Mengapa Wanita Hamil Sering Mengantuk? | Saya sihat

Semasa mengandung, anda mengalami banyak perubahan, baik secara fizikal dan emosi. Sebilangan ibu mungkin merasa mengantuk lebih kerap semasa mengandung. Sebenarnya mengapa wanita hamil sering mengantuk? Ayuh, ketahui mengapa wanita hamil sering mengantuk di bawah!

Mengapa Wanita Hamil Sering Mengantuk?

Semasa anda hamil, hormon boleh mempengaruhi tubuh, mood, metabolisme, perubahan fizikal, dan pola tidur anda. Keletihan dan sering mengantuk adalah tanda awal kehamilan yang dialami hampir semua wanita hamil pada trimester pertama.

Rasa letih dan sering mengantuk pada awal kehamilan biasanya akan menurun pada trimester kedua. Keletihan ini dapat muncul semula pada trimester ketiga. Walaupun keletihan boleh berbeza-beza, sebilangan wanita hamil akan merasa mengantuk lebih kerap pada trimester ini.

Petua Tidur yang Baik untuk Wanita Hamil kerana Keletihan

Sebilangan ibu sering mengantuk kerana keletihan. Namun, sebilangan ibu mungkin sukar tidur. Tidak kira seberapa letih anda, anda harus mengelakkan penggunaan ubat-ubatan bebas untuk membantu anda tidur. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk tidur walaupun anda merasa letih, inilah caranya anda boleh melakukannya!

1. Wujudkan suasana yang memungkinkan untuk tidur

Agar badan dapat tidur nyenyak, tetapkan suhu bilik tidur menjadi sedikit lebih sejuk daripada suhu di bilik lain. Sekiranya perlu, matikan lampu. Dengan cara itu, badan akan menghantar isyarat untuk berehat.

Sekiranya anda merasa kurang tidur pada waktu malam, cubalah tidur siang. Tidur siang yang kerap semasa mengandung akan mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah.

2. Ambil Makanan dengan Nutrisi Seimbang dan Cuba Kekal Terhidrat

Pada trimester awal, kehamilan dapat menurunkan tekanan darah dan kadar gula darah. Ini boleh membuatkan anda berasa letih. Namun, kurang tidur dan kurang tidur dapat membuat kadar gula dalam darah meningkat dan meningkatkan risiko diabetes kehamilan.

Cuba jaga kadar gula dalam darah dan makan makanan yang seimbang. Sekiranya anda sering merasa lapar, cubalah makanan ringan yang sihat, seperti buah. Makan makanan yang tinggi protein untuk mengatasi keletihan. Pastikan anda minum banyak air juga, okey?

3. Elakkan Kafein Selepas Makan Siang

Kafein dapat membuat anda tetap terjaga dan mengalami masalah tidur. Ia juga dapat menjadikan janin aktif, seperti menendang ketika anda sedang berusaha tidur. Pakar menasihatkan wanita hamil untuk membatasi pengambilan kafein kurang dari 200 mg sehari.

4. Manjakan Diri Anda

Agar anda dapat tidur, cubalah mandi air suam sebelum tidur. Pakai pakaian lembut dan mainkan muzik instrumental yang menenangkan. Dengan cara itu, anda akan lebih mudah tidur ketika anda letih.

5. Bersenam

Salah satu petua bagi ibu hamil untuk tidur nyenyak dan tidak menghadapi masalah tidur kerana keletihan adalah bersenam. Tidak hanya tidur lebih lena, The American College of Obstetricians and Gynecologists menyatakan bahawa bersenam semasa mengandung mempunyai banyak faedah, seperti mengurangkan sakit belakang.

Manfaat lain semasa bersenam termasuk melegakan sembelit, mengurangkan risiko diabetes kehamilan, preeklamsia, meningkatkan kecergasan keseluruhan, menguatkan jantung dan saluran darah, dan mengekalkan berat badan yang ideal semasa kehamilan. Pilihan senaman yang sesuai untuk wanita hamil adalah berjalan kaki, yoga, berenang, pilates, atau yoga.

Jadi, alasan wanita hamil sering mengantuk adalah kerana perubahan hormon dan berasa letih. Walaupun begitu, tidak semua wanita hamil sering mengantuk. Sebilangan wanita hamil sukar tidur ketika penat. Ayuh, cuba petua di atas jika anda menghadapi masalah tidur!

Rujukan

Garis Kesihatan. 2019. Selamat Datang di Keletihan Kehamilan: Yang Paling Lelah Yang Pernah Anda Rasa .

Apa yang Harapkan. 2019. Keletihan Semasa Kehamilan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found