Sperma Sihat - GueSehat.com

Tahukah anda bahawa bilangan kromosom normal dalam setiap sel manusia adalah 46 atau 23 pasang kromosom, tetapi ada sel yang hanya mempunyai separuh dari jumlah itu? Ya, sel ini adalah gamet atau sel seks. Sel gamete adalah haploid atau mengandungi separuh daripada bahan genetik sel induk.

Kemudian, sel ini menyatu dengan sel gamet lain dan membentuk organisma baru dalam proses pembiakan. Berdasarkan jantina, gamet pada wanita adalah sel telur dan telur. Sementara sel gamet pada lelaki adalah sel sperma.

Kebanyakan orang jarang bercakap mengenai kesihatan sperma, kecuali membincangkan masalah kesuburan. Baiklah, artikel ini akan membincangkan mengenai kesihatan sperma, geng! Petunjuk apa yang dapat menggambarkan kesihatan sperma seseorang? Dengar, ya!

Apakah bentuk dan ukuran sperma yang normal?

Pada mamalia yang lebih tinggi, termasuk manusia, sperma dihasilkan di bahagian tubuh yang disebut testis. Dalam perjalanan, sperma mengalami pematangan sel sehingga akhirnya menjadi sel sperma yang matang, yang siap membuahi telur.

Sperma matang atau sperma matang mempunyai 2 bahagian utama, iaitu kepala dan ekor. Oleh itu, bentuk sperma akan menjadi salah satu parameter awal yang dianalisis jika seorang lelaki disyaki mengalami masalah kesuburan.

Baca juga: Lelaki tidak mempunyai sperma, apa penyelesaiannya?

Kepala, berukuran 5-6 mikrometer, bertanggungjawab membawa bahan genetik yang hendak dipindahkan. Sementara ekor sperma, yang panjangnya 45-50 mikrometer, berfungsi untuk mendorong pergerakan sperma.

Dari segi ukuran, sel sperma lebih kecil daripada sel lain di dalam tubuh manusia. Sebenarnya, sel sperma lebih kecil dari sel telur wanita. Bentuk dan ukuran sperma dirancang sedemikian rupa sehingga dapat berfungsi secara optimal, yaitu bergerak dengan cepat melalui saluran pembiakan wanita untuk mencapai dan menyuburkan telur. Oleh itu, agar sperma tetap normal dan berkualiti, anda boleh mengelakkan perkara-perkara berikut:

Tabiat Lelaki Yang Boleh Merosakkan Sperma - GueSehat.com

Bukan hanya bentuk, pergerakan sperma juga mesti normal!

Pergerakan atau pergerakan sperma juga merupakan petunjuk kesihatan sperma. Motilitas sperma adalah kemampuan sel sperma untuk bergerak dengan cekap untuk mencapai telur. Secara umum, motilitas sperma diklasifikasikan kepada 2 kategori, iaitu progresif dan tidak progresif.

Progresif bermaksud bahawa sebahagian besar sel sperma bergerak maju dalam garis lurus. Walaupun tidak progresif bermaksud sebahagian besar sel sperma bergerak secara berliku, bahkan lintasan tidak jelas.

Baca juga: Sperma Menelan Ternyata Bermanfaat untuk Kesihatan

Tidak hanya itu, kecepatan sperma ketika berenang juga akan menentukan "kejayaan" dalam menjalankan tugas mereka, geng! Sperma normal harus bergerak pada kelajuan melebihi 25 mikrometer sesaat. Sangat pantas untuk sel yang sangat kecil. Hebat, bukan?

Jangan lupa mengira jumlah sperma!

Sudah tentu, Gang Sihat sudah mengetahui bahawa sperma dikeluarkan dari organ pembiakan lelaki atau zakar pada masa ejakulasi. Masih ada yang berpendapat bahawa air mani atau air mani sama dengan sperma, walaupun mereka berbeza, betul, geng!

Sperma adalah sel gamet yang bertanggungjawab untuk pembentukan keturunan. Manakala air mani atau air mani adalah cecair yang dihasilkan oleh organ pembiakan lelaki. Air mani mengandungi sel sperma bersama dengan komponen lain yang berfungsi untuk menyuburkan dan melindungi sel sperma.

Biasanya pada masa ejakulasi, seorang lelaki akan mengeluarkan 2-6 ml air mani. Di setiap mililiter air mani, sekurang-kurangnya ada 20 juta sel sperma atau ini dikenali sebagai normospermia. Kepekatan sperma yang rendah dalam air mani disebut hypospermia.

Tetapi, jika tidak terdapat sel sperma di dalam air mani, ia disebut azoospermia. Baik jumlah air mani yang dihasilkan semasa ejakulasi dan jumlah sel sperma yang terkandung di dalamnya adalah petunjuk kesihatan sperma.

Jadi, secara amnya, tiga perkara di atas adalah beberapa petunjuk kesihatan sperma. Namun, tentu saja akan ada beberapa parameter tambahan di makmal, seperti pH air mani, kehadiran atau ketiadaan sel darah putih yang menunjukkan jangkitan, dan sebagainya.

Apa yang boleh dilakukan oleh Geng Sihat untuk memiliki sperma yang sihat? Mengamalkan gaya hidup sihat pastinya menjadi kunci! Semoga bermanfaat, ya!

Baca juga: Tabiat Lelaki Yang Boleh Merosakkan Kualiti Sperma

Rujukan:

Rak Buku NCBI: Sperma - Biologi Molekul Sel. Edisi ke-4.

Oxford Academic: Human Reproduction, Volume 28, Issue 1, Januari 2013.

27.1 Anatomi dan Fisiologi Sistem Reproduktif Lelaki oleh Universiti Rice

"Analisis air mani dan ujian fungsi sperma: Berapa banyak yang harus diuji?" Indian J Urol. 2011 Jan-Mar; 27 (1): 41–48.

Ujian Makmal AACC Dalam Talian: Analisis Air mani


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found