Ketahui Makna Tulisan pada Pakej Perubatan Berikut!

Semasa membeli ubat, biasanya terdapat brosur ubat dalam bungkusan atau maklumat mengenai ubat yang tertulis di bungkusan. Namun, tidak sedikit yang masih keliru membaca maklumat yang ditulis di dalamnya, seperti petunjuk atau kontraindikasi. Agar anda lebih pintar menggunakan dadah, mari kita ketahui apa kata-kata pada brosur ubat yang anda beli!

Komposisi

Sesuai dengan istilahnya, titik ini menunjukkan kandungan ubat, dan biasanya disertakan dengan kata-kata "setiap tablet mengandungi 4 mg triamcinolone." Apakah maksud teks itu? Maksud ayat adalah bahawa setiap tablet akan mengandungi zat yang disebut triamcinolone yang mengandungi jumlah keseluruhan 4 mg.

Farmakologi

Pada ketika ini bincangkan bagaimana atau mekanisme ubat berfungsi. Bagi pengguna, maklumat ini tidak begitu penting, tetapi biasanya menjadi sangat penting bagi kakitangan perubatan yang menggunakan ubat untuk kegunaan tertentu.

Petunjuk dan Kontraindikasi

Walaupun mereka mempunyai nama yang sama, mereka mempunyai makna yang sama sekali bertentangan. Untuk petunjuk ditakrifkan sebagai keadaan yang menunjukkan pesakit perlu mendapatkan ubat. Sebagai contoh, petunjuk: asma → Makna, ubat itu diberikan kepada pesakit dengan asma. Sebaliknya, kontraindikasi ditakrifkan sebagai petunjuk yang berlawanan atau sebagai keadaan di mana pesakit tidak boleh menerima ubat. Contohnya, kontraindikasi: alergi, bermaksud pesakit yang mengalami alahan tidak boleh menerima ubat ini.

Dos dan Arahan Penggunaan

Maklumat ini adalah maklumat mengenai cara menggunakan ubat dan jumlah pengambilannya. Biasanya ditulis dalam tulisan yang mudah difahami, walaupun kadang-kadang memerlukan sedikit pengiraan. Sebagai contoh, dalam komposisi ditulis "setiap tablet mengandungi 500 mg ciprofloxacin" sementara dosnya ditulis "250 mg 2 kali sehari". Jadi, untuk mendapatkan 250 mg, anda hanya perlu mengambil tablet. Sebagai tambahan, jika ubat yang anda minum termasuk antibiotik dan ia ditulis untuk diminum 3 kali sehari, maka anda mesti benar-benar membahagikan 24 jam dengan 3, iaitu pengambilannya setiap 8 jam. Contohnya, anda mula mengambil ubat pada jam 6 pagi, kemudian minum ubat seterusnya pada jam 2 petang dan kemudian pada jam 10 malam. Penggunaan ubat tidak boleh digabungkan dengan penggunaan pada jam berikutnya, jika anda terlupa mengambil ubat tersebut.

Amaran dan Perhatian

Apakah perbezaan antara kedua-dua istilah ini? Amaran adalah ayat untuk memberi amaran kepada pesakit sebelum mengambil ubat, sementara perhatian adalah ayat yang menasihati pesakit untuk diawasi semasa mengambil ubat. Contoh berhati-hati adalah berhati-hati ketika menggunakan ubat ini dapat menurunkan gula darah.

Interaksi Dadah

Maklumat ini mengandungi sejumlah ubat atau makanan yang tidak boleh diambil bersamaan dengan ubat yang disenaraikan dalam brosur ini kerana kesan yang tidak diingini mungkin berlaku. Oleh itu, jangan keliru jika tertulis, "interaksi: paracetamol". Ini bermakna anda tidak boleh mengambil parasetamol semasa mengambil ubat. Walaupun kelihatan remeh, makna tulisan pada bungkusan ubat sangat penting untuk anda baca dan teliti. Anda tidak boleh hanya mengambil ubat tertentu. Sekiranya ada sesuatu yang membuat anda bingung dan ragu-ragu, segera tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai ubat yang akan anda ambil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found