Tabu makanan untuk penghidap psoriasis - GueSehat

Seseorang yang didiagnosis dengan psoriasis pada amnya mengalami gejala, seperti ruam, gatal-gatal, kulit yang kelihatan bersisik, malah boleh menebal. Gejala-gejala psoriasis memang boleh bertambah teruk kerana pelbagai faktor, salah satunya adalah makanan. Lalu, apakah sekatan diet bagi penderita psoriasis?

Tabu makanan untuk penghidap psoriasis

Agar gejala psoriasis anda tidak bertambah buruk, berikut adalah beberapa pantang larang makanan untuk penghidap psoriasis yang perlu anda ketahui!

1. Cili

Makan kari pedas atau makanan lain yang banyak menggunakan cili akan mencetuskan keradangan atau keradangan kronik dalam jangka masa panjang. Untuk mengelakkan keadaan ini, penghidap psoriasis tidak disarankan untuk makan makanan pedas.

2. Minuman Beralkohol

"Gejala psoriasis mungkin bertambah buruk walaupun anda mengambil alkohol walaupun dalam jumlah kecil," kata Chelsea Marie Warren, pakar pemakanan dari Amerika Syarikat. Alkohol boleh membuka saluran darah di kulit. Apabila saluran darah melebar, sel darah putih, termasuk sel T, dapat memasuki lapisan luar kulit dengan lebih mudah.

3. Makanan Sampah

Makanan ringan, makanan yang mengandung banyak lemak jenuh dan lemak trans, atau makanan dengan kandungan gula tinggi dapat memicu keradangan. Lain daripada itu, makanan ringan biasanya juga tinggi kalori dan penderita psoriasis sering mengalami masalah berat badan.

"Sekiranya anda mempunyai psoriasis dan berat badan berlebihan, anda juga berisiko mendapat penyakit jantung dan gangguan saluran darah yang lain," kata dr. Jerry Bagel yang merupakan pakar di Pusat Rawatan Psoriasis Pusat New Jersey.

4. Daging Merah

Daging merah adalah salah satu larangan diet bagi penghidap psoriasis. Daging merah mengandungi lemak tak jenuh ganda atau asid lemak tak jenuh ganda yang juga dikenali sebagai asid arakidonik.

"Lemak jenis ini dapat memperburuk gejala psoriasis kerana dapat dengan mudah diubah menjadi sebatian yang memicu keradangan," kata Chelsea. Selain daging merah, daging olahan, seperti sosej, anda juga perlu mengelakkan.

5. Produk Tenusu

Produk tenusu juga mengandungi asid arakidonat, yang dapat mencetuskan keradangan. "Susu lembu adalah penyebab terbesar, terutama jika mengandung protein kasein," kata Chelsea, pakar pemakanan dari Amerika Syarikat. Bukan hanya produk tenusu, kuning telur juga mengandungi asid arakidonik yang tinggi.

Diet untuk Pesakit Psoriasis

Tidak ada pendekatan khusus yang harus diterapkan untuk mengobati psoriasis. Namun, anda yang mempunyai psoriasis perlu memperhatikan diet dan menjaga berat badan yang sihat. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan sekiranya anda menghidap psoriasis!

  • Elakkan pengambilan gula secara berlebihan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mengambil terlalu banyak gula akan menjadikan keradangan atau keradangan di dalam badan menjadi lebih teruk. Oleh itu, penghidap psoriasis harus mula mengurangkan pengambilan gula.
  • Minum banyak air. Dengan meminum banyak air, anda membantu kulit anda kekal terhidrat. Minum air secukupnya setiap hari juga dapat mengelakkan kulit kelihatan kering.
  • Elakkan makanan yang boleh mencetuskan gejala. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda yang mempunyai psoriasis tidak boleh makan atau mengelakkan makanan pedas, makanan ringan, daging merah atau lemak tepu, produk tenusu, atau minuman beralkohol berlebihan.
  • Makan makanan yang mengandungi vitamin D dan lemak omega-3 . Salmon dan biji rami boleh menjadi pilihan omega-3 terbaik untuk orang yang mempunyai psoriasis.

Oleh itu, anda sekarang tahu apa batasan diet bagi penghidap psoriasis? Agar gejala psoriasis tidak bertambah buruk atau teruk, mari kita mula mengelakkan geng! Oh ya, jika anda ingin berjumpa doktor, jangan ragu untuk menggunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' yang terdapat pada aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Lihat ciri-ciri sekarang!

Sumber:

Pencernaan pembaca. 7 Makanan yang Anda Makan yang Membuat Psoriasis Anda Lebih Buruk .

Kesihatan Setiap Hari. 2017. 8 Makanan Yang Mungkin Menyebabkan Penyakit Psoriasis .

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Bagaimana diet boleh mempengaruhi psoriasis?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found