Hubungan Darah - GueSehat

Kes sumbang mahram yang baru-baru ini tersebar dalam pelbagai berita pastinya membuat kita terkejut dan sedih. Sebabnya, hubungan darah tentu saja tidak hanya melanggar norma, tetapi juga meningkatkan risiko gangguan genetik dan masalah kesihatan pada bayi yang dilahirkan.

Sebenarnya, kes sumbang mahram atau sumbang mahram yang telah didedahkan satu persatu telah berlaku sejak sekian lama. Jadi, apa kesan kesihatan bagi mereka yang mempunyai hubungan darah?

Definisi sumbang mahram

Menurut Anne Marie Helmenstine, Ph.D, pendidik dan juga perunding dalam bidang sains bioperubatan, perkawinan atau lebih dikenali sebagai sumbang mahram adalah hubungan seksual yang dilakukan oleh dua orang yang masih mempunyai hubungan kekeluargaan atau keluarga, untuk menghasilkan keturunan.

Anne menambah, jika seseorang mengalami pembiakan, kemungkinan persamaan genetik akan lebih besar. “Pembiakan menjadikan kepelbagaian genetik tidak berbeza. Sebenarnya, kepelbagaian ini membantu kita untuk terus hidup di persekitaran, menyesuaikan diri, dan mempengaruhi kesihatan, "katanya.

Kesan pembiakan terhadap kesihatan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sumbang mahram dapat meningkatkan risiko gangguan genetik atau masalah kesihatan lain. Ayuh, ketahui kesan sumbang mahram terhadap kesihatan yang perlu anda ketahui di bawah ini, geng!

1. Kelainan pada Rahang

Sekiranya seseorang itu sudah berkahwin atau mempunyai pertalian darah dengan ayah, ibu, anak, kakak, saudara lelaki atau sepupunya, dia mungkin mengalami gangguan rahang yang dikenali sebagai prognatisme . Gejala kecacatan rahang ini boleh merangkumi rahang bawah yang kelihatan panjang dan menonjol.

Di samping itu, orang yang mempunyai prognatisme biasanya tidak dapat bercakap dengan betul, fungsi mengunyah menjadi terganggu, mengalami masalah dengan air liur. Pada masa lalu, orang yang melakukan pembiakan dan mempunyai prognatisme Mereka biasanya tidak subur dan mengalami penurunan fungsi kognitif.

2. Tengkorak Tanpa Bentuk

Anggota keluarga diraja sering melakukan pembiakan. Di Mesir kuno, misalnya, permaisuri berkahwin dengan putera atau putera mereka sendiri atau bahkan sepupu yang juga mengahwini sepupu. Mereka yang mempunyai hubungan darah umumnya berisiko mengalami tengkorak amorf.

Nah, inilah yang membuat patung-patung kuno Mesir sering dilihat mempunyai kepala yang memanjang ke belakang atau bentuk kepala yang berbeza. Selain memiliki tengkorak amorfus, mereka yang mempunyai hubungan darah juga berisiko terkena scoliosis atau sumbing.

3. Anggota Badan Bersatu

Anak-anak yang dilahirkan akibat pembiakan juga berisiko dilahirkan dengan keadaan atau kecacatan fizikal yang tidak sempurna. Salah satu suku di Zimbabwe, Vadoma, mengamalkan sumbang mahram. Inilah yang menjadikan salah satu anggota suku Vadoma mereka bersatu, seperti di kaki.

4. Hemofilia

Hemofilia adalah endemik di kerajaan Rusia, Romanov dan Victoria di Eropah. Hemofilia adalah gangguan genetik di mana darah tidak membeku secara normal atau tidak membeku dengan betul. Seseorang dengan hemofilia biasanya berdarah lebih lama daripada orang lain pada masa kecederaan.

5. Mikrosefali

Kanak-kanak akibat pembiakan berisiko mendapat mikrosefali. Microcephaly adalah keadaan di mana kepala bayi jauh lebih kecil daripada yang sepatutnya. Mikrosefali boleh berlaku kerana otak bayi tidak berkembang dengan baik semasa kehamilan atau berhenti tumbuh selepas kelahiran.

Kanak-kanak dengan mikrosefali boleh mengalami pelbagai masalah kesihatan. Ini bergantung pada betapa teruknya mikrosefali mereka. Gangguan ini sering dikaitkan dengan kejang, perkembangan perlahan, penurunan fungsi kognitif, gangguan keseimbangan, pendengaran, dan penglihatan.

6. Lelangit sumbing

Kanak-kanak akibat pembiakan berisiko mengalami sumbing dan mungkin mengalami gangguan makan kerana halangan antara mulut dan hidung tidak normal. Selain itu, orang yang mempunyai lelangit berisiko lebih besar mengalami jangkitan telinga tengah.

7. Penyakit Kaki

Clubfoot adalah keadaan di mana kaki kelihatan bengkok atau dicirikan oleh kaki terbalik. Seseorang dengan keadaan ini pada amnya tidak merasa tidak selesa atau sakit ketika berjalan. Penyakit kaki kuku dapat dikesan setelah anak dilahirkan.

8. Albino

Albino adalah gangguan genetik yang menyebabkan tubuh seseorang kekurangan melanin, bahan yang mempengaruhi pigmen di dalam badan, seperti rambut, kulit, bibir, dan bahagian badan yang lain. Melanin berfungsi melindungi tubuh daripada terkena cahaya matahari. Apabila orang tidak memilikinya, ia akan sangat membahayakan kulit.

Orang dengan albinisme biasanya cenderung mempunyai cahaya mata, kulit pucat, atau rambut putih. Gangguan ini bersifat genetik dan tidak ada penawarnya. Rawatan memberi tumpuan kepada pengurangan gejala atau perubahan yang dirasakan. Orang albino biasanya harus memakai cermin mata atau kanta lekap kerana mereka mengalami masalah penglihatan beberapa bulan selepas kelahiran.

Selain itu, orang albino juga disarankan untuk menggunakan krim pelindung matahari untuk melindungi kulit mereka dari paparan cahaya matahari secara langsung. Sebenarnya, seboleh-bolehnya, mereka tidak melakukan aktiviti di luar rumah ketika terik matahari.

9. Kerdil

Mereka yang mempunyai hubungan darah berisiko mempunyai anak yang terbantut atau juga dikenali sebagai kerdil. Dwarfisme sendiri adalah gangguan di mana penghidapnya mempunyai ketinggian di bawah rata-rata. Lebih-lebih lagi, ketinggian mereka dengan kerdil tidak dapat meningkat lagi.

10. Sistem Imun Lemah

Kanak-kanak yang dilahirkan akibat sumbang mahram atau pembiakan cenderung jatuh sakit. Apabila anda mempunyai hubungan darah dengan saudara-mara atau orang-orang yang mempunyai ikatan keluarga, sistem kekebalan tubuh yang dihasilkan mempunyai gen alel yang berbeza dan hanya melindungi tubuh dari penyakit tertentu.

11. Risiko Kemandulan Lebih Tinggi

Mereka yang melakukan sumbang mahram mempunyai risiko kemandulan yang lebih tinggi atau mempengaruhi kesuburan. Anak yang dilahirkan oleh pasangan sumbang mahram juga berisiko mati. Walaupun anak itu dilahirkan, anak itu mempunyai risiko kemandulan yang lebih tinggi.

12. Skoliosis

Keadaan ini biasanya dialami oleh orang yang melakukan pembiakan. Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang terbentuk seperti lengkungan. Dalam kes yang teruk, scoliosis boleh mempengaruhi kemampuan seseorang berjalan atau duduk dengan selesa.

Jadi, tidak hanya melanggar norma sosial, sumbang mahram juga dapat meningkatkan risiko gangguan genetik dan gangguan lain seperti yang disebutkan di atas. Oh ya, jika anda keliru atau mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan, jangan ragu untuk menggunakan ciri Forum di GueSehat. Lihat ciri-ciri, ayuh!

Sumber:

Madura Tribune. 2019. Tujuh Kes Incest yang Terungkap Selama 2019, Dikuasai oleh Bapa Kelahiran yang melakukan pelecehan seksual terhadap anak-anak mereka .

CNN Indonesia / 2019. Fenomena Incest, Antara Peluang dan Kekuasaan .

Pemikiran Co. 2019. Apa itu Pembiakan? Definisi dan Kesan Genetik .

Pangkat. 13 Mutasi Genetik yang Boleh Berpunca daripada Mengkhianati .

Baby Gaga. 2017. 14 Kekeliruan Akibat Apabila Keluarga Berkumpul .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found