Punca peluh sejuk | saya sihat

Kita akan berpeluh ketika kita panas atau selepas bersenam. Suhu badan meningkat sehingga badan cuba menyejukkannya dengan berpeluh. Namun, ada kalanya kita juga berpeluh walaupun kita tidak panas atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Contohnya, ketika cemas atau gementar.

Geng Sihat mesti sering mendengar istilah peluh sejuk. Adakah peluh ini lebih sejuk daripada peluh biasa? Tidak. Walaupun ia disebut peluh sejuk, itu bukan kerana suhunya, tetapi keadaan yang tidak biasa yang menyertainya.

Baca juga: Boleh Merangsang Wanita, Salah Satu Fakta Keringat Lelaki Unik!

Apa sebenarnya peluh sejuk?

"Peluh sejuk" merujuk kepada peluh yang dikeluarkan oleh badan secara tiba-tiba dan tidak berasal dari panas atau aktiviti fizikal. Istilah perubatan untuk peluh sejuk adalah diaforesis. Peluh sejuk adalah tindak balas badan terhadap tekanan. Apa yang membezakan peluh sejuk dari berpeluh biasa adalah apa yang dialami atau dilakukan oleh pesakit sebelum mula mengeluarkan peluh sejuk.

Kadang kala peluh keluar pada waktu malam sebelum tidur. Ini sering disebut sebagai "keringat malam", tetapi sebenarnya tidak ada perbezaan antara keringat malam dan keringat dingin. Ini semua diaforesis dan sebahagiannya membawa kepada masalah yang lebih besar.

Apa sahaja yang menyebabkan tekanan dan mencetuskan tindak balas pertarungan oleh badan, boleh menyebabkan keringat sejuk. Contohnya, anda sangat mual dan ingin muntah, tetapi badan anda berusaha melawannya sehingga badan anda dibanjiri peluh sejuk. Setelah anda muntah, peluh sejuk akan kering secara automatik.

Baca juga: Fakta Penting mengenai Berpeluh Berlebihan semasa Kehamilan

Punca Peluh Sejuk

Berikut adalah beberapa penyebab peluh sejuk, beberapa di antaranya adalah keadaan berbahaya yang memerlukan rawatan perubatan segera:

1. Kejutan

Kejutan adalah aliran darah yang sangat rendah ke otak dan organ penting lain. Kekurangan aliran darah ke otak bermaksud kurang oksigen dan nutrien ke otak, yang menyebabkan tekanan. Kejutan adalah keadaan yang mengancam nyawa, dan salah satu tanda kejutan adalah peluh sejuk. Pesakit pada amnya akan pingsan dan tidak sedarkan diri semasa kejutan.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian sekiranya anda mendapati seseorang yang terkejut adalah mengesan degup jantung mereka. Secara amnya, degupan jantung yang lemah dengan pernafasan yang cepat (lebih daripada 20 nafas seminit), kulit pucat, dan kelemahan atau pening ketika duduk atau berdiri.

Kejutan tidak berlaku begitu sahaja. Peluh sejuk adalah tanda awal bahawa seseorang akan terkejut. Anda boleh membantu seseorang yang terkejut dengan berbaring di punggung dan mengangkat kaki sekitar 8 hingga 12 inci, kemudian memanggil ambulans.

2. Jangkitan dan demam

Sebarang jangkitan yang menyebabkan demam boleh menyebabkan peluh sejuk. Keringat sejuk biasanya muncul ketika demam "mereda" atau mula turun. Kes jangkitan yang sangat teruk, yang disebut sepsis, boleh menyebabkan kejutan dan juga keringat sejuk. Sekiranya peluh sejuk muncul tanpa demam sebelumnya, atau disertai dengan gejala kejutan di atas, hubungi ambulans.

3. Syncope (pengsan)

Salah satu penyebab sinkop adalah bahawa penurunan tekanan darah, yang sering menyebabkan pengsan, boleh menyebabkan diaforesis. Ramai orang akan mula berpeluh sejuk dengan rasa mual atau vertigo yang tiba-tiba dan teruk.

Gejala sinkop serupa dengan kejutan, seperti pertolongan cemas. Berbaring telentang dengan kaki diangkat akan membantu, sebelum memanggil ambulans.

Baca juga: Mengapa Boleh Pingsan?

4. Sakit Kerana Cedera

Kesakitan yang teruk akibat kecederaan yang teruk, seperti patah tulang atau amputasi, boleh menyebabkan keringat sejuk. Sekiranya pesakit mengalami pergelangan kaki yang patah berkeringat, ada kemungkinan dia mengalami kesakitan yang luar biasa.

Kesakitan dapat diatasi dengan ubat. Sekiranya pesakit telah mengambil sesuatu untuk menghilangkan rasa sakit, hubungi doktor untuk rawatan luka.

5. Serangan jantung

Serangan jantung boleh menyebabkan peluh sejuk. Segera hubungi ambulans jika anda mengalami peluh sejuk disertai dengan kesakitan atau tekanan yang teruk di dada anda yang memancar ke leher atau lengan anda. Sekiranya ada, ambil aspirin sementara menunggu ambulans tiba.

6. Sesak nafas

Sesak nafas yang teruk boleh menyebabkan kekurangan oksigen dalam aliran darah. Ketika otak pesakit mulai kekurangan oksigen, tindak balas tekanan dipicu, menyebabkan keringat sejuk.

7. Hipoglikemia

Pesakit kencing manis harus mengetahui gejala hipoglikemia atau penurunan kadar gula dalam darah secara drastik. Otak memandang kekurangan gula dengan serius seperti kekurangan oksigen. Responnya sama, termasuk berpeluh sejuk

Sekiranya pesakit diabetes menghidap gejala lain seperti gegaran, kekeliruan, kelemahan yang melampau, segera panggil ambulans dan berikan glukosa kepadanya jika ada. Sekiranya pesakit boleh minum, cubalah jus buah atau teh manis.

8. Ketakutan dan Kebimbangan

Terakhir, ketakutan dan kegelisahan adalah penyebab tekanan bagi sesiapa sahaja. Apa pun penyebabnya, tubuh bertindak balas terhadap tekanan ini dengan keringat sejuk.

Tidak ada rawatan khusus untuk peluh sejuk. Untuk menyingkirkannya, kita harus menangani penyebabnya. Contohnya, sekiranya sesak nafas maka segera berikan oksigen. Dengan kata lain, diaforesis dapat menandakan masalah lain yang sedang dialami.

Baca juga: Palma Berkeringat Tanda Pedih?

Rujukan:

Verywellhealth.com. Punca dan rawatan peluh sejuk.

Sciencedaily.com. Peluh Baik Petunjuk Serangan Jantung Mungkin Akan Datang

Speedstick.com. Memahami peluh sejuk anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found