Prosedur Bronkoskopi - Saya Sihat

Gang Sihat pernah mendengar istilah bronkoskopi? Sekiranya tidak, bronkoskopi adalah prosedur perubatan untuk memeriksa bahagian dalam paru-paru, hingga ke bronkus, yang merupakan kawasan di mana pertukaran udara berlaku di paru-paru.

Prosedur bronkoskopi dilakukan dengan kerap. Biasanya untuk mendiagnosis kehadiran penyakit di paru-paru. Dengan prosedur bronkoskopi, sebarang kelainan dapat dijumpai di paru-paru kerana alat ini dilengkapi dengan kamera. Walaupun objek kecil dihirup secara tidak sengaja dan memasuki paru-paru, ia boleh dikeluarkan dengan menggunakan prosedur bronkoskopi.

Adakah prosedur bronkoskopi menyakitkan? Bagaimana persiapannya?

Baca juga: Batuk selama lebih dari 3 minggu, berhati-hati dengan gejala TB!

Tujuan Prosedur Bronkoskopi

Prosedur bronkoskopi dilakukan dengan memasukkan alat berbentuk tiub kecil seperti tiub fleksibel yang disebut bronkoskop, ke dalam paru-paru. Peranti dimasukkan melalui lubang hidung atau mulut. Di hujung tiub bronkoskop terdapat lampu dan kamera.

Tujuan prosedur bronkoskopi adalah untuk memeriksa jangkitan, tumor, atau penyakit pada paru-paru. Prosedur bronkoskopi biasanya cepat dan tidak menyakitkan. Jadi, Gang Sihat tidak perlu risau.

Tidak semua gejala pernafasan memerlukan bronkoskopi. Doktor hanya menggunakan prosedur bronkoskopi untuk mengesan penyakit di paru-paru yang tidak dapat dikesan dengan pemeriksaan lain. Sebagai contoh, pemeriksaan sinar-X dada atau makmal telah dilakukan, tetapi penyebab kesukaran bernafas pesakit masih belum diketahui.

Dengan prosedur bronkoskopi, keadaan di paru-paru dapat dilihat dengan jelas. Adakah terdapat tumor, jangkitan, atau pendarahan. Selain mengesan, bronkoskopi juga boleh mengambil tisu paru-paru, anda tahu, geng! Untuk tujuan mengambil sampel tisu paru-paru, doktor juga akan memasukkan alat biopsi bersama dengan kaedah bronkoskopi.

Untuk memperjelas tujuan prosedur bronkoskopi, berikut adalah cadangan doktor untuk bronkoskopi:

 • Pemeriksaan lebih lanjut mengenai hasil imbasan yang menunjukkan adanya petunjuk jangkitan paru-paru atau tumor.
 • Tentukan penyebab batuk darah.
 • Cari punca batuk kronik.
 • Cari punca sesak nafas.
 • Cari penyumbatan pada saluran pernafasan.
 • Lakukan pemeriksaan susulan selepas pemindahan.
 • Periksa sejauh mana kerosakan setelah seseorang menyedut bahan kimia beracun.
 • Ikuti biopsi.

Doktor juga boleh menggunakan prosedur bronkoskopi untuk merawat beberapa keadaan, seperti:

 • Mengeluarkan cecair, lendir, atau benda asing di saluran pernafasan.
 • Lebarkan saluran udara yang tersekat atau menyempit.
 • Merawat barah.
Baca juga: 5 Fakta mengenai Rawatan Pneumonia

Tahap dalam Prosedur Bronkoskopi

Sebilangan besar pesakit tetap sedar pada masa prosedur bronkoskopi. Sebelum prosedur dimulakan, doktor akan menyemburkan ubat bius atau anestetik tempatan ke hidung dan tekak pesakit untuk mati rasa di kawasan tersebut.

Ramai pesakit juga mengambil ubat penenang untuk berehat semasa prosedur bronkoskopi. Doktor hanya mengesyorkan anestesia umum dalam beberapa kes, misalnya jika bronkoskop tegar digunakan.

Setelah anestetik berfungsi, doktor akan memasukkan tiub bronkoskop yang fleksibel melalui hidung dan tekak ke dalam bronkus. Apabila tiub masuk ke paru-paru anda, anda mungkin merasakan sensasi memerah.

Sebilangan orang juga batuk, tetapi ini biasanya hilang dengan cepat. Doktor juga boleh memberi oksigen semasa prosedur bronkoskopi untuk membantu pernafasan.

Lampu dan kamera bronkoskop membantu doktor melihat keadaan di saluran pernafasan dengan jelas. Sekiranya doktor mesti masuk stent atau mengambil biopsi, maka anda boleh memasukkan jarum atau alat lain yang diperlukan melalui tiub di bronkoskop.

Kadang kala doktor menyembur larutan masin ke saluran pernafasan. Tindakan ini disebut pencucian bronkus atau mencuci bronkus, untuk membuang sel dan cecair. Kemudian, doktor akan memeriksa sel dan cecair menggunakan mikroskop.

Semasa prosedur bronkoskopi, doktor dipandu oleh pemeriksaan ultrasound untuk menunjukkan gambaran yang lebih jelas mengenai kelenjar getah bening dan tisu di dalam dan di sekitar bronkus.

Apabila saluran udara diperiksa, doktor akan membuang bronkoskop. Prosedur bronkoskopi ini biasanya berlangsung 20 - 30 minit, walaupun boleh berbeza-beza, bergantung pada jumlah pemeriksaan yang dilakukan. Sebilangan besar orang boleh pulang dengan segera pada hari yang sama dengan prosedur bronkoskopi dilakukan.

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Kanser Paru-Paru Yang Anda Perlu Tahu

Persediaan Sebelum Prosedur Bronkoskopi

Ikut nasihat doktor. Biasanya, anda akan disarankan untuk tidak makan atau minum untuk jangka masa tertentu. Maklumkan kepada doktor anda mengenai apa-apa ubat yang anda ambil (jika ada), terutamanya ubat penipisan darah seperti aspirin atau warfarin.

Doktor juga akan menasihatkan agar tidak mengambil beberapa ubat sebelum prosedur bronkoskopi dilakukan. Pastikan anda mengikuti arahan khusus doktor anda, terutamanya berkaitan dengan ubat-ubatan.

Pemulihan Selepas Prosedur Bronkoskopi

Prosedur bronkoskopi agak cepat dan tidak menyakitkan. Selepas itu, anda biasanya harus tinggal di hospital selama beberapa jam sehingga kesan anestetik hilang.

Semasa proses pemulihan di hospital, tekanan darah dan pernafasan anda akan dipantau untuk mengesan komplikasi. Keupayaan untuk batuk biasanya kembali dalam 2 jam.

Selepas itu, anda boleh makan dan minum secara normal. Sebilangan besar orang boleh kembali ke aktiviti normal 24 jam selepas prosedur bronkoskopi. Namun, adalah normal bagi anda untuk mengalami sakit tekak dan suara serak selama beberapa hari.

Baca juga: Cara mencegah kesan buruk asap terhadap kesihatan!

Hasil dan Diagnosis

Sebaik sahaja kesan anestetik hilang, doktor mungkin memberikan maklumat mengenai apa yang dia lihat semasa prosedur bronkoskopi. Hasil ujian lain, termasuk biopsi, mungkin memakan masa beberapa hari atau minggu.

Hasil normal dari prosedur bronkoskopi bermaksud doktor tidak melihat benda asing, penyumbatan, cecair, atau sel yang tidak biasa di bronkus. Sekiranya hasilnya tidak normal, doktor akan mengesyorkan ujian lebih lanjut atau ubat tertentu, bergantung pada hasilnya.

Hasil yang tidak normal dapat menunjukkan salah satu masalah berikut:

 • Jangkitan bakteria
 • jangkitan virus
 • Kulat atau parasit
 • Keradangan tisu paru-paru
 • Kerosakan paru-paru
 • Kanser
 • Penyempitan trakea atau bronkus

Risiko dan Komplikasi Prosedur Bronkoskopi

Bronkoskopi pada amnya selamat, tetapi prosedur perubatan selalu menanggung risiko, walaupun jarang sekali, misalnya:

 • Denyutan jantung yang tidak normal, atau apa yang disebut aritmia
 • Sukar bernafas
 • Demam
 • Jangkitan
 • Tahap oksigen darah rendah semasa prosedur
 • Pendarahan kecil, terutamanya selepas biopsi
 • Pneumonia

Di samping itu, pada orang yang mempunyai sejarah masalah jantung, terdapat juga risiko peningkatan serangan jantung. Dalam kes yang jarang berlaku, prosedur bronkoskopi boleh menyebabkan pneumothorax. Ini berlaku sekiranya paru-paru menusuk semasa prosedur bronkoskopi.

Tetapi secara amnya, prosedur bronkoskopi selamat dengan risiko komplikasi yang rendah. Jadi, anda tidak perlu risau. Apa yang jelas, jika selepas prosedur bronkoskopi anda mengalami gejala seperti kesukaran bernafas, sakit dada, batuk darah, demam, dan degup jantung meningkat, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Imunoterapi adalah Harapan Baru untuk Kanser Paru-paru

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang diharapkan dari bronkoskopi. Jun 2018.

Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara. Bronkoskopi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found