Abang Suka Mengganggu Kakaknya | Saya sihat

Orang mengatakan bahawa jika anda mempunyai banyak anak, anda akan mendapat banyak rezeki. Selain rumah menjadi lebih sibuk dan menarik, semakin banyak cinta akan meluap. Eh ... tapi kenapa kakak suka mengganggu adik-adiknya, ya? Adakah itu tanda dia cemburu?

Sebaik-baiknya, anak-anak bergaul dengan semua adik-beradik mereka. Malangnya, pada hakikatnya ini tidak selalu berlaku. Sebenarnya, menurut satu artikel di Dapatan Kajian, bilangan pengganggu terbesar dalam keluarga adalah kakak. Sementara itu, yang paling rentan menjadi mangsa adalah adik-beradik bongsu, baik lelaki dan perempuan.

Punca Abang Selalunya Mengganggu Kakaknya

Menurut kajian di University of Warwick, berikut adalah beberapa sebab mengapa adik-beradik yang lebih tua suka mengganggu adik-adik mereka, sehingga mereka menangis kerana marah atau takut.

 • Model keibubapaan atau gaya keibubapaan.
 • struktur keluarga.
 • Interaksi sosial awal.
 • Sifat atau perangai anak.

Menurut Dieter Wolke, PhD., Dalam jurnal Persatuan Psikologi Amerika, persaingan saudara atau persaingan saudara dianggap normal dalam keluarga. Semua kanak-kanak pasti mengalaminya, baik sebagai pelaku buli dan juga mangsa. Malangnya, kerana cenderung tidak dipandang serius, banyak ibu bapa tidak menyedari kesan jangka panjang yang boleh ditanggungnya di kemudian hari.

Tiga kesan jangka panjang dari persaingan saudara Yang paling kerap dijumpai adalah:

 • Perasaan kesunyian pada mangsa.
 • Kenakalan meningkat, baik untuk pelaku dan mangsa.
 • Masalah kesihatan mental.

Beberapa Contoh Cara Saudara Mengganggu Kakaknya

Bagaimana seorang abang biasanya mengganggu adiknya? Buli kerana persaingan saudara boleh jadi:

 • Kekerasan psikologi, seperti mengejek adik-adik dengan nama yang menyakitkan.
 • Kekerasan fizikal, seperti memukul, menendang, atau mendorong.
 • Penyalahgunaan emosi, seperti sengaja tidak mengajak adik-adik bermain atau berbohong kepada Ibu dan Ayah ketika membuli adik-adik mereka.

Satu kajian di Britain melihat kanak-kanak yang dilahirkan pada tahun 1991-1992 dan bagaimana keadaan ibu mereka. Banyak faktor memainkan peranan utama di latar belakang sebabnya persaingan saudara dalam keluarga, misalnya usia anak, status perkahwinan ibu (masih bersama bapa atau menjadi ibu tunggal), hingga bilangan anak dalam keluarga.

Ternyata faktor terbesar yang menyebabkan adik-adik mengganggu adik mereka di rumah adalah sebilangan besar anak-anak. Kecemburuan yang anda rasakan disebabkan oleh persaingan untuk mendapatkan perhatian orang tua, sehubungan dengan pengagihan wang saku, mainan, dan banyak lagi.

Tanda-tanda tekanan pada anak-anak sendiri termasuk sukar tidur, tidak membuat kerja rumah, suka memberontak, dan perubahan keperibadian. Sekiranya anda mengesan tanda-tanda ini pada saudara atau saudari, segera berjumpa pakar untuk terapi keluarga.

Bagaimana Menghentikan Saudara daripada Mengganggu Saudara?

Sebenarnya, kanak-kanak harus belajar mengurus konflik seawal mungkin. Jadi, mereka akan terbiasa menangani perbezaan pendapat ketika mereka dewasa. Namun, bagaimana jika konflik itu membawa kepada pertengkaran atau pertengkaran? Sebelum mereka saling menyakiti, sudah tiba masanya Ibu dan Ayah melangkah masuk. Beberapa cara di bawah boleh dicuba:

 1. Hentikan keganasan dengan segera

Abang dan kakak mula saling memukul dan mengejek? Segera pisahkan mereka, Ibu. Katakan kepada mereka berdua bahawa tingkah laku kasar seperti itu tidak boleh diterima di rumah. Beritahu mereka bahawa tingkah laku agresif dan ganas tidak akan ditoleransi.

Kemudian, mendisiplinkan keduanya mengikut punca mereka. Ajar saudara dan saudari untuk saling menghormati walaupun mereka tidak bersetuju dengan sesuatu. Tunjukkan juga contoh hubungan yang sihat.

 1. Jadikan anak yang menjengkelkan terlebih dahulu untuk mengambil tanggungjawab

Apa pun alasannya, beritahu anak-anak bahawa membuli saudara mereka adalah pilihan mereka. Tekankan bahawa berbuat demikian boleh menyakiti saudara mereka. Lagipun, bukankah mereka sendiri juga tidak mahu mendapat rawatan yang sama?

Bagaimana anda menghalang anak anda mengulangi perkara buruk? Anda perlu memberikan akibat yang sewajarnya, apakah dia harus dihukum dan meminta maaf kepada saudaranya di hadapan anda atau kehilangan haknya buat sementara waktu, seperti memotong waktu bermain atau tidur lebih awal?

Pastikan hukuman setimpal dengan tahap buli yang teruk. Namun, akan lebih baik sekiranya hukuman itu dapat menyedarkan si kakak agar dia tidak lagi mengganggu adiknya. Bukan itu sahaja, adik-beradik juga mesti diajar untuk menghormati kakak mereka.

 1. Mencegah rasa cemburu antara adik beradik

Cemburu itu wajar, tetapi jangan biarkan ia diperburuk oleh perlakuan tidak adil anda. Elakkan melabel kanak-kanak, seperti si Bijakdan pemalas. Terutama apabila perkara fizikal dibandingkan, seperti mengatakan secara terang-terangan bahawa kakak anda lebih cantik daripada kakak anda.

Walaupun saudara dan saudari mempunyai kualiti yang berbeza sebagai anak, pastikan kedua-duanya unik dan berharga. Apabila keperluan saudara dan saudari dipenuhi, tidak ada lagi rasa cemburu sehingga timbul keinginan untuk saling mencampuri.

 1. Berikan contoh supaya anak-anak saling menghormati

Anak-anak adalah peniru ibu bapa yang sempurna. Ibu dan Ayah dapat memberikan contoh yang baik dengan saling menghormati. Sekiranya hubungan antara Ibu dan Ayah harmoni, anak-anak akan mengikutinya. Jemput anak itu menjadi kawan baik kepada saudara kandungnya terlebih dahulu. Ibu juga dapat memberikan contoh dengan cara lain, seperti membaca buku cerita yang penuh dengan nilai falsafah keluarga.

 1. Ajar empati

Berkaitan dengan perkara sebelumnya, ajar anak-anak berempati untuk mencegah buli daripada terus berlanjutan. Kanak-kanak yang menyedari bahawa buli hanya akan menyakiti orang lain bermakna mereka sudah mempunyai kepekaan sosial yang baik. Sebenarnya, empati dapat meningkatkan kecerdasan emosi anak.

 1. Mengajar bagaimana menyelesaikan konflik dan menyelesaikan masalah

Kanak-kanak tidak tahu secara automatik bagaimana menyelesaikan konflik dan menyelesaikan masalah. Daripada menjadi bising, lebih baik mengajak anak-anak untuk bekerjasama dalam menyelesaikan masalah mereka.

 1. Berusaha mencegah buli

Lalu, bagaimana untuk mengelakkan kakaknya mengganggu adiknya lagi? Awasi interaksi mereka sebentar. Sekiranya saudara yang lebih tua mula mengganggu adik lelakinya lagi, walaupun sesuka hati, perhatikan reaksi adik lelaki itu. Sekiranya adik lelaki kelihatan normal atau bertindak balas dengan lebih bijak, ini bermaksud bahawa adik boleh mempertahankan dirinya sendiri. Jangan lupa, selalu ingatkan anak-anak bahawa saling mencintai jauh lebih baik.

Tidak perlu merasa seperti anda ibu bapa yang buruk jika anda ingin mengganggu adik lelaki anda. Itu hanya cara mereka untuk berinteraksi dan menyesuaikan diri antara satu sama lain. Yang paling penting, perhatikan interaksi mereka sambil selalu mengingatkan anak-anak untuk saling mencintai. (AS)

Rujukan

Hasil Kajian: Cinta Saudara? Kajian mendedahkan mengapa Adik-adik Beradik Tua Buli, Bersaing dengan Anak-Anak Yang Lebih Muda

Keluarga Sangat Baik: 7 Cara Ibu Bapa Dapat Mengatasi Masalah Buli Saudara

Surat Harian: Kakak lelaki tua sebenarnya adalah pengganggu terbesar: Kajian terhadap 6,838 kanak-kanak menyokong apa yang selalu disyaki oleh adik-adik (dan lebih buruk lagi dalam keluarga yang lebih besar)

Reuters: Adik-beradik yang lebih muda dengan kakak lelaki lebih cenderung untuk dibuli

Garis Kesihatan: Apa yang Harus Dilakukan Ketika Pembuli Terbesar Anak Anda Beradik

Memperkasakan Ibu Bapa: Adik Beradik di Rumah Anda? (Nyatakan Cease-fire Sekarang!)

Keluarga Terlibat: Ketika Adik-beradik saling menyakitkan

Berita Deseret: Mengapa buli saudara lebih cenderung berlaku dalam keluarga yang mempunyai beberapa anak - dan mengapa ia harus diberi perhatian serius


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found