Cara menggendong bayi yang baru lahir - GueSehat.com

Pakar mengatakan bahawa bayi memerlukan perhatian berterusan, salah satunya sedang dilakukan, untuk membina asas emosi, fizikal, dan intelektual mereka. Oleh itu, sebagai ibu bapa yang baru, Ibu dan Ayah mungkin tertanya-tanya bagaimana cara memegang bayi yang baru lahir dengan betul dan berapa kerap tidak boleh memeluknya?

Mitos Membawa Bayi Baru Lahir

Rupa-rupanya, terdapat banyak mitos yang berkembang dalam masyarakat mengenai mengandung bayi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak ibu bapa baru yang keliru tentang sama ada untuk kerap menggendong bayi mereka dan cara memegang bayi yang baru lahir dengan betul.

Sebenarnya, memegang adalah salah satu keperluan asas yang diperlukan oleh bayi sejak dia dilahirkan. Menurut J. Kevin Nugent, pengarah Institut Brazelton di Hospital Kanak-kanak, Boston, cabaran bagi bayi yang baru lahir adalah mengenali dunia baru mereka, sama ada mereka boleh dipercayai dan dipercayai atau tidak.

"Ini adalah keperluan asas untuknya. Kemudian dengan memenuhi keperluannya, Ibu dan Ayah tidak bermaksud merosakkannya. Ibu bapa perlu memenuhi keperluan anak-anak mereka, ”kata lelaki yang juga bekerja sebagai psikologi anak. Ini adalah 2 mitos yang sering menghantui dan tidak perlu dipercayai, Ibu!

Mitos 1: Sekiranya bayi anda menangis, jangan segera mengangkatnya!

Biasanya, bayi yang baru lahir hingga usia 3 bulan akan menangis sekurang-kurangnya 3 jam sehari. Ini akan lebih kerap berlaku jika dia menghidap kolik. Terdapat banyak sebab mengapa bayi menangis, misalnya kerana mereka lapar, letih, merasa kesunyian, atau tidak selesa. Dia belum dapat menyatakannya, jadi tangisan adalah satu-satunya cara untuk memberitahu keadaan sekelilingnya kepada orang-orang di sekitarnya.

“Memanjakan anak biasanya manipulatif, yaitu, mereka berusaha mempengaruhi tingkah laku, sikap, dan pendapat orang lain tanpa orang yang menyedarinya. Namun, bayi baru akan menangis untuk mendapatkan apa yang dia mahukan ketika dia sudah mencapai 9 bulan, "kata Dr. Barbara Howard, penolong profesor pediatrik di Johns Hopkins University, Baltimore. Oleh itu, hilangkan pemikiran bahawa bayi yang baru lahir menangis hanya mencari perhatian dan ingin ditahan, Ibu.

Apabila bayi anda menangis dan anda menjemputnya dengan segera, dia belajar untuk merasa selamat, selesa, dijaga, dan hangat. Dr. Deborah Campbell, pengarah neonatologi di Montefiore Medical Center, New York, menjelaskan bahawa ini akan menjadi persediaan untuk menjadi lebih yakin dalam meneroka dan mempelajari banyak perkara.

Sebenarnya, banyak kajian menunjukkan bahawa bayi yang belajar merasa aman dari pengasuh mereka pada tahun-tahun pertama kehidupan lebih berdikari, yakin diri, dan lebih bahagia di masa depan.

Mitos 2: Bayi yang baru lahir tidak boleh dibawa terlalu kerap

Dari teknik penjagaan kanggaru, ahli neonatologi mendapati fakta menarik bahawa memegang anak sekerap mungkin sebenarnya mempunyai banyak faedah. Suhu badan ibu bapa bukan sahaja menjaga bayi sentiasa hangat, kedekatan ini juga mengurangkan kekerapan mereka menangis, membantu mengawal degupan jantung dan pernafasan, dan meningkatkan berat badan bayi, sehingga bayi akan mempunyai carta pertumbuhan yang lebih baik.

“Ketika anda menggendong bayi anda, itu membuat mereka merasa selamat. Mereka merasakan kehangatan tubuh ibu bapa mereka dan mendengar degupan jantung ibu bapa mereka. Dan jika anda melakukannya semasa menyusu, ini akan membuatkan bayi anda merasa selesa walaupun anda melakukan aktiviti lain, "kata Dr. Campbell.

Kedekatan semasa memegang bayi juga membantu meningkatkan interaksi dan ikatan antara Ibu dan dia. Pada hakikatnya, sebenarnya, para pakar juga menasihati Ayah agar sering menahan bayi yang baru lahir untuk membina kedekatan.

Adakah anda tahu mengapa bayi suka dibawa, terutamanya ketika mereka belum dapat berjalan? Dr. Howard menjelaskan alasannya adalah kerana bayi dapat melihat persekitarannya dengan lebih baik dan melihat apa yang ibu bapa mereka lakukan. Mereka akan terpesona melihat perkara-perkara baru ini dan ini bagus untuk perkembangan mental mereka.

Belum lagi jika anda mengajak bayi anda yang baru lahir untuk berbual sambil ditahan, ini akan membantu perkembangan bahasanya. "Kata-kata yang diluahkan oleh ibu bapa kepada bayi akan membantu membina pemahaman bahasa bayi. Bayi yang tidak mempunyai kemahiran reseptif yang baik tidak akan mempunyai kemahiran untuk mengekspresikan diri dengan baik, "kata Dr. Campbell.

Fakta mengenai mengandung bayi - GueSehat.com

Bagaimana Membawa Bayi yang Baru Lahir?

Setelah mengetahui bahawa perkara-perkara sederhana seperti sering mengandung bayi sangat bermanfaat bagi perkembangannya, sekarang adalah masa untuk menjawab persoalan bagaimana cara mengandung bayi yang baru lahir dengan betul. Ayuh, dengar, ibu!

 1. Pegangan Buaian

Cara memegang bayi yang baru lahir adalah yang paling mudah dan terbaik untuk bayi baru lahir yang berumur beberapa minggu. Membawa dengan cara ini akan memudahkan bayi anda melihat wajah anda. Cradle hold juga boleh digunakan ketika anda ingin menyusukan bayi atau melakukan hubungan kulit ke kulit. Caranya adalah:

 • Posisikan badan bayi secara mendatar di bahagian dada anda. Letakkan tangan anda di bawah badan bayi anda untuk menyokong lehernya.
 • Letakkan perlahan kepala bayi di lipatan siku.
 • Pastikan tangan anda dengan kuat menyokong bahagian atas badan anda hingga ke kawasan punggung.
 1. Pegangan Bahu

Bahu memegang adalah cara untuk memegang bayi yang baru lahir yang semudah memegang buaian. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Posisikan badan bayi selari di hadapan badan anda.
 • Letakkan kepala bayi di dada. Ibu juga boleh meletakkan kepalanya di bahu sehingga dia dapat melihat ke belakangnya.
 • Sokong kepala dan leher dengan satu tangan, sementara tangan yang lain menyokong punggung. Kedudukan ini akan membolehkan bayi anda mendengar degupan jantung ibu anda.
 1. Pegangan Perut

Cara menggendong bayi yang baru lahir adalah yang terbaik jika anak kecil anda kembung atau ingin bersendawa.

 • Letakkan bayi anda di lengan anda dengan kepalanya di bahagian dalam siku anda.
 • Pastikan tangan anda berada di antara kaki bayi anda.
 • Letakkan tangan anda yang lain di punggung bayi untuk keselamatan. Sesekali tepuk belakang bayi dengan lembut supaya gas di dalam perut keluar.
 1. Lap Pegang
 • Duduk dengan kedua kaki rata di atas lantai. Letakkan bayi anda di pangkuan anda dan kepalanya di lutut.
 • Angkat badannya menggunakan kedua tangan dan pastikan lengan anda berada di bawah badannya. Letakkan tapak kaki di bahagian dalam pinggang.

Anda boleh mencuba empat cara untuk mengandung bayi baru lahir di atas. Mengambil nota mood si kecil sambil memegangnya. Sekiranya dia cerewet dan menangis, dia mungkin merasa tidak selesa. Jadi, cubalah kedudukan memegang yang berbeza. Semasa membawa, bergerak dan buangkan dia. Pastikan juga kepala bayi berada dalam kedudukan yang betul sehingga dia dapat bernafas dengan betul.

Petua Membawa Bayi Baru Lahir

Selain memilih cara yang paling selesa untuk mengandung bayi anda dan anak anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

1. Pastikan tangan anda bersih sebelum memegang bayi. Sistem imun bayi masih belum sempurna, jadi kuman akan mudah menyerang mereka. Selain mencuci tangan menggunakan sabun dan air mengalir, tidak ada salahnya untuk selalu menyediakan pembersih tangan di dekat Ibu. Sekiranya orang lain mahu memegang si kecil anda, minta mereka mencuci tangan terlebih dahulu atau menggunakan pembersih tangan.

2. Kepala bayi adalah bahagian badan yang paling berat ketika dilahirkan. Kawalan lehernya juga tidak dapat menopang kepalanya dengan betul sehingga dia berumur 4 bulan.

Oleh itu, semasa membawa bayi yang baru lahir, penting untuk sentiasa menyokong kepala dan leher dengan kuat. Perhatikan juga fonan kepala bayi kerana masih sangat lembut, ibu.

3. Sentuhan kulit-ke-kulit adalah kaedah terbaik untuk mengikat dan menjadikan si kecil berasa hangat. Anda boleh membawa si kecil tanpa memakai pakaian dan membiarkan si kecil anda hanya menggunakan lampin. Letakkan badannya di dada anda dan tutupi dia dan dia dengan selimut agar sentiasa hangat.

4. Sekiranya anda masih merasa gementar, cubalah memegang bayi semasa duduk.

5. Anda boleh menggunakan sling untuk memudahkan pergerakan anda. Atau, gunakan bantal menyusu agar anak anda selesa semasa menyusu.

6. Jangan menahan sesuatu yang panas atau melakukan aktiviti memasak semasa memegang anak kecil anda. Elakkan juga mengendalikan objek yang berpotensi berbahaya, seperti garpu, pisau, atau besi. Ini juga berlaku untuk orang-orang yang berada di dekat anda semasa anda memegang anak kecil anda.

7. Bawa bayi dengan kedua tangan ketika naik atau turun tangga untuk keselamatan. '

8. Jangan sekali-kali menggoyangkan badan bayi secara melampau. Ini akan menyebabkan pendarahan otak mati pada bayi.

Tidak ada yang betul atau salah ketika menyangkut bagaimana anda melahirkan bayi anda yang baru lahir. Perkara yang paling penting adalah keselesaan untuk anda dan si kecil. Walaupun pada awalnya terasa menakutkan dan janggal, sebenarnya badan bayi tidak begitu rapuh. Oleh itu, bawa si kecil sekerap mungkin, Ibu! (AS)

Rujukan

WebMD: Ketahui Masa Memegang Em

HealthLine: Cara Memegang Bayi yang Baru Lahir

Keluarga yang Sangat Baik: Cara Selamat, Lembut untuk Mengasuh Bayi