Manfaat Daun Ceri untuk Diabetes | saya sihat

Rakan diabetes mesti biasa dengan ceri atau ceri, bukan? Selalunya juga disebut talok. Bentuknya yang kecil dan rasanya yang manis menjadikan ceri disukai oleh banyak orang. Tetapi ternyata, bukan hanya rasanya enak, ceri mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk daunnya. Terdapat faedah daun buah ceri untuk pesakit kencing manis.

Manusia memerlukan glukosa sebagai sumber nutrien dan tenaga. Di dalam badan, glukosa dikendalikan oleh hormon insulin, sehingga kadarnya tetap normal. Sekiranya terdapat ketahanan insulin, kadar gula dalam darah akan meningkat secara mendadak. Keadaan ini adalah penyebab diabetes.

Diabetes juga boleh menyebabkan banyak komplikasi penyakit, seperti kerosakan buah pinggang, jantung, hati atau hati, strok, dan lain-lain. Oleh itu, untuk mengelakkan diabetes, elakkan makan makanan yang tinggi gula atau karbohidrat. Makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan pengeluaran gula dalam darah tidak terkawal oleh hormon insulin.

Orang yang menghidap diabetes mempunyai gangguan metabolik atau pemprosesan gula di dalam badan. Oleh kerana itu, jika penderita diabetes mengalami luka, ia akan memakan waktu yang lama untuk sembuh atau bahkan tidak akan sembuh. Nah, daun ceri dapat membantu merawat luka diabetes. Ayuh, mari bercakap!

Baca juga: Manfaat Daun Kelor untuk Kencing Manis, Wanita Hamil, dan Menyusu

Khasiat Daun Ceri untuk Kencing Manis

Air daun ceri rebus dapat membantu menyembuhkan luka diabetes. Seorang wanita bernama Ninik Andrianie mempunyai seorang ibu yang mengalami luka diabetes. Luka di pinggangnya tidak sembuh dan semakin parah.

Ninik mencari jalan untuk mengatasi luka tersebut. Rakannya mengesyorkan agar ibunya minum air rebusan daun ceri. Akhirnya Ninik mengeringkan beberapa daun ceri, lalu dia menuangkan air panas ke dalamnya, seperti menyeduh teh.

Ibunya meminum air rebusan dari daun ceri dua kali sehari, dan ternyata luka semakin pulih dan akhirnya sembuh sepenuhnya. Pada awal penggunaannya, ibunya demam. Selain itu, luka juga mengeluarkan banyak nanah. Namun, setelah dua hari memakan rebusan air ceri, nanah berhenti. Namun, luka itu masih berdarah. Setelah sebulan penggunaan daun ceri air rebus, luka mula sembuh. Luka kemudian ditutup dan semakin kecil.

Baca juga: Penemuan Kes Awal Adalah Salah Satu Fokus Kawalan Diabetes

Menurut seorang profesor di Fakulti Perubatan, Universiti Diponegoro, Suhardjono, daun ceri mengandungi saponin dan flavonoid. Kedua-duanya berfungsi sebagai antioksidan dan mempunyai sifat seperti insulin untuk membantu menormalkan gula darah.

Penyelesaian herba daun ceri ini juga dikembangkan oleh pelajar vokasional di Tegal. Mereka mengeringkan daun ceri dengan menggoreng. Setelah kering, daunnya digiling halus dan dibungkus, sehingga mudah digunakan.

Selain mempercepat penyembuhan luka diabetes, rebusan air daun ceri juga mempunyai banyak manfaat kesihatan lain, seperti mengawal fungsi otot jantung, menurunkan kolesterol dan tekanan darah tinggi. Merebus air daun ceri juga dapat digunakan sebagai antiseptik dan anti-radang.

Jadi, anda boleh menggunakan rebusan air ceri untuk membantu proses penyembuhan luka diabetes. Namun, sebelum memakan rebusan air daun ceri, Diabestfriends berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan penggunaannya selamat untuk keadaan Diabestfriends. (UH)

Baca juga: Bahaya, Kurang Tidur pada pesakit diabetes. Inilah cara memperbaikinya!

Sumber:

Institut Penilaian Untuk Teknologi Pertanian (AIAT) Sulawesi Barat. Manfaat Daun Muntingia (Daun Kerson) Sebagai Ubat Kencing Manis. Ogos 2016.

LifeHack. 13 Manfaat Kesihatan Buah Kerson yang Mungkin Anda Tidak Tahu.

Penyelesaian Kesihatan dan Kesihatan Praktikal. MANFAAT KESIHATAN BUAH KERSON / ARATILES.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found