Pilihan Nasi yang Selamat untuk Diabetis

Persatuan Diabetes Amerika menasihati pesakit diabetes untuk tidak mengonsumsi lebih daripada 45-60 gram karbohidrat setiap satu hidangan, sehingga gula darah tetap stabil dan selamat. Salah satu jenis karbohidrat yang disyorkan untuk pesakit kencing manis adalah karbohidrat dengan kandungan serat yang tinggi, iaitu sekitar 20-35 gram serat setiap hari.

Sebabnya, serat tidak menaikkan kadar gula dalam darah dengan mudah, dan dapat membantu melambatkan pencernaan makanan. Selain itu, serat dapat mengurangkan lonjakan gula darah. Kemudian jenis beras yang kaya dengan serat, jadi selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes? Lihat lebih banyak maklumat!

Beras apa yang terbaik untuk pesakit kencing manis?

Varian beras adalah sesuatu yang mesti diperhatikan oleh pesakit diabetes. Dilaporkan dari fullplateliving.orgPenyelidikan menunjukkan bahawa menggantikan beras putih dengan beras jenis lain dapat mengurangkan risiko diabetes. Ini kerana beras putih mempunyai indeks glisemik tertinggi berbanding jenis beras lain, yang boleh mengacaukan gula darah di dalam badan.

Makan sepinggan nasi putih setiap minggu dapat meningkatkan peluang semua orang menghidap diabetes hingga 10%. Bayangkan jika anda biasa makan lebih dari 4 hidangan nasi putih seminggu. Nah, ini adalah jenis beras yang baik untuk pesakit diabetes!

nasi coklat

Dalam 100 gram beras perang, terdapat 163.5 kalori, 34.5 gram karbohidrat, 3 gram serat, 1.5 gram lemak, dan 3.4 gram protein. Selain itu, beras perang juga dilengkapi dengan vitamin dan mineral, seperti vitamin B, zat besi, kalsium, dan zink. Dilaporkan dari kesihatan.harvard.edu, indeks glisemik beras perang hanya 50, dan berada dalam kategori rendah. Inilah yang membuat pesakit diabetes disyorkan untuk beralih ke beras perang.

Nasi coklat sebenarnya adalah nasi putih tanpa kuah. Jadi, ia lebih kaya dengan nutrien dan serat. Dua nutrien ini adalah serat dan magnesium. Kedua-duanya telah terbukti bermanfaat untuk mengatur kadar gula dalam darah. Hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Harvard University menunjukkan bahawa pengambilan beras perang secara berkala dapat mengurangkan risiko diabetes sebanyak 16%.

Nasi Basmati

Nasi basmati adalah salah satu jenis beras yang paling sihat untuk pesakit diabetes. Sebabnya, beras basmati mempunyai indeks glisemik sekitar 43-60, dan termasuk dalam kategori indeks glisemik rendah. Indeks glisemik rendah ini memastikan tahap gula dalam darah terkawal.

Kira-kira 100 gram beras basmati putih yang dimasak mengandungi 150 kalori, 3 gram protein, dan 35 gram karbohidrat. Sementara itu, 100 gram beras basmati coklat mengandungi kira-kira 162 kalori, 1.5 gram lemak, 3.8 gram protein, 33.8 gram karbohidrat, dan 3 gram serat. Kandungan serat yang tinggi dalam beras jenis ini juga sangat membantu pesakit diabetes untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Nasi coklat

Pada dasarnya, beras perang adalah beras putih yang tidak berkulit, tetapi hanya menghilangkan lapisan dedak dan kuman. Nasi coklat cenderung lebih manis daripada beras putih, tetapi sedikit pedas dan lebih berkhasiat. Setiap 100 gram beras perang mempunyai 7.9 gram protein, 2.8 gram serat, dan 3.2 gram zat besi. Yang positifnya, anda cenderung kenyang lebih cepat jika anda makan varian beras ini.

Nasi Hitam

Sedikit mirip dengan beras perang, beras hitam juga mempunyai rasa pedas yang unik. Teksturnya kaya dengan serat, membuat nasi hitam memerlukan proses yang lama ketika dimasak. Setiap 100 gram beras hitam mengandungi 9.1 gram protein, 4.8 gram serat, dan 3.5 gram zat besi.

Secara umum, jenis beras di atas sangat baik untuk pesakit diabetes kerana:

  • Kandungan gula lebih rendah daripada beras putih.
  • Tinggi serat, jadi baik untuk kesihatan sistem pencernaan dan diet harian pesakit diabetes.
  • Dapat menurunkan kolesterol yang sering menjadi pencetus penyakit jantung koronari dan strok.
  • Mengandungi pelbagai mineral yang baik untuk sistem saraf, tulang, dan penyembuhan luka.
  • Mampu mencegah barah dan penyakit berjangkit, berkat antioksidan yang banyak.

Tetapi perlu diingat, walaupun semuanya mempunyai indeks glisemik rendah, itu tidak bermaksud anda bebas mengkonsumsi seberapa banyak yang anda mahukan, ya. Terus minum secukupnya agar diet anda lebih sihat, kemudian perbanyak menu sayur-sayuran dan kacang-kacangan.

Kacang-kacangan adalah raja serat, sementara sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan mineral yang baik untuk menjaga gula darah. Gunakan petua ini, agar pesakit kencing manis tetap sihat! (FY / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found