Kesan Lampu LED Cahaya Biru pada Mata - Guesehat

Kini banyak lampu rumah menyala dengan lampu LED (Diod pemancar cahaya) berbanding dengan cahaya kuning. Ini sesuai dengan kampanye yang dilakukan oleh pemerintah dengan perusahaan yang selama hampir satu dekade terakhir sering mengiklankan kelebihan lampu LED. Ternyata di sebalik lampu LED yang terang terdapat kesan cahaya biru lampu LED pada mata.

Ya, lampu LED jauh lebih cekap tenaga daripada lampu lain. Lampu LED dipercayai dapat menjimatkan 85% kuasa elektrik yang lebih rendah. Tetapi ternyata ada kesan lampu LED pada kesihatan geng!

Lampu LED adalah salah satu inovasi dalam dunia pencahayaan. Oleh itu, penggunaannya tidak hanya di rumah, lampu LED juga telah diterapkan di hampir setiap bangunan di sudut kota dan juga pada alat elektronik sehari-hari. Contohnya, seperti skrin komputer, televisyen dan skrin telefon bimbit. Dengan menjimatkan tenaga elektrik, lampu LED sememangnya lebih mesra alam.

Namun, tahukah anda bahawa penggunaan lampu penjimatan tenaga memberi kesan kepada kesihatan. Contohnya, LED berpotensi merosakkan retina mata dan mencetuskan gangguan tidur.

Baca juga: Kenali Abinal Retina, Salah Satu Punca Buta

Kesan Lampu LED pada Kesihatan: Kerosakan pada Retina Mata

Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh Dr. Celia Sanchez-Ramos dari University of Madrid, diketahui bahawa pengguna mengalami gejala sakit kepala dan gatal-gatal pada kulit setelah terkena lampu LED. Sanches Ramos mengatakan pendedahan cahaya yang berpanjangan, termasuk lampu LED, boleh merosakkan retina mata.

Sebenarnya, retina yang terdiri daripada berjuta-juta sel sangat sensitif terhadap cahaya dan banyak saraf yang berfungsi untuk menangkap semua gambar tertumpu pada kornea dan lensa mata.

Dia menjelaskan bahawa mata tidak dirancang untuk melihat langsung cahaya, tetapi mata diciptakan untuk melihat cahaya. Masalah ini menjadi lebih besar kerana ketika ini pendedahan cahaya LED dari pencahayaan dan elektronik telah disasarkan sejak kecil. Pendedahan berbahaya pada retina mata ini akan mempercepat penuaan tisu retina, menyumbang kepada penuaan, penurunan ketajaman penglihatan dan penyakit degeneratif tertentu.

Dia menerbitkan penyelidikan mengenai kesan lampu LED dalam jurnal Kimia Foto dan Fotologi, menyimpulkan bahawa sinaran LED merosakkan retina dan menyebabkan kerosakan pada sel epitelium retina pigmen. Ini kerana mereka buka rata-rata 6,000 jam setahun, dan kebanyakan waktu itu terdedah kepada cahaya.

Untuk mengurangkan kesan lampu LED terhadap kesihatan. Pakar mengesyorkan agar lampu LED diberikan penapis tambahan untuk mengurangkan silau.

Baca juga: Mencuba Gelas Secara Rawak di Outlet, Boleh Membuat Mata Menjengkelkan!

Kesan lain dari Lampu LED: Mengganggu Irama Tidur

Dipetik dari halaman worldinsidepicture.com, pakar kesihatan mata juga mendapati bahawa kehadiran lampu LED bukan sahaja merosakkan retina, anda tahu. Lebih-lebih lagi, sinaran cahaya LED yang berlebihan seperti kawasan bandar akan menjadikannya lebih terdedah kepada kemurungan, mudah marah dan sukar tidur.

Laporan ANSES (Agensi Makanan, Kesihatan dan Keselamatan Alam Sekitar dan Pekerjaan), dengan memperhatikan bahawa cahaya baru yang keluar dari lampu ini akan sangat mempengaruhi irama biologi dan corak tidur. Ini kerana lensa kristal di mata anda tidak terbentuk sepenuhnya.

Kumpulan kanak-kanak dan remaja sangat terdedah kepada gangguan tersebut. Kesan stroboskopi pada lampu LED yang dipicu oleh turun naik kecil arus elektrik akan menyebabkan sakit kepala, keletihan visual yang akan menyebabkan sukar tidur.

Gangguan irama biologi ini juga diketahui dapat memperburuk gangguan metabolik seperti pada orang yang menderita diabetes, seperti penyakit kardiovaskular dan beberapa bentuk barah.

Sebaiknya anda yang tinggal di bandar besar tidak sering bermalam di luar rumah atau di jalan raya untuk mengelakkan risiko pendedahan LED yang merosakkan retina mata. Bukan hanya lampu jalan di kota yang buruk untuk kesehatan mata, lampu rumah juga bisa berbahaya jika Anda tidak menggunakannya dengan bijak.

Semasa tidur, lebih baik jika anda mematikan lampu utama dan menggantinya dengan lampu yang lebih senyap semasa tidur. Selain itu, jangan terbiasa menatap skrin elektronik sebelum tidur kerana akan menyukarkan anda untuk tertidur .

Baca juga: Kisah Inspirasi Orang Buta Kerana Kelahiran Pramatang

Rujukan:

Perubatan. Pihak berkuasa kesihatan mata.

Ncbi.nlm.nih.gov. Diod pemancar cahaya menyebabkan kerosakan retina dan ketergantungan panjang gelombangnya dalam vivo