Double Womb pada Wanita | Saya sihat

Rahim berganda atau juga dikenali sebagai rahim berganda adalah kelainan kongenital yang jarang berlaku pada janin atau ketika seorang wanita masih dalam kandungan ibunya. Pada wanita dengan rahim ganda, kehamilan masih boleh berlaku walaupun mempunyai risiko tinggi, seperti keguguran atau kelahiran pramatang. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelainan rahim berganda ini, berikut adalah penjelasannya.

Baca juga: Bentuk, Fungsi, dan Perkembangan Rahim semasa Kehamilan

Apa itu Double Womb?

Kira-kira 1 dari setiap 2,000 wanita di seluruh dunia mempunyai rahim ganda. Rahim ganda adalah kecacatan kongenital yang tidak biasa dan biasanya berlaku ketika bayi perempuan masih dalam kandungan ibunya.

Pembentukan organ rahim bermula dengan adanya 2 tiub kecil atau tiub, yang dikenali sebagai saluran Müllerian. Saluran ini biasanya akan menyatu dan tumbuh untuk membentuk rahim.

Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, tiub tetap terpisah dan membentuk dua rahim. Seorang wanita yang mempunyai rahim ganda juga mempunyai 2 faraj. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko keguguran atau kelahiran pramatang, walaupun sangat jarang berlaku. Sementara itu, kira-kira 1 dari 25,000 wanita dengan pelbagai keadaan rahim mengalami kehamilan kembar, dengan setiap bayi di setiap rahim.

Apa yang Menyebabkan Double Womb?

Rahim ganda adalah malformasi kongenital, yang berlaku pada embrio semasa perkembangan sistem genital wanita. Keadaan ini berlaku apabila 2 tiub kecil (saluran mulleria) gagal menyatu dan berkembang menjadi 2 struktur yang berbeza, akhirnya mengakibatkan rahim berganda. Keabnormalan ini biasanya berlaku pada janin semasa usia kehamilan 6-22 minggu. Punca sebenar rahim ganda tidak diketahui, tetapi sering dikaitkan dengan genetik dalam keluarga.

Tanda-Tanda Ganda Berkembar

Keadaan rahim berganda tidak menyebabkan simptom atau tanda fizikal. Kelainan ini hanya dapat dilihat dan ditemui semasa pemeriksaan pelvis rutin. Wanita dengan faraj berganda dan rahim berkembar juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya pendarahan haid mereka terlalu berat.

Diagnosis Double Womb

Seperti disebutkan sebelumnya, kelainan rahim ganda hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan pelvis. Di samping itu, diagnosis keadaan rahim ganda dapat dicapai dengan cara berikut:

1. Ultrasound

Ultrasound menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk membuat gambar bahagian dalam badan. Selain melakukan ultrasound di bahagian atas abdomen, doktor juga akan mengesyorkan ultrasound transvaginal untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai bahagian dalam rahim.

2. Sonohysterogami

Kaedah ini juga merupakan bagian dari ultrasound, tetapi gambar rahim akan diambil setelah cairan disuntik ke dalam rahim melalui tiub kecil yang dimasukkan ke dalam vagina. Kaedah ini dapat membantu doktor untuk mengesan kelainan pada bentuk rahim.

3. Imbasan MRI

Perwakilan keratan rentas badan dibuat menggunakan medan magnet dan gelombang radio. Dengan imbasan MRI, pesakit akan diminta untuk berbaring di alat yang menyerupai terowong besar.

4. Hysterosalpingography (HSG)

Ujian ini dilakukan dengan menyuntikkan pewarna ke dalam rahim melalui serviks. X-ray akan membantu doktor untuk melihat skala dan bentuk rahim semasa pewarna melewati setiap bahagian rahim.

Bolehkah Double Womb Mempengaruhi Kehamilan?

Sebilangan besar wanita dengan rahim berganda masih menjalani kehidupan seks, kehamilan, dan kelahiran yang selamat. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga harus diperhatikan kerana sering dikaitkan dengan beberapa komplikasi semasa kehamilan, seperti:

1. Kemandulan

Wanita dengan rahim berganda mengalami keputihan yang lebih banyak. Sekiranya keadaan di luar kawalan, perlu segera mendapatkan bantuan perubatan.

2. Keguguran atau persalinan pramatang

Komplikasi ini memberi kesan kepada sekitar 15-30% wanita yang mempunyai keadaan rahim ganda. Dalam peratusan kes yang sangat terhad, wanita dengan rahim ganda juga mungkin sukar hamil.

3. Gangguan buah pinggang

Keabnormalan pada saluran mulleria boleh merosakkan saluran wolffian, yang terbentuk pada janin. Pembentukan saluran Wolffian yang tidak lengkap boleh menyebabkan masalah buah pinggang.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai keadaan rahim berganda. Walaupun gangguan ini sangat jarang berlaku, anda masih harus mengetahui kemungkinannya, ya! (AS)

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Bagaimana Uterus Berganda Mempengaruhi Kehamilan?".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found