pekat dari hidung anda selama lebih dari seminggu, segera berjumpa doktor kerana ada kemungkinan anda mengalami jangkitan sinus atau sinusitis. Ini adalah istilah untuk keradangan atau pembengkakan sinus.

Virus Selsema Menyebabkan Jangkitan Sinus

Walaupun virus selesema menyebabkan kebanyakan jangkitan sinus, kira-kira 5 hingga 10 peratus komplikasi oleh jangkitan bakteria atau kulat. Jangkitan sinus paranasal dan mukosa hidung menyebabkan rasa sakit di muka selama 10 hari setelah timbulnya gejala seperti selesema, berlangsung sekitar 2 hingga 12 minggu.

Jadi salah satu gejala yang membezakan gejala selesema dengan sinusitis adalah secara umum jangka masa jangkitan sinus jauh lebih lama daripada selesema. Faktor risiko yang dapat meningkatkan kemungkinan jangkitan sinus termasuk selsema yang berpanjangan, alergi, polip hidung, atau septum yang menyimpang.

Semua faktor risiko ini boleh menyebabkan penyumbatan sinus. Jangkitan sinus yang disebabkan oleh virus dianggap berjangkit. Namun, sebilangan penyelidik tidak menganggap jangkitan sinus berjangkit kerana biasanya bakteria sinus tidak merebak ke orang lain.

Malangnya, tidak ada vaksin untuk selesema atau jangkitan sinus. Beberapa vaksin influenza seperti Flubio atau Fluquadri dapat membantu mencegah. Diet yang baik, senaman teratur, cukup tidur, menjaga kebersihan dengan selalu mencuci tangan, mengurangkan tekanan adalah semua cara untuk memastikan sistem kekebalan tubuh anda berfungsi dengan baik.

Baca juga: Bolehkah Vaksin Influenza Mencegah Coronavirus? Itu Menurut Pakar!

Rujukan:

WebMD. Ketika Selsema Menjadi Jangkitan Sinus

//www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/cold-becomes-sinus-infection#

Kesihatan Seharian Panduan Hari-Hari Anda untuk Selsema

//www.everydayhealth.com/cold-flu/treatment/your-day-to-day-guide-to-the-common-cold/

MedicineNet. Jangkitan Sinus vs. sejuk

//www.medicinenet.com/sinus_infection_vs_cold/article.htm