Khasiat Kalium untuk Diabetes

Kalium adalah jenis elektrolit yang penting. Nama lain untuk kalium ialah kalium. Selain kalium, terdapat beberapa jenis elektrolit lain yang penting bagi tubuh, iaitu natrium, klorida, kalsium, dan magnesium. Sekarang bercakap mengenai kalium, apa faedah kalium bagi penghidap diabetes?

Ginjal membantu mengatur jumlah elektrolit dalam badan, termasuk kalium. Kalium berfungsi untuk melakukan impuls saraf, membantu mengatur degupan jantung, dan membantu otot berkontrak. Kalium juga berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan cairan dalam sel-sel badan.

Baca juga: Saranan untuk Mineral dan Vitamin untuk Diabetes

Tahap Kalium Biasa

Selagi buah pinggang berfungsi dengan normal, organ-organ ini akan mengatur jumlah kalium yang diperlukan oleh tubuh. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap diabetes yang mempunyai penyakit buah pinggang harus berhati-hati dengan pengambilan kalium kerana tahapnya boleh menjadi terlalu tinggi di dalam badan ketika ginjal tidak berfungsi dengan baik.

“Terlalu banyak kalium berbahaya seperti terlalu sedikit. Tahap kalium normal atau selamat berkisar antara 3.7 hingga 5.2 milliequivalents per liter (mEq / L). Sekiranya tahap kalium berada di atas atau di bawah angka tersebut, itu boleh membahayakan kesihatan anda, "kata Amy Campbell, pakar diet di Langkah Baik.

Tahap kalium yang tinggi dalam darah atau hiperkalemia sering berlaku akibat kerosakan buah pinggang. Biasanya, kerosakan buah pinggang disebabkan oleh kadar gula darah yang tidak terkawal. Penyakit buah pinggang kronik adalah salah satu komplikasi utama diabetes, yang sering disebut sebagai penyakit buah pinggang diabetes atau nefropati diabetes.

Kalium tinggi boleh berlaku jika seseorang menghidap ketoasidosis diabetes (DKA), keadaan metabolik serius yang lebih biasa pada diabetes jenis 1. Sekiranya anda tidak mengekalkan tahap kalium yang betul, anda boleh mengalami pelbagai gejala yang bermula dari kekejangan otot sederhana. kepada keadaan yang lebih serius seperti: sawan.

Baca juga: Makanan Ini Seakan Sihat Untuk Diabetes, Tetapi Tidak!

Kesan Kekurangan Kalium pada Orang yang Menghidap Diabetes

Menurut penyelidik, kalium mempengaruhi keadaan penghidap diabetes. Penyelidik dari Sekolah Perubatan di Universiti Johns Hopkins telah menghubungkan tahap kalium rendah dengan insulin dan tahap glukosa tinggi berkait rapat dengan diabetes.

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2011 mendapati bahawa orang yang mengambil ubat diuretik untuk merawat tekanan darah tinggi lebih cenderung mengalami kekurangan kalium. Hasilnya adalah risiko menghidap diabetes. Walaupun begitu, pengambilan makanan tambahan yang mengandungi kalium tidak akan menyembuhkan diabetes.

Sekiranya Diabestfriend mempunyai penyakit buah pinggang kerana diabetes, dan kadar kalium yang tinggi, melebihi 5,2 mEq / L, doktor akan mengesyorkan anda menjalani diet untuk mengurangkan jumlah kalium yang anda dapat dari makanan yang anda makan. Walau bagaimanapun, jika tahap kalium anda melebihi 6 mEq / L, doktor anda akan menetapkan ubat yang akan membantu mengeluarkan kalium dari badan.

Cara lain untuk mengurangkan kadar kalium dalam badan adalah dengan membatasi pengambilan kalium hingga 4.7 gram kalium sehari. Kedengarannya rumit, tetapi anda boleh melakukannya dengan memantau pengambilan harian anda menggunakan jurnal makanan dan secara aktif mengawasi berapa banyak kalium dalam makanan yang anda makan.

Beberapa makanan dengan kadar kalium tinggi adalah kentang panggang, yogurt, kacang ginjal, pisang, alpukat, pic, dan kacang. Bukannya Diabestfriend tidak boleh lagi memakan makanan ini, tetapi mereka mesti memperhatikan bahagian yang dimakan dan tidak terlalu kerap memakannya.

Sebagai tambahan, Diabestfriend tidak boleh menggunakan pengganti garam atau mengambil suplemen kalium, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor. Rakan diabetes juga harus mengehadkan pengambilan makanan yang diproses kerana hidangan ini merupakan sumber kalium yang sangat tinggi. Dengan mengikuti diet yang sihat, Diabestfriend dapat mengawal kadar kalium dalam badan dan dapat mengatasi diabetes.

Baca juga: Inilah 6 Mineral Penting Yang Diperlukan Badan Anda!

Rujukan:

Pengurusan Kendiri Diabetes. Kekuatan Kalium

Garis Kesihatan. Apakah Sambungan Antara Diabetes dan Kalium?