Bayi Pusar Berdarah | Saya sihat

Tali pusat adalah bahagian penting dalam proses perkembangan bayi selagi dia masih dalam kandungan. Selepas kelahiran, tali pusat akan dipotong dan hanya meninggalkan sebahagian kecil yang akhirnya akan jatuh sendiri.

Proses melepaskan sisa tali pusat biasanya akan berlaku setelah 3 minggu kelahiran anak dan tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, proses melepaskan tali pusat juga dapat disertai dengan pendarahan.

Keadaan pendarahan dari pusar bayi mungkin kelihatan mengerikan, ya, ibu. Namun, jangan segera panik, lihat penjelasan berikut untuk mengetahui apa yang menyebabkan perut bayi berdarah dan cara mencegahnya.

Adakah normal perut bayi berdarah?

Tidak perlu risau Ibu, apabila tali pusat terlepas, adalah normal bagi anda untuk melihat sedikit pendarahan di kawasan pusar bayi. Ini biasanya disebabkan oleh tali pusat melepaskan prematur kerana geseran atau tarikan yang tidak disengajakan.

Selain pendarahan, kehadiran cecair kuning pekat seperti nanah di kawasan pusar juga normal. Cecair ini hanyalah lendir dan bukan tanda jangkitan. Secara amnya, keadaan ini akan berlaku sekitar 1 hingga 2 minggu setelah tali pusat bayi terlepas.

Punca Pusar Bayi Berdarah

Sebilangan besar kes perut bayi berdarah adalah normal dan boleh disebabkan oleh beberapa perkara:

- Tali pusat terlepas dari badannya.

- Terdapat geseran antara seluar, kain, tuala, atau lampin dengan tali pusat, menyebabkan kerengsaan dan pendarahan di kawasan pusar.

Apa yang harus anda lakukan sekiranya tali pusat terlepas?

Tidak perlu panik jika mendapati tali pusat bayi sudah keluar. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah menjaga kebersihan kawasan pusar bayi anda dan mengelakkan perkara berikut:

1. Tutup kawasan pusar dengan lampin

Elakkan menutup kawasan pusar dengan lampin kerana boleh menggosok dan merengsakan kawasan tersebut. Sekiranya anda benar-benar ingin menggunakan lampin, pastikan untuk memilih jenis yang memiliki depan yang lebih rendah sehingga tidak menutupi kawasan pusar. Anda juga boleh melipat bahagian depan lampin supaya lampin tidak menyentuh butang perut atau kawasan sekitarnya.

2. Menggunakan alkohol

Anda tidak boleh menggosok alkohol di kawasan pusar kerana boleh memakan masa lebih lama untuk sembuh dan kering.

Sekiranya butang perut bayi berdarah, ambil kasa steril untuk membersihkan kawasan tersebut sambil memberi tekanan lembut. Secara amnya, kaedah ini akan menjadikan darah sedikit berkurang. Namun, jika darah terus keluar walaupun anda telah memberi tekanan pada pusar, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Bilakah anda harus waspada jika perut bayi anda berdarah?

Sekiranya pendarahan di bahagian perut bayi berlangsung lama dan cukup banyak, segera hubungi doktor kerana ini boleh menjadi tanda jangkitan. Di samping itu, berikut adalah beberapa tanda pendarahan di pusar bayi yang perlu anda perhatikan:

- Suhu di kawasan pusar sedikit lebih panas daripada bahagian badan yang lain.

- Kulit di sekitar pusar kelihatan sangat merah.

- Muncul lepuh atau ruam di sekitar pusar.

- Muncul nanah keruh yang juga boleh disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

- Suhu badan bayi meningkat lebih daripada 37 ° C.

- Apabila anda menyentuh butang perut bayi anda, dia kelihatan sakit atau tidak selesa.

- Tali pusat tidak terlepas dalam jangka masa lebih dari 3 minggu.

Jangkitan pada tali pusat sebenarnya adalah keadaan yang dapat dielakkan jika anda selalu memperhatikan kebersihan dan keselamatan penggunaan pakaian bayi dan lampin. Sekiranya beberapa tanda yang dinyatakan di atas muncul, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. (AS)

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Pendarahan Butang Perut Baru Lahir - Sebab dan Petua Merawat".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found