Mengenal Virus 'Zombie Deer' di Amerika

Healthy Gang, pengagum filem zombie Korea Selatan Train to Busan? Pasti anda tahu bagaimana virus zombie yang merebak dengan sangat cepat dalam filem bermula dengan rusa? Nah, ternyata bahagian cerita dalam filem ini kini menjadi kenyataan.

Sejak awal tahun 2019, warga Amerika Syarikat (AS) dikejutkan dengan kemunculan penyakit 'zombie rusa' yang kini merebak di 22 negeri. Penyakit 'zombie rusa' dalam istilah perubatan disebut penyakit pembaziran kronik (CWD). Fenomena ini disebut sebagai 'zombie rusa' kerana penyakit ini menyebabkan kelakuan aneh dan tidak normal pada rusa.

Menurut maklumat yang dikeluarkan oleh Center of Disease Control (CDC), CWD adalah penyakit neurologi yang menyebabkan rusa menurunkan berat badan secara drastik, air liur berlebihan, kehilangan koordinasi badan, menjadi lemah, dan membuat wajah rusa kelihatan tanpa ekspresi.

CDW menyebabkan jangkitan dengan protein di otak rusa, dan dapat ditularkan melalui kontak dengan cairan dan tisu badan yang tercemar, ke rusa lain. Tidak ada vaksin atau rawatan untuk penyakit ini, sebab itulah banyak rusa mati akibat CDW.

Baca juga: Adakah Daging Perlu Dicuci atau Tidak Sebelum Memasak?

Amaran Penyebaran Virus 'Zombie Deer' kepada Manusia

Walaupun sampai sekarang virus ini hanya menyerang rusa, CDC mengeluarkan peringatan bahawa penyakit ini dapat menular ke manusia. Sebabnya, penyelidikan menunjukkan bahawa virus 'zombie rusa' berisiko menjangkiti manusia yang memakan daging yang telah dicemari virus CDW.

Sehingga kini, penyelidikan mengenai kesan dan tahap bahaya virus CDW pada manusia masih sangat minimum. Oleh kerana kurangnya pengetahuan pakar mengenai fenomena ini, setiap orang disarankan untuk lebih berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga. Sekiranya anda berada di Amerika, atau jika anda mempunyai keluarga di sana, anda mesti mengambil langkah-langkah untuk mencegah penularan virus CDW. Bagaimana untuk?

Baca juga: Adakah Daging yang Diproses Menyebabkan Kanser Payudara?

1. Jangan memakan daging haiwan yang didapati mati

Jangan makan atau mengendalikan daging haiwan yang mati ketika dijumpai. Di samping itu, jangan memburu atau memakan daging haiwan yang berkelakuan aneh, terutama rusa, lembu, kambing, dan sebagainya. Haiwan yang mungkin dijangkiti CWD biasanya kelihatan tidak sihat, kurang berat badan, dan tidak seimbang. Sekiranya anda menemui haiwan dengan ciri-ciri ini, anda harus melaporkannya kepada pihak berkuasa yang berkenaan.

2. Hanya makan daging bersih dari tempat yang dipercayai

Sebagai gantinya, beli dan makan daging dari tempat yang bersih dan kualitinya terjamin. Contohnya, anda boleh membeli daging dari pasar raya dan ia mempunyai bungkusan yang baik dan bersih. Sekiranya anda tidak pasti di mana hendak membeli daging yang sihat dan berkualiti, cuba dapatkan cadangan pakar pemakanan.

3. Gunakan sarung tangan semasa mengendalikan permainan dan daging mentah

CDC mengesyorkan agar semua orang memakai sarung tangan getah atau getah semasa mengendalikan dan menyembelih daging yang baru diburu atau mentah. Sebaliknya, elakkan terlalu lama menyentuh organ seperti otak dan tisu saraf tunjang.

Di samping itu, anda harus menggunakan pisau dan peralatan dapur khas untuk memotong daging. Pisau dan peralatan dapur yang digunakan untuk daging tidak boleh digunakan untuk memotong dan memproses makanan jenis lain. Juga, pastikan anda selalu mencuci tangan, pisau, dan peralatan dapur yang terkena daging, setelah menggunakannya.

4. Pastikan daging yang akan dimakan diproses secara berasingan daripada daging lain

Untuk mengelakkan pencemaran daging bersih yang akan anda makan, pastikan daging diproses secara berasingan dan tidak terkena daging lain, terutama daging rusa.

Baca juga: Ingin Menjadi Vegetarian? Inilah 7 Produk Sayuran Pengganti Daging!

Petua di atas boleh dilakukan oleh Gang Sihat untuk mengelakkan penularan CDW yang kini menyebabkan fenomena 'zombie rusa'. Dengan lebih berhati-hati, Geng Sehat juga membantu para ahli mencegah penularan CDW kepada manusia. Bagaimanapun, pengambilan daging yang tidak bersih boleh menimbulkan banyak risiko kesihatan yang lain. Jadi, dengan mengikuti petua di atas, Geng Sihat juga mencegah penularan penyakit lain. (UH / AY)

Sumber:

USA Hari Ini. Penyakit rusa 'Zombie': Cara mencegahnya dan mengelakkan memakan daging yang dijangkiti. Februari. 2019.

Amaran Cuaca. CDC bimbang 'penyakit rusa zombie' merebak di A.S. boleh menjangkiti manusia. Februari. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found