Kenali Punca Kanak-kanak Tidak Boleh Diam

Anak kecil anda tidak boleh duduk diam di kelas atau di rumah? Adakah anda ingin berlari sepanjang masa, kadang-kadang menimbulkan kerusuhan? Ramai ibu bapa segera melabelnya sebagai anak hiperaktif atau dengan ADHD (Kekurangan Perhatian dan Gangguan Hiperaktif). Lebih-lebih lagi, banyak kanak-kanak mengalami masalah ini dengan ciri atau gejala yang serupa.

Perbezaan Antara Kanak-kanak dengan ADHD dan Kanak-kanak Aktif

Terdapat perbezaan antara kanak-kanak dengan ADHD dan kanak-kanak yang hanya aktif atau tidak boleh diam. Sebelum salah melabelkannya, kenal pasti perbezaan gejala!

Kanak-kanak dengan ADHD

Berikut adalah beberapa ciri kanak-kanak hiperaktif:

 • Tidak dapat memberi tumpuan

Lebih dari 5 minit, kanak-kanak hiperaktif biasanya akan langsung terganggu oleh perkara lain. Oleh itu, mengharapkan dia duduk diam selama 10 minit adalah mustahil.

 • Cenderung sukar memahami perintah

Kanak-kanak hiperaktif sukar memahami perintah, walaupun dalam bahasa yang paling mudah.

 • Hobi merosakkan perkara

Kerana mereka tidak dapat fokus, kanak-kanak hiperaktif cenderung untuk bermain-main dengan mainan mereka. Contohnya, semasa menyusun blok bangunan , dalam masa yang singkat dia akan membuat kekacauan lagi

 • Tidak tahu perkataan penat

Tidak seperti kanak-kanak pada umumnya, kanak-kanak hiperaktif mempunyai banyak tenaga sehingga mereka tidak pernah merasa letih. Sepanjang hari, dia boleh melompat-lompat, berlari ke sana kemari. Bagaimanapun, ansuran dan mungkin membuat ibu pusing.

Baca juga:Kanak-kanak Suka Menjerit? Atasi dengan 9 Cara Ini!
 • Cenderung tidak sabar

Kerana sukar memberi tumpuan, kanak-kanak hiperaktif juga cenderung tidak sabar. Selain sukar menyiapkan kerja yang sedang dilakukan, anak ini juga mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi terhadap apa yang dilakukan oleh anak-anak lain.

 • Agak sukar untuk bersosial

Walaupun mereka suka tidak peduli dengan persekitaran mereka, kanak-kanak hiperaktif mudah terganggu oleh perkara kecil. Oleh itu, agak sukar untuk bersosial.

tumbuh_feel_confident_children

Hanya Anak yang Aktif

Berikut adalah beberapa ciri kanak-kanak yang hanya aktif:

 • Walaupun sukar untuk tetap diam, kanak-kanak masih dapat memberi tumpuan

Kanak-kanak yang aktif sangat senang bergerak. Namun, dia masih tahu masa dan tempat. Apabila tiba masanya untuk fokus pada satu perkara, dia dapat melakukannya dengan baik.

 • mengikut

Walaupun mereka cenderung untuk berdebat ketika mereka tidak menyukai atau bersetuju dengan sesuatu, anak-anak yang aktif masih boleh diajak untuk mematuhi. Sudah tentu, pendekatan mesti tepat.

 • Boleh bermain secara membina

Berbeza dengan kanak-kanak hiperaktif yang cenderung merosakkan, kanak-kanak aktif masih boleh membina atau melakukan sesuatu tanpa memusnahkannya.

Baca juga: Ajar Anak tentang Toleransi dengan cara ini Ayo, Ibu!
 • Ada kalanya anda penat

Tenang, tidak kira seberapa aktif anak anda, anak anda akan tetap merasa letih bila tiba masanya. Dia mungkin berhenti bermain kerana tertidur. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kanak-kanak aktif mempunyai waktu rehat yang lebih sedikit daripada kanak-kanak lain.

 • Walaupun bersemangat, kanak-kanak masih boleh lebih sabar

Kanak-kanak yang aktif cenderung lebih bersemangat dalam menyelesaikan sesuatu. Perbezaan dengan kanak-kanak yang hiperaktif dan aktif masih boleh lebih sabar. Namun, dia biasanya juga berusaha menyelesaikan sesuatu secepat mungkin. Jadi, selepas itu dia dapat melakukan perkara lain.

 • Dapat mengawal emosi dengan baik

Selain tidak mudah menangis, kanak-kanak yang aktif biasanya dapat mengawal emosi mereka dengan baik. Apabila badan letih, maka anak ini mudah terganggu atau sedih. Dengan bantuan doktor, anda dapat mengetahui mengapa anak anda tidak boleh duduk diam. Sekiranya terbukti hiperaktif, rawatan perubatan yang sesuai mesti dilakukan dengan segera.

Baca juga: Helikopter Keibubapaan, Baik atau Buruk untuk Perkembangan Anak?

Beberapa Kemungkinan Penyebab Kanak-kanak Tidak Boleh Diam:

Di samping itu, ada kemungkinan lain untuk anak itu tidak dapat tinggal diam:

 1. Kanak-kanak aktif dan tidak mendapat cukup masa latihan.
 2. Kanak-kanak mempunyai masalah kesihatan pada otot mereka.
 3. Anak berasa tidak selesa kerana faktor lain, seperti kerusi tidak selesa untuk duduk atau pakaiannya terlalu sempit atau tebal.
 4. Kanak-kanak tidak cukup rehat. Walaupun dalam beberapa keadaan dia mengantuk, dalam beberapa keadaan dia sangat gelisah sehingga dia tidak dapat diam.
 5. Kanak-kanak itu lapar, dahaga, atau harus pergi ke bilik mandi untuk membuang air kecil atau buang air besar.

Oleh itu, agar anda tidak hanya melabel, perhatikan dengan teliti agar anda dapat mengenal pasti punca ketidakupayaan anak anda untuk diam, Ibu. (AS)

Sumber:

Kanak-kanak St. Louis. Mengapa Tingkah Laku Anak Anda Tidak Bererti ADHD.

Kakitangan Media. Dua Puluh Sebab Mengapa Anak Tidak Boleh Duduk.

gegelung. Anak Tidak Mahu Diam, Aktif atau Hyperaktif Anak?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found