Kelebihan Kangkung untuk Diet - GueSehat

Kangkung adalah salah satu sayur yang biasa dimakan oleh orang Indonesia dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Bukan hanya itu, ternyata ada juga manfaat kale untuk diet geng. Kaya dengan nutrien, maka apa faedah kale untuk diet?

Kandungan Nutrien Kale

Sebelum mengetahui faedah kale untuk diet, anda perlu mengetahui kandungan nutrien kale terlebih dahulu. Kale rendah kalori dan lemak, tetapi kaya akan serat, vitamin, antioksidan, dan mineral. Setiap 100 gram kangkung mengandungi 19 kalori.

Kale mengandungi banyak antioksidan fenolik, seperti beta-karoten, lutein, xanthin, dan crytoxanthin. Selain itu, setiap 100 gram kangkung mengandung 55 mg vitamin C. Seperti yang diketahui, vitamin C adalah antioksidan larut dalam air yang berperanan melawan radikal bebas dan melindungi tubuh dari penyakit.

Makan makanan yang kaya dengan vitamin C secara teratur baik untuk memperbaiki tisu di dalam badan, bermanfaat untuk rambut, kulit, dan dapat mencegah anemia, penuaan, dan barah kekurangan zat besi. Bukan hanya vitamin C, kale juga merupakan sumber vitamin A.

Dalam setiap 100 gram kangkung, terdapat 6,300 IU vitamin A. Vitamin A penting untuk kulit, rambut, dan penglihatan yang sihat. Vitamin satu ini juga berfungsi sebagai antikanker, mencegah penuaan, dan berperanan dalam memperbaiki sel atau tisu dalam tubuh manusia.

Kangkung mengandungi vitamin B kompleks, seperti riboflavin, niasin, vitamin B6, dan asid folik yang penting untuk proses metabolisme tubuh. Sayuran hijau ini juga mengandungi mineral, seperti zat besi, kalsium, kalium, magnesium, mangan, dan fosfor.

Dengan pelbagai kandungan nutrisi, kale mempunyai rasa manis dan lembut dengan tekstur yang sedikit berlendir. Sebelum memproses atau memasak, pastikan anda membersihkan kangkung terlebih dahulu di bawah air yang mengalir. Oleh itu, kangkung lebih baik dimasak dengan menumis atau mendidih.

Khasiat Kangkung untuk Kesihatan

Seperti yang kita ketahui, sayur-sayuran tentunya mempunyai pelbagai kandungan khasiat dengan pelbagai khasiat. Ayuh, ketahui faedah kale untuk kesihatan berikut sebelum mengetahui faedah kale untuk diet!

1. Meningkatkan Sistem Imun

Kaya dengan nutrien, sayuran berdaun hijau ini dipercayai dapat meningkatkan sistem imun jika dibandingkan dengan suplemen vitamin C. Pengambilan kale secara berkala juga dipercayai dapat meningkatkan kesihatan tulang dan berperanan dalam meneutralkan dan menghilangkan toksin dalam badan.

2. Mengatasi Masalah Anemia

Zat besi adalah mineral yang diperlukan oleh tubuh, terutama oleh sel darah merah yang berguna untuk pembentukan hemoglobin. Kaya dengan zat besi, kangkung dapat mengatasi masalah anemia. Kangkung juga boleh menjadi pilihan sayur bagi ibu hamil yang ingin memenuhi pengambilan zat besi mereka.

3. Bertindak sebagai Anti Diabetes

Pakar mendedahkan bahawa memakan kale secara berkala dapat meningkatkan daya tahan terhadap diabetes yang disebabkan oleh tekanan oksidatif. Kangkung juga dimakan dengan baik untuk merawat diabetes kehamilan secara semula jadi. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang menghidap diabetes pasti perlu berjumpa doktor sebelum memakan kale untuk menyokong rawatan diabetes.

4. Mencegah Penyakit Jantung

Kangkung mengandung vitamin A, C, dan beta-karoten yang tinggi yang bertindak sebagai antioksidan untuk mencegah radikal bebas dan mencegah kolesterol teroksidasi. Kolesterol teroksidasi melekat pada dinding saluran darah menyebabkan penyumbatan saluran darah yang boleh menyebabkan strok dan serangan jantung.

Folat yang terkandung dalam kale juga dapat mengurangi bahan kimia yang berpotensi berbahaya yang disebut homocysteine. Sekiranya tahap homosistein tinggi, ia akan menyebabkan serangan jantung atau strok. Selain itu, magnesium juga menurunkan tekanan darah dan mencegah penyakit jantung.

5. Mencegah Kanser

Kangkung mengandungi 13 jenis antioksidan yang berbeza. Semua antioksidan yang berbeza ini menyingkirkan radikal bebas dari tubuh sehingga menghalang pertumbuhan sel barah. Inilah yang menjadikan sayur-sayuran berdaun hijau ini enak dimakan untuk mencegah barah.

6. Baik untuk Mata

Sayuran berdaun hijau ini mengandungi lutein, karotenoid, dan vitamin A, yang berperanan penting dalam kesihatan mata. Bukan hanya itu, kale dapat meningkatkan kadar glutathione yang dapat mencegah katarak.

7. Menghalang Penuaan Pramatang

Kangkung kaya dengan antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel dalam tubuh akibat radikal bebas. Dengan memakan kangkung, sel kulit akan lebih kuat dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari dan ini dapat mengurangkan risiko penuaan dini.

Kelebihan Kale untuk Diet

Tidak hanya mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, terdapat juga manfaat kale untuk diet. Mengonsumsi kale yang kaya serat secara berkala diyakini dapat menurunkan berat badan dan dapat memudahkan pencernaan bagi orang yang mengalami sembelit atau sukar buang air besar.

Selain itu, menurut penelitian, kale juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida secara semula jadi.

Nah, sekarang anda tahu kandungan nutrien dan faedah kale untuk diet? Dengan pelbagai kandungan nutrisi, ternyata kangkung dapat menurunkan berat badan dan dapat memudahkan pencernaan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendapatkan faedah mengikut keadaan kesihatan anda, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan atau masalah mengenai kesihatan dan ingin berunding dengan pakar, jangan ragu untuk berjumpa doktor dan gunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' yang terdapat pada aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ingin tahu? Mari cuba ciri, geng sekarang!

Sumber:

Gila Gaya. 2019. 15 Manfaat Terbaik Bayam Air untuk Kulit, Rambut, dan Kesihatan .

Pemakanan dan Anda. Fakta pemakanan Kangkong (bayam air) .

Universiti Florida. Kangkong - Ipomoea aquatica Forsk., Juga Ipomoea reptans Poir.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found