petua untuk mengelakkan barah tulang - guesehat.com

Kanser masih menjadi momok yang menakutkan bagi semua orang. Apalagi untuk mengalaminya, malah membicarakannya sudah membuat kita ingin mengatakannya 'Tuhan melarang' dalam hati.

Salah satu jenis barah yang diklasifikasikan sebagai berbahaya, tetapi jarang dikesan awal adalah barah tulang. Kanser tulang, yang mempunyai gejala umum seperti sakit pada tulang dan sendi, sering membuat penderita salah faham mengenai penyakit ini. Kesakitan tulang yang dialami oleh kanak-kanak dan remaja sering disalahtafsirkan sebagai kesan sampingan pertumbuhan tulang. Manakala pada orang dewasa, sakit tulang sering disalahtafsirkan sebagai gejala artritis.

Seperti yang kita ketahui bahawa tulang mempunyai peranan yang sangat penting bagi manusia, terutama sebagai rangka, pelindung, dan juga menyokong tubuh. Dan jika tulang mempunyai masalah, terutamanya barah, sukar untuk bergerak lebih rapuh.

Hingga kini, belum diketahui punca barah tulang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah tulang seperti pendedahan radiasi yang berlebihan, sejarah barah sejak kecil, menderita sindrom Li-Fraumeni (keadaan genetik yang jarang berlaku), menderita penyakit Paget (a. keadaan yang melemahkan tulang), atau menderita hernia. umbilicus sejak lahir.

Selain menghindari beberapa faktor pencetus, untuk mencegah barah tulang, kita juga dapat menerapkan beberapa gaya hidup sihat, termasuk:

  1. Bersenam secara berkala

Dengan melakukan senaman secara teratur, tulang akan menjadi lebih kuat dan padat, yang dapat mengurangkan risiko barah tulang. Tidak perlu melakukan sukan yang terlalu berat, anda hanya boleh melakukan gimnastik atau berjalan dan berlari dengan santai.

  1. Pengambilan kalsium

Kalsium baik untuk kekuatan tulang. Kalsium terdapat dalam banyak makanan dan kacang hijau. Ambil makanan ini untuk meningkatkan pengambilan kalsium dalam badan.

  1. Biasakan menjalani gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat adalah keperluan semua orang yang mesti dipenuhi agar badan sentiasa sihat dan terhindar dari penyakit. Mulailah membiasakan diri dengan makanan dengan panduan pemakanan seimbang. Jangan lupa makan banyak makanan yang mengandungi banyak kalsium semula jadi untuk kesihatan tulang anda.

  1. Elakkan makanan yang boleh mencetuskan barah

Walaupun anda dinasihatkan untuk makan secara seimbang, perhatikan jenis makanan yang akan anda makan. Tidak semua makanan baik untuk kesihatan anda, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Nah, salah satu jenis makanan yang harus anda hindari untuk mencegah barah tulang adalah makanan yang mengandungi bahan karsinogenik. Bahan karsinogenik ini banyak terdapat dalam makanan panggang, makanan yang diawetkan, makanan yang diproses, keropok, dan makanan goreng.

  1. Elakkan merokok dan alkohol

Sekiranya anda benar-benar berhasrat untuk mengamalkan gaya hidup sihat, mari kita segera mengelakkan dua perkara ini. Rokok dan alkohol adalah 2 perkara yang boleh menyebabkan barah jika dikonsumsi secara berlebihan. Oleh itu, anda harus mengurangkan, atau hanya mengelakkan dua perkara ini.

Kanser tulang sering sukar dikenali, jadi tidak menghairankan bahawa banyak penghidap terlambat mendapatkan rawatan. Atas sebab ini, sebelum ini berlaku dan membawa maut kepada kesihatan anda, mari segera menerapkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan barah tulang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found