Punca Sakit Leher dan Punggung Atas

Adakah anda sedar bahawa leher anda bergerak sepanjang hari semasa melakukan aktiviti? Pergerakan leher sepanjang hari tanpa menyedarinya dapat meningkatkan risiko kecederaan. Ini boleh berlaku kerana tahap kelenturan leher yang rendah dan penstabilan otot yang terhad. Batasan kestabilan dan kepadatan aktiviti anda menjadikan risiko kecederaan dialami lebih besar. Gejala sakit di leher yang timbul biasanya berupa ketegangan di kawasan di belakang leher atas. Ketegangan ini juga akan terasa di punggung atas, terasa seperti ketegangan, kesemutan, atau bahkan kebas. Oleh itu, apakah penyebab sakit leher dan punggung atas?

Punca kesakitan di leher dan punggung atas

Sebilangan besar sakit leher dan punggung atas yang dialami disebabkan oleh kombinasi faktor, seperti kecederaan, postur yang buruk, kehelan sendi, dan tekanan. Kecederaan Kecederaan setakat ini disebabkan oleh pergerakan kepala atau leher secara tiba-tiba. Pergerakan seperti mendadak ke depan, ke belakang, kiri, atau kanan akan mengakibatkan kerosakan pada otot penyokong, ligamen, dan tisu penghubung lain di leher atau di punggung atas. Selain pergerakan secara tiba-tiba, kecederaan boleh berlaku akibat kemalangan kenderaan, sukan, atau aktiviti di tempat kerja. Kecederaan seperti ini biasanya memerlukan rawatan serius dari pakar kerana kecederaan seperti ini memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Postur yang tidak baik Salah satu penyebab sakit leher dan kadang-kadang sakit kepala adalah bentuk badan yang buruk. Tabiat buruk seperti membaca buku di tempat tidur akan membuat postur badan anda buruk, atau bahaya duduk terlalu lama juga menyebabkan sakit leher, tetapi selalunya perkara ini tidak disedari. Kebiasaan ini akhirnya akan membuat anda merasa sakit, sakit kepala, bahkan masalah lain yang lebih serius. Tekanan Apabila anda mengalami tekanan, anda secara tidak sedar akan muncul ketegangan pada otot. Kawasan yang paling banyak terkena adalah otot leher, punggung atas, dan punggung bawah. Bagi kebanyakan orang, otot tertentu yang boleh dipengaruhi oleh tekanan adalah otot trapezius, di mana tekanan setiap hari biasanya menyebabkan sesak kronik.

Cara mengatasi sakit leher

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sendiri untuk merawat sakit leher, iaitu:

  • Ambil ubat penahan sakit . Untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh sakit leher, anda boleh mengambil tablet paracetamol atau ibuprofen, atau anda boleh menggabungkan keduanya. Anda juga boleh menggunakan ubat untuk sendi jika sakit timbul dari sendi di leher dan punggung atas.
  • Kompres leher dengan air suam . Anda boleh menggunakan sebotol air suam atau kompres lain untuk melegakan kekejangan otot dan sakit leher. Anda juga boleh melakukan peregangan khusus untuk menenangkan otot leher dan punggung atas.
  • Elakkan aktiviti yang memerlukan banyak pergerakan di leherhingga ke punggung atas supaya anda dapat mengelakkan kecederaan seperti memandu kenderaan dalam jangka masa yang lama. Anda juga perlu memperhatikan postur leher. Selain itu, penggunaan bantal leher juga dapat dilakukan untuk menyokong kedudukan leher agar lebih sempurna.

Cara mencegah sakit leher

Anda juga perlu mengelakkan berlakunya sakit leher dan punggung atas dengan melakukan perkara berikut:

  • Beristirahatlah secara teratur dan elakkan aktiviti yang memaksa leher anda tetap dalam kedudukan yang sama untuk jangka masa yang panjang.
  • Sentiasa berada dalam posisi dan postur yang baik ketika duduk, berdiri, atau ketika tidur.
  • Regangkan secara berkala jika anda sering bekerja dalam keadaan duduk, misalnya dengan menggerakkan bahu ke atas dan ke bawah. Anda juga boleh menggerakkan kepala ke sisi, melihat ke bawah, dan memiringkan kepala. Walaupun melakukan aktiviti berat, anda perlu melakukan regangan terlebih dahulu.
  • Lakukan percutian yang kerap untuk menghilangkan tekanan anda.

Sekarang anda boleh menyesuaikan postur badan anda sendiri supaya sakit leher dan punggung atas tidak sampai kepada anda. Semoga berjaya dan sihat selalu!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found