3 Gejala Utama Diabetes Mellitus - GueSehat.com

Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebut pembunuh senyap alias boleh membunuh secara senyap. Disebut seperti ini kerana kebanyakan orang sering tidak mengetahui gejala awal diabetes mellitus, terutama jenis 2, jadi mereka didiagnosis ketika diabetes berada pada tahap lanjut.

Ini menjadikan pesakit lebih berisiko mengalami komplikasi penyakit, seperti penyakit jantung dan saluran darah, kegagalan buah pinggang, kematian sel saraf, amputasi kaki, dan lain-lain. Dan komplikasi ini biasanya mematikan, aka 'membunuh' pesakit.

Ini sebenarnya dapat dicegah dengan mengenali tanda-tanda awal atau gejala seseorang yang terkena diabetes mellitus. Sekiranya anda sudah mengetahui simptom awal diabetes mellitus, diharapkan pesakit dapat segera mendapatkan bantuan perubatan agar penyakit tersebut dapat segera didiagnosis dan memulakan rawatan.

Tiga gejala utama seseorang yang terkena diabetes mellitus sering disingkat sebagai 3P. Ia bermaksud polyuria, polydipsia, dan polyphagia. Oleh itu, agar Diabestfriend dapat mengesan diabetes mellitus dengan segera, mari kita kenal pasti tiga gejala utama diabetes mellitus!

Poliuria

Polyuria adalah keadaan apabila seseorang membuang air kecil lebih kerap, dengan jumlah air kencing yang juga melebihi normal atau tidak normal. Biasanya, orang dewasa mengeluarkan satu hingga dua liter air kencing setiap hari. Namun, pada pesakit yang disyaki menghidap diabetes, dia dapat mengeluarkan air kencing hingga lebih dari tiga liter sehari.

Polyuria boleh menjadi penanda seseorang yang menderita diabetes mellitus. Ini berlaku kerana tahap gula dalam darah terlalu tinggi. Gula adalah zat yang akan diserap atau diserap semula oleh ginjal ketika menyaring darah untuk 'membuat' air kencing.

Kerana kadar gula yang tinggi, tidak semua gula dapat diserap semula oleh ginjal dan akan dikeluarkan dalam air kencing. Gula akan menyerap lebih banyak air, sehingga air kencing yang dihasilkan juga lebih banyak.

Selain diabetes mellitus, poliuria juga boleh berlaku disebabkan oleh perkara lain. Contohnya, diabetes insipidus, kegagalan buah pinggang, penggunaan ubat-ubatan yang mempunyai kesan meningkatkan kencing, seperti furosemide atau spironolactone, pengambilan kafein dan alkohol, cirit-birit kronik, atau kehamilan.

Diabetes insipidus itu sendiri tidak berkaitan dengan diabetes mellitus. Diabetes insipidus adalah keadaan tidak normal pada buah pinggang dan hormon yang berkaitan dengan buah pinggang, yang menyebabkan peningkatan jumlah urin yang dihasilkan.

Polidipsia

Polydipsia adalah keadaan apabila seseorang merasa sangat dahaga dan biasanya diikuti oleh mulut kering yang berterusan. Walaupun selepas minum, walaupun dalam kuantiti yang banyak, tidak akan lama sebelum kehausan kembali!

Polydipsia berlaku sama ada sebagai pampasan bagi keadaan poliuria yang dinyatakan di atas. Kerana badan mengeluarkan air melalui air kencing dalam jumlah besar, tubuh bertindak balas untuk memberi isyarat dahaga untuk mendapatkan lebih banyak pengambilan air juga.

Selain diabetes mellitus, polydipsia juga dapat terjadi akibat dehidrasi dan diabetes insipidus, seperti yang dijelaskan sebelumnya. Pengambilan makanan masin juga boleh menjadi penyebab polydipsia, anda tahu!

polifagia

Polyphagia adalah keadaan perubatan apabila seseorang merasa sangat lapar atau mengalami peningkatan selera makan yang lebih besar daripada biasanya. Ini boleh menjadi salah satu penanda utama diabetes mellitus.

Pada pesakit diabetes mellitus, gula tidak dapat masuk ke dalam sel kerana resistensi insulin atau kekurangan produksi insulin. Sebenarnya, gula diperlukan sebagai bahan bakar utama bagi sel untuk menghasilkan tenaga.

Kerana itu, tubuh akan memberi isyarat seolah-olah kekurangan pengambilan gula dan menyebabkan peningkatan rasa lapar dan selera makan. Selain hiperglikemia atau kadar gula darah tinggi, polifagia juga boleh menjadi tanda keadaan hipoglikemik, di mana tubuh sebenarnya kekurangan gula dalam darah.

Gejala lain diabetes mellitus

Polyuria, polydipsia, dan polyphagia adalah tiga gejala utama seseorang mungkin menghidap diabetes mellitus. Sebagai tambahan kepada tiga gejala utama di atas, terdapat beberapa gejala lain yang juga menunjukkan diabetes mellitus, dan tentunya anda juga harus memberi perhatian! Gejala-gejala ini termasuk keletihan, penurunan berat badan, penglihatan kabur, luka yang tidak sembuh, gatal di kawasan kemaluan, pening, dan mual.

Periksa dengan doktor sebelum terlambat

Seperti yang telah dinyatakan, diabetes mellitus adalah penyakit yang pembunuh senyap, kerana sering didiagnosis ketika penyakit ini berada pada tahap lanjut. Ini kerana pesakit kadang-kadang tidak mengetahui dan tidak menyedari tanda-tanda dan gejala diabetes itu sendiri.

Sekarang, setelah mengetahui 3P sebagai gejala utama diabetes mellitus, Diabestfriend harus lebih waspada, betul! Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, dan ia berlanjutan, adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor dengan segera. Lebih baik mengatasinya sebelum terlambat, bukan? Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found