Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Hickey di Leher

Dari acara seks 'panas', bukan sekadar rasa puas yang anda dan pasangan anda dapatkan. Kadang-kadang terdapat tanda ciuman kuat yang ditinggalkan oleh pasangan pada bahagian badan tertentu, seperti leher. Parut ini biasanya berwarna merah kebiruan, yang dikenali sebagai hickey. Secara perubatan, ia tidak berbahaya. Tetapi jika dilihat oleh orang lain, tentu akan membuat anda malu. Dan inilah cara untuk menghilangkan tanda-tanda hickey di leher. Cara menghilangkan hickey di leher Hickey adalah saluran darah kapilari (saluran darah kecil) yang pecah di lapisan kulit dermis. Inilah yang menjadikan hickey sama dengan lebam jika badannya terkena objek keras. Tetapi, lebam adalah keadaan yang lebih parah daripada hickey, kerana terdapat tisu badan yang trauma atau rosak. Sederhananya, hickey tidak sakit ketika ditekan, sedangkan lebam tidak. Hickey akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, adakah cara cepat untuk menyingkirkannya? Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan tanda-tanda hickey di leher atau bahagian badan anda yang lain.

Baca juga: Wah! Adakah Manfaat Ciuman & Pelukan dengan Rakan Kongsi?

  • Menggunakan Kiub Ais

Ais dapat membantu mencegah pembekuan darah, sehingga aliran darah kembali lancar. Cuba tekan badan di mana terdapat hickey dengan ketulan ais, sekerap mungkin. Ini akan membantu hickey pergi lebih cepat.

  • Sudu Sejuk

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan meletakkan sudu logam sejuk di kawasan hickey. Pertama, sejukkan sudu logam di dalam peti sejuk selama 20 minit. Setelah sejuk, tekan sudu di kawasan hickey. Ini dipercayai dapat mengurangkan ukuran dan warna hickey.

  • Kompres Panas

Selain kompres sejuk, anda juga boleh menggunakan kompres hangat. Ambil sapu tangan atau tuala bersih dan rendam dalam air suam. Kemudian, lekatkan pada kulit yang mempunyai hickey selama beberapa minit. Ulangi setiap 4-5 minit. Untuk memudahkannya, anda juga boleh menggunakan kompres hangat yang dijual di farmasi.

  • Sakit gigi

Tahukah anda bahawa tanda hickey boleh berkurang warna dan saiznya jika digosok dengan berus gigi? Dengan menggosok bulu sikat gigi, ia dipercayai dapat merangsang peredaran darah. Namun, jangan gosok terlalu keras kerana ia akan menjadikan hickey lebih kelihatan. Pilih juga berus gigi yang mempunyai bulu lembut. Sebilangan orang yang menggunakan kaedah ini mengatakan bahawa selepas 15 minit, kemerahan hickey mungkin merebak. Tetapi jangan risau, kerana perlahan-lahan kemerahan akan berkurang.

  • Urut Lembut

Agar aliran darah di sekitar hickey kembali lancar, sebilangan orang menyarankan untuk melakukan urutan ringan. Gunakan 2 jari untuk mengurut leher hickey anda dengan corak bulat ke satu arah. Anda boleh meneruskan urutan ke arah lain setelah beberapa minit mengurut. Semasa mengurut boleh digunakan minyak zaitun. Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh menyamarkan bekas hickey dengan menggunakan duit syiling. Kaedah ini sama seperti mengikis. Anda hanya mengembangkan kemerahan yang disebabkan oleh hickey dengan mengikisnya. Orang-orang yang melihatnya akan tertipu oleh bekas hickey dengan memo. Semoga berjaya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found