Kesan Menelan Sperma - Saya Sihat

Ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan, pasti tidak dapat dinafikan bahawa pelbagai perkara boleh berlaku. Termasuk menelan sperma pasangan secara tidak sengaja. Ketika menelan sperma, terdapat banyak mitos yang beredar.

Menurut maklumat yang dipercayai oleh orang ramai, sperma mempunyai faedah lain selain daripada menyuburkan telur wanita. Contohnya, berguna untuk kecantikan wajah. Terdapat juga berita yang mengatakan bahawa menelan sperma pasangan boleh menyebabkan kehamilan.

Sudah tentu sperma yang ditelan boleh menyebabkan kehamilan tidak benar. Namun, bagi sebilangan orang yang mempercayai kesan menelan sperma untuk kesihatan, mereka tidak akan teragak-agak untuk melakukannya.

Baca juga: Kesan Meletak Laptop, Memburukkan Kualiti Sperma

Kesan Menelan Sperma dalam Perspektif Kesihatan

Dari perspektif kesihatan, sperma adalah bahan biologi yang dikeluarkan oleh lelaki untuk menyuburkan telur wanita. Melalui proses penyatuan sperma dengan sel telur, persenyawaan berlaku. Cairan sperma putih dan tebal ini juga dikenal sebagai cairan mani, yang mengandungi spermatozoa.

Dipetik dari penyelidikan Johnson dan Everit dalam buku tersebut Pembiakan Penting (2000), sperma mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi. Penyelidikan seperti ini membuat orang percaya bahawa kesan menelan sperma akan baik untuk kesihatan tubuh.

Kandungan Bahan dalam Sperma

Dalam satu ejakulasi, lelaki biasanya mengeluarkan sekitar 1 sendok teh sperma yang mengandungi pelbagai zat. Ada yang mempunyai manfaat untuk badan. Inilah beberapa kandungan nutrien dalam sperma lelaki.

1. Gula

Sperma mengandungi gula yang boleh dikategorikan kepada 3 jenis.

  • Fruktosa, gula yang sangat manis yang biasanya terdapat dalam buah-buahan dan madu.
  • Sorbitol, pemanis yang sering digunakan sebagai pengganti gula bagi pesakit diabetes.
  • Inositol, zat manis ini dapat mendorong pertumbuhan yang sihat dan sering dianggap makanan untuk otak.

Menurut pakar, ketiga-tiga jenis gula tersebut terkandung dalam sperma lelaki. Jadi kesan menelan sperma boleh menyebabkan reaksi rasa manis yang agak kompleks.

2. Asid Amino dan Protein

Terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis asid amino dalam sperma:

  • Glutathione, adalah antioksidan penting yang mampu mengikat toksin seperti logam berat, pelarut dan racun perosak.
  • Asid Deoxyribonucleid, adalah asid nukleik yang mengandungi petunjuk genetik yang digunakan dalam pengembangan dan fungsi semua organisma hidup.
  • Creatine, adalah bekalan tenaga yang berguna untuk pengecutan otot.
Baca juga: Ini adalah tanda bahawa badan anda kekurangan protein!

3. Mineral

Terdapat banyak kandungan mineral dalam sperma. Berikut adalah beberapa faedah dan faedahnya:

  • Fosforus, mineral ini membantu tubuh menyerap kalsium untuk membuat tulang kuat.
  • Magnesium membantu mengekalkan fungsi otot dan saraf yang normal, mengekalkan irama jantung yang stabil, menyokong sistem imun yang sihat, dan meningkatkan tekanan darah yang normal.
  • Kalsium, menjadikan tulang lebih kuat.
  • Kalium, zat ini sangat penting untuk pertumbuhan normal badan dan untuk menggantikan tisu yang usang.

4. Vitamin

Vitamin C atau asid askorbik juga terdapat dalam sperma. Fungsi vitamin C adalah untuk meningkatkan daya tahan dan membantu membentuk kolagen. Sperma juga mengandungi kolin, yang membantu seseorang untuk lebih fokus, sehingga meningkatkan daya berfikir

5. Hormon

Testosteron tidak terkandung dalam air mani. Hormon ini bertanggungjawab untuk meningkatkan dorongan seks lelaki. Sperma mengandungi prostaglandin yang berfungsi untuk pengecutan dan kelonggaran otot.

Baca juga: Hormon Reproduksi Mempengaruhi Tahap Gula Darah

Walaupun pada hakikatnya, sperma mempunyai banyak nutrien yang baik untuk kesihatan. Hingga kini, ternyata masih belum ada kajian yang dapat membuktikan secara klinikal bahawa kesan menelan sperma bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan.

Menelan sperma tidak dilarang dan tidak berbahaya, tetapi sebelum melakukannya, wanita perlu memperhatikan pelbagai kesannya. Contohnya alahan dan gejala lain seperti loya, sakit kepala, dan reaksi yang tidak diingini.

Kesan menelan sperma, walaupun terdapat nutrien di dalamnya, juga dapat menimbulkan tindak balas psikosomatik. Ini adalah gangguan psikologi yang memberi kesan kepada gangguan fizikal. Jadi hubungan seks dilakukan secara semula jadi, geng!

Baca juga: Ketahui Fakta Unik Tentang Sperma Di Bawah!

Rujukan:

Buzzfeefeednews.com. Perkara yang mesti anda ketahui mengenai simen.

Pengantin.com. Khasiat semen yang sihat.

diri.com. Fakta simen yang menarik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found